İçeriği Atla

36 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

36 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 36. Haftası

Gebeliğin 36. haftası itibariyle doğumun gerçekleşmesine sadece dört haftanız kalmıştır. Giderek heyecanlı olmaya başlayan bekleyiş başlamış, doğumun ne zaman ve hangi tarihte başlayacağı konusunda endişe ile karışık heyecanınız ailece başlamış olabilir. 36 haftalık gebelik, bebeğin erken doğsa bile nefes almaya hazır olduğu haftadır. Bu haftanın sonunda bebeğinizin akciğerleri de tamamlanacağından, tüm vücut olarak doğuma hazır hale gelir.

36 haftalık gebelik, bebeğinizin bağışıklık sisteminin de tamamen geliştiği haftadır. Dolayısıyla doğum anında yaşanabilecek olası bir enfeksiyona karşı vücudu savaşmaya hazırdır. Aynı zamanda gebelikte 36. hafta bebeğin vücudunu kaplayan "lanugo" adı verilen tüylerin kaybolmaya başladığı zamandır. Ancak doğumdan sonra yine de bir miktar tüy görülse de zamanla hepsi dökülecektir.

36 Haftalık Bebek

Gebelikte 36. hafta bebek gelişimi açısından önemli bir haftadır. Bu hafta bitmeden doğum yaparsanız, bebeğiniz prematüre olarak adlandırılacakken, bu haftanın sonunda yani 37. haftada normal doğan bebek olarak adlandırılır. Bununla birlikte 36 haftalık bebek, anne karnında daha az hareket edebilir. Çünkü bebeğinizin yeri giderek daralmıştır ve içeride nispeten daha sıkışık pozisyonda durduğundan kıpırdayacak daha az yeri mevcuttur. Ayrıca bebeğin başı, doğum pozisyonu ile birlikte kemik çatıya yerleştiği için 36 haftalık bebek hareketleri eskisinden çok daha az olabilir. Eğer daha önce hissettiğiniz sert tekmeleri daha az gözlemlemeye başladıysanız, genellikle endişelenmenize gerek yoktur. Buna karşın gün içinde hiç hareket hissetmeme gibi anormal bir durum yaşarsanız, elbette doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

36 haftalık bebek kilosu ve boy ölçüleri, bu hafta içerisinde anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biridir. Bu haftaya girildiğinde bebeğiniz ortalama 2750 gram ağırlığa ve yaklaşık 48 cm uzunluğa ulaşmış olur. Bebeğinizin cilt altı yağ depolama süreci bu hafta içerisinde de devam ettiği için, hafta tamamlandığında 36 haftalık bebeğin kilosu daha da artar.

Hamilelikte 36. hafta bebek gelişimi, sindirim sisteminde de kendini gösterir. Bebeğiniz halen göbek bağı aracılığı ile sizden besin transferi yapıyor olsa da olası bir erken doğum sonrası sütünüzü emdiği andan itibaren sindirim sistemi çalışmaya başlayacaktır. Diğer organların gelişimleri de tamamlandığından, bebeğiniz normal yaşamına adapte olma konusunda sıkıntı yaşamayacaktır.

36 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Anne karnındaki bebekler genellikle 36. haftada doğum kanalına girer. Bu nedenle 36 haftalık gebelik ultrason görüntüleri sırasında bebeğinizin baş aşağı pozisyona girdiğini görebilirsiniz. Ancak bazı bebekler 37. hafta sonunda da bu pozisyonu alabildiğinden, sizin bebeğiniz henüz dönmediyse endişelenmenize gerek yoktur.

36 haftalık bebek görüntüsü incelenirken, doktorunuz bebeğinizin pozisyonu dışında hareketlerini ve hareket sıklığını, amniyon sıvısının miktarını ve kalp atış hızını da kontrol edecektir. Bebeğin kilosu ve boyu ultrason ortamında yaklaşık olarak tespit edilebilse de henüz sezaryen ya da normal doğum koşulları için net bir durum yoktur. Bu noktada önemli olan bebeğin, anne adayının pelvisine sığması ve doğum kanalından geçmesidir.

36 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü diğer haftalara göre çok daha net olarak görülür. Giderek artan yağ dokusu sayesinde eller, parmaklar, ayaklar ve yüz hatları dolgunlaştığı için yenidoğan bir bebek görüntüsüne daha yakındır.

36 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

36. hafta, anne adayının karnının iyice çıktığı haftaların başladığını gösterir. Buna göre rahmin tepe noktası ile pubik simfiz arası ortalama 35 cm ölçülür. Rahim iyice büyüdüğü için kaburga kemiğinin hemen altında hiç yer kalmamış gibi hissedebilirsiniz. Bu da 36 haftalık gebelikte mide bulantısı ve mide yanması gibi sorunların en temel nedenidir.

Bu hafta içerisinde ve sonraki haftalarda doğum yaklaştıkça çok daha gergin, heyecanlı ve huzursuz hissedebilirsiniz. Ayrıca 36 haftalık gebelikte sancı ve mide bulantısı gibi şiddeti giderek artan belirtiler de bu dönemin zorlu geçmesine neden olabilir. Özellikle rahmin doğuma hazırlık süreci olarak bilinen ve Braxton Hicks olarak adlandırılan yalancı kasılmalar daha sık olarak görülmeye başladığından, 36 haftalık gebelikte kasık ağrısı ve sırt ağrısı yaşayabilirsiniz. Eğer bu tür kasılmalar bir saat içerisinde 5 dakikada bir geliyorsa ve görülme sırası 1 dakikadan fazla sürüyorsa dikkate alınması gerekir. Bununla birlikte özellikle suyun ya da nişan olarak adlandırılan hafifçe yapışkan bir akıntı şeklinde kan gelmesi ile birlikte görülen 36 haftalık gebelikte kasılmalar kesinlikle dikkate alınmalı ve hiç zaman kaybetmeden doktora haber verilmelidir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu pek çok anne adayının karşılaştığı sorunlardan biridir. Tedavisi oldukça kolay olsa da ciddiye alınmadığında hem annenin hem de bebeğin sağlığını ciddi oranda etkileyebilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyon belirtileri bazen aniden ortaya çıkarken bazen de grip benzeri belirtiler ile karıştırılabildiğinden sinsice ilerleyebilir. En çok görülen belirtiler idrar yaparken yanma, özellikle geceleri hissedilen sık sık idrar yapma isteği, kasık ağrısı, ateş, idrarın koyu renge dönüşmesi, kötü kokulu yeşil akıntı ve genital bölgede kaşıntıdır. Peki, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer?

Gebelik döneminde karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonu ilaç ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun için doktorunuzun önereceği antibiyotikleri kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak bu aşamada mutlaka doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmalı, kendi kendinize ilaç tedavisi uygulamamalısınız. Daha önce kullanmış ve faydasını görmüş dahi olsanız, bu tür ilaçlar gebelik sürecinde bebeğinize ciddi zararlar verebilir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi ortalama 1 hafta sürer. İlaç tedavisine başlandıktan sonra 3. gün itibariyle belirtiler hafifler. Ancak bu süre içerisinde geçmeyen belirtiler karşısında beklemeden doktora danışmanız gerekir. Peki, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?

Tedavi edilmesi halinde bebeğe hiçbir zararı olmaz. Eğer tedavi edilmezse, gebelik süresince yaşanan idrar yolu enfeksiyonu, amniyotik kesenin zamanından önce açılmasına neden olabilir. Bu da erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bazen de ölü doğuma bile sebep olabildiğinden, enfeksiyon belirtileri görüldüğü andan itibaren derhal tedavi sürecine başlanması gerekir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet