İçeriği Atla

7 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

7 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 7. Haftası

Tarifi mümkün olmayan, eşsiz duyguların açığa çıktığı serüvenin başlangıcı olan hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarında bazı değişimler hissedilir. Anne adayı, kendi vücudunda gözlemlediği değişimlerin haricinde, duygusal iniş çıkışlar da yaşayabilir. Tüm hayatının seyrini değiştirecek olan minik misafirin eve geliş ihtimali ile birlikte artık anne olarak hayatına devam eder. Bebek, annenin bakımına, ilgisine ve sevgisine muhtaç bir birey olduğu için, annenin sorumlulukları artacaktır.

Hem heyecan hem de sorularla dolu bir sürece giren anne adayında, yalnızca duygusal anlamda değişiklikler görülmez. Fiziksel olarak da birçok değişimin başladığı dönemlerin her biri kendine özgü farklılıkları beraberinde getirir. Hamileliğin başlangıcında oluşan ve içerisinde bebeğin gelişmeye başladığı gebelik kesesinin ultrasonda görülmesi 4. ve 5. haftaları bulabilir. Gebeliğin 5. haftasından itibaren bebeğin kalp atışları transvajinal ultrason ile duyulur. Kalp atışlarının erken dönemde duyulmadığı durumlarda endişe edilmeden beklenmelidir. Gebeliğin 10. haftasına kadar doppler ultrason cihazı ile kalp atışları net bir şekilde duyulur. Hamileliğin 7. haftası birçok oluşum için temel olan bir dönemdir.

7 Haftalık Bebek

Bebek, anne rahmine düştüğü andan itibaren hızlı bir gelişim sürecine girer. Kese içindeki bebeğin başı, vücuduna oranla daha hızlı büyür. Beyin gelişiminin başladığı 7 haftalık bebek boyu, ortalama olarak 12 mm uzunluğundadır. 7 haftalık bebek kaç mm olur sorusunun cevabı da ortalama olarak 9-13 mm arasında diye belirtmek olacaktır. 7 haftalık bebekte sindirim sistemi oluşumu başlar. 7 haftalık bebek gelişimi, hızlı ve detaylı bir şekilde devam eder. Ciğer ve solunum yollarının gelişimi de yine 7 haftalık bebek gelişimi özelliklerindendir. 7 haftalık bebek kalp atışı duyulabilir düzeyde olsa da 10. haftaya kadar daha net bir sonuç almak adına beklenebilir. 7 haftalık bebek nasıl olur diye merak ediyorsanız, 7 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü henüz ayırt edilebilir bir netlikte değildir denebilir. Bu dönemde bebeğin kolları, bacakları ve parmakları belirginleşmeye başlayacağı için 7 haftalık bebek görüntüsü daha net bir şekilde oluşmaya başlar. 7 haftalık anne karnındaki bebekte burun, ağız, kulak şekilleri ile göz çukuru da belirginleşir.

Taze sebze ve meyvelerle, sağlıklı bir şekilde beslenen anne adayının bebeği en doğru şekilde gelişimine devam eder. Gebeliğin ilk ayları, bebeğin beyin gelişimi için önem taşıdığından, dışarıdan iyot takviyesi alınabilir. Yemeklerde normal tuz kullanmak yerine, iyotlu tuz tercih edilebilir. 7 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan belli olacak şekilde değildir. Henüz anne adayının karnında dışarıdan büyüme görülmese de içeride büyüme en hızlı seviyelerdedir.

7 Haftalık Gebelik Belirtileri

Gebelik belirtileri herkeste aynı anda ve aynı şekilde yaşanmaz. Bazı anne adayları, tüm belirtileri en şiddetli şekilde yaşarken, bazıları hiçbir farklılık hissetmediğini söyler. Bazı kadınlar, hiçbir belirti yaşamadıkları ve gebelik şüphesi yaşamadıkları için hamile olduklarını çok ileriki dönemlerde anlayabilir. 7 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, halsizlik ve yorgunluk şeklinde kendini gösterebilir. Gebelikte 7. hafta annedeki değişikliklerden öne çıkanlardan biri de sürekli uyuma isteğidir. Göğüslerde başlayan hassasiyet, artan östrojen hormonunun etkisi ile süt kanallarının oluşumu da başlar. Şişkinlik hissedilen göğüslere müdahale edilmemesi gerekir.

7 haftalık gebelik yaşanırken, hamileliğin belirtileri açık olarak hissedilmeye başlar. Anne rahmi hızla büyümeye başladığı için sabah bulantıları olarak adlandırılan ancak gün içinde de devam edebilen mide bulantıları yaşanır. 7. hafta gebelikte bulantılar yüzünden yemek yemek işkenceye dönüşebilir. Ayrıca yemek kokularına karşı da hassasiyet oluşur. Yediklerini hazmedememe hissini, gaz şikayetleri takip eder. Gazdan dolayı şişkinlik oluşur ve bu durum anne adayını rahatsız eden bir durumdur. Rahmin genişlemesiyle büyümesi hızlanan bebek, kasık ağrılarına neden olur. Rahmin büyümesi ve böbreklerin öncekinden daha hızlı çalışmaya başlamasıyla, idrara daha sık çıkılır. İdrara çıkma isteği rahim büyüdükçe devam ederken, mide bulantılarında azalma görülür. İlk dönemde yaşanan bulantılar yüzünden yemek yiyemediği için kilo veren anne adayı, kilo almaya başlar. 7 haftalık gebelik kalp atışının duyulabildiği bir dönemdir. Bazı anne adayları 7. haftada gebelik belirtilerini yoğun olarak yaşadığını söylerken, bazı kadınlar gebe olduklarını anlamayabilir. Hamilelikte 7 hafta hızlıca geçerken regl kanamasının kesilmiş olması, en belirgin gebelik belirtilerindendir. Yedi haftalık gebelik belirtileri oluşana kadar doktora gidilmediyse, test yaptırmakta fayda vardır. Anne adayından alınan kan ile Beta HCG testi yapılır ve kesin sonuç elde edilir.

7 Haftalık Gebelik Kesesi

Hamileliğin 7. haftasında bebeğin yüzü şekillenmeye başlar. Amniyotik sıvı ile dolu olan gebelik kesesinin içinde yaşayan bebeğin boyutları CRL ölçümü ile elde edilir. Bebeğin kalçası ile başı arasındaki mesafeyi ölçerek, gebelik kesesi içindeki bebeğin boyu milimetre cinsinden elde edilir. Kaç haftalık hamile olduğunu bilmeyen anne adayları, bu ölçümle gebelik süresini öğrenebilir. 7 haftalık gebelik kesesi boyutunu merak edenler için, kese boyutu ölçümü yapılmamaktadır. 7 haftalık gebelik kesesi 12 ile 13 mm arasında olabilir. Burada önemli olan bebeğin vücut ölçümleri ve fiziksel görüntüsüdür.

7 hafta 3 günlük gebelik belirtileri için net bir genelleme yapılması mümkün değildir. Bebeğin boyu ölçülerek elde edilen bilgilerden yola çıkarak, tahmini doğum tarihleri belirlenir. Belirlenen tarihler kesin olmayacağı gibi, doğum gebeliğin ortalama 38. haftasından sonraya doğru hesaplanır. Bu haftadan önce gerçekleşen doğumlar "erken doğum" olarak adlandırılır. Gebelik 40. haftaya kadar devam edebileceği gibi, bu süreyi de geçebilir.

7 haftalık gebelik kesesi görüntüsü, fasulye tanesi kadar olan bebeğin gelişimi için uygundur. Çok ince bir deriye sahip olan bebeğin kılcal damarları dışarıdan görülebilecek seviyededir. Ultrason görüntülerinde tam olarak bir bebek görüntüsü olmasa da 7. haftadan itibaren bebeğin silüeti belli olmaya başlar. Anne karnında 7 haftalık bebek gelişimi için bol bol su içmek önemlidir. Sık idrara çıkma ile birlikte, vücudun sıvı ihtiyacı da artar. Vitamin, demir ve mineraller açısından zengin olan sağlıklı yiyeceklerle beslenmek gerekir. Bebeğin gelişimi hakkında endişe edilen durumlarda, doktorunuzla birlikte bir beslenme uzmanından da yardım alabilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi #CİLT TİPLERİ
Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi
Atopik dermatit nedeni tam olarak bilinmese de birçok olası faktöre bağlı olarak deride meydana gelen immün sistem yanıtının neden olduğu cilt problemleridir. Temizlik malzemeleri, çeşitli... Daha fazla göster
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi #CİLT TİPLERİ
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi Atopik dermatit veya insanlar arasında daha sık kullanılan ismiyle egzama, deride kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösteren kronik... Daha fazla göster
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi #CİLT BAKIMI VE BANYO RUTİNİ
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi 14 Eylül Atopik Dermatit Günü, atopik dermatit ile yaşayan kişilere yönelik farkındalığı artırmak... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet