HAFTA HAFTA GEBELİK
8 Haftalık Gebelik
Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023
Hamileliğin 8. Haftası
8 haftalık gebelik, hamilelik belirtilerinin iyice kendini gösterdiği ve bebeğinizin ikinci ayını doldurmaya başladığı dönem olarak bilinir. Bu dönemde bacakları, perdeli elleri, burnu, göz kapakları ve sırtı gelişmeye başlamış olan bebek, artık 1 cm boyuna ulaşarak büyümeye devam eder. Hamilelikte 8.hafta sonrasında bebeğiniz artık "fetüs" olarak adlandırılmaya başlasa da plasenta yerine hala yumurta kesesinden beslenmeye devam eder. 8. haftanın ardından gelişimini hızlı bir şekilde gerçekleştirmeyi sürdüren bebeğiniz, plasentanın da olgunlaşması ile birlikte yavaş yavaş rahme tutunmaya başlar. Genel olarak oldukça kritik ve dikkat edilmesi gereken hamilelik süreci boyunca gebelik takibi yaparak 8. haftada olup olmadığınızı öğrenmeniz mümkündür. Neredeyse 2 aylık bir gebelik sürecinin geride bırakıldığı bu dönemde, kalp fonksiyonlarında fark edilir değişimler yaşanır. Bebeğin kalbi ortalama olarak dakikada 150 kere atar. Belirtileri anne adaylarının vücut yapılarına göre farklılık gösteren gebeliğin 8. haftası, genel itibari ile mide bulantıları, baş dönmesi, artan aşerme durumu, vajinal akıntı ve baş ağrısı gibi etkileri sıklıkla gözlemlediğiniz bir süreç olarak nitelendirilebilir.
8 Haftalık Bebek Görüntüsü
8 haftalık gebelik dönemi içerisinde bebeğinizin iç organları hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Belirgin bir büyüklüğe ulaşan bebek, ultrason sayesinde daha net bir şekilde görülebilir. Kalp atışlarının ultrason yardımı ile duyulabileceği bebeğin hareketlerini de gözlemleme ihtimaliniz bulunur. 8 haftalık bebek görüntüsü, henüz hala ufacık bir fetüs olan bebeğinizin hareketlerini karnınızda hissedemeseniz de önceki dönemlere kıyasla büyüklüğünü fark edebileceğiniz bir görüntüdür. 8 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü, bazı anne adaylarında bebeğin kol ve bacak hareketlerinin görülmesine yardımcı olabilirken bu durum herkes için aynı olmayabilir. Bebek gelişiminin farklı ilerleyebildiği hamilelikte, her anne adayında aynı durumların gözlemlenmesini beklemek doğru olmaz. 8. hafta gebelik görüntüsü alınırken bebeklerin cinsel organları daha belirgin bir şekilde oluşmaya başlamış olsa dahi cinsiyetlerinin henüz öğrenilemediği bir dönemde yer alır.
8 haftalık döneminde olan bir bebeğin ultrason ile görüntülenebilen kısmının büyük çoğunluğu gebelik kesesidir. Ultrason ile görüntüleme esnasında belli olmasa da bebeğinizin organlarındaki büyük gelişim devam etmektedir. Özellikle akciğerde hızlı bir gelişimin gerçekleştiği, pankreas, bronşlar, dil, dudak ve damak yapısının belirginleştiği bir süreçten geçersiniz. İskelet dokusu taslak şeklinde hazır olan bebeğiniz oldukça ufak olan yapısı gereği ilerleyen dönemlerde daha belirgin bir ultrason görüntüsüne sahip olur. Çeşitli hamilelik belirtilerini deneyimleyerek oldukça önemli dönemlerden geçeceğiniz için, 8. hafta gebelik dönemi de dahil olmak üzere kendinize çok iyi bakmanız gerekir. Gerekli hassasiyeti göstererek tüm süreç boyunca kendinize ve bebeğinize iyi bakabilir ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.
8 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
8. hafta gebelik döneminde bebeğin anne karnında güvenli bir şekilde büyümeye devam edebilmesi için rahim ağzı tıkacı oluşumunu tamamlamış olur. Ağırlığını bu dönemlerde genel olarak mesane üzerinde hissedebileceğiniz rahim, sık sık idrara çıkmanız gerektiğini zannetmenize neden olabilir. Hamilelik boyunca bu durum değişiklik gösterebilirken, idrara sık çıkma belirtisi genel olarak birçok anne adayında rastlanan bir belirtidir. 8 haftalık gebelik belirtileri arasında ciltte görülmesi muhtemel olan sivilcelenme, yağlanma, kuruluk veya kaşıntı gibi reaksiyonlar da yer alır. Hormonların farklı bir çalışma düzeni içerisinde olması ile yakından ilgisi olan cilt sorunları zamanla geçer. 8. haftada çeşitli kanama ve lekelenme gibi durumların da gerçekleşmesi olasıdır. Bu duruma kesin olarak bir sorun gözü ile bakmamak gerekse de önlem almak adına doktorunuza başvurmanız önerilir. 8 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, önceki haftalarda da görülmüş olan yorgunluk, halsizlik, yoğun bir uyku isteği, sıklıkla idrar yapma isteği, şişkinlik, hassasiyet gibi durumları da kapsar. Kişiden kişiye farklılık gösterebilecek olan belirtiler, kimi zaman anne adayları için hiçbir sorunun habercisi olmasa da düzenli olarak muayene olunması büyük bir önem taşır. Belinizin kalınlaşacağı, vücuttaki kan hacminin artması ile birlikte baş ağrılarının da ortaya çıkabileceği 8. haftada kendinizi yormamaya özen göstermeniz gerekir. Hem psikolojik olarak hem de bedenen sizi zorlayabilecek olan durumlardan kaçınarak bu önemli haftayı oldukça rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.
8 Haftalık Bebek
"8 haftalık bebek nasıl olur?" sorusu, genel olarak oluşumunun belirgin bir şekilde başladığı bebeğinizin artık daha hızlı bir büyüme göstereceği dönemlere geçiş yapıyor olduğu belirtilerek yanıtlanabilir. Bu dönemde bebeğiniz günde ortalama 1 mm civarında bir büyüme kaydeder. Göz kapakları neredeyse gözlerini örtebilecek kadar gelişmiş olan bebeğinizin cildi hala oldukça ince ve transparan bir özellik gösterir. 8 haftalık bebek beyninde, nöron oluşumunun ilk aşamaları arasında yer alan sinir hücresi birleşimi görülür. Tam olarak genital bölgesinin belirginleşmemiş bir halde olduğu bebeğinizin cinsiyetini bu haftada öğrenmeniz hala mümkün değildir. 8 haftalık bebek boyu yaklaşık olarak 1,5 ile 2 cm arasında değişiklik gösterir. Kilosu ise 1 kg civarında olur. Oldukça hızlı ve bir o kadar da karmaşık bir gelişme döneminin devam ettiği hamileliğin bu döneminde 8 haftalık bebek kalp atışını duymanız mümkündür.
Dakikada 150 kez ile 170 kez arasında atabilen kalp, her gebelikte bu haftada duyulamayabilir. Bu, endişe yaratacak bir durum olmasa da anne adaylarının içinin rahat olması adına bir uzman görüşüne başvurulabilir. 8. hafta gebelik döneminde görülebilecek olan cilt bozuklukları veya mide rahatsızlıklarına karşı çeşitli önlemler alarak daha rahat günler geçirebilirsiniz. Beslenmenize dikkat ederek, sağlıklı ve organik besinleri tercih ederek, cildinizi düzenli olarak temizleyerek, doktorunuza danışıp vitamin veya mineral takviyesi alarak ve rahat kıyafet seçimleri yaparak olası sorunlardan bazılarının önüne geçebilirsiniz. Omurga güçlendirici hareketler yaparak, hafif tempolu yürüyüşlere çıkarak ve sosyal yaşantınızı keyifli bir seviyede tutarak, hem hamileliğinizin daha kolay geçmesine hem de moralinizin yüksek kalmasına katkıda bulunabilirsiniz.