İçeriği Atla

Bebeğinizin sağlık karnesi

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Bebeğinizin sağlık karnesi

Çocuğunuzun sağlık karnesi, onun tıbbi veritabanıdır ve doğumdan yetişkinliğe kadar her doktor randevusunda ona eşlik eder.

7 bölüme ayrılmıştır ve sağlığıyla ilgili her alanı kapsar.

- Perinatal dönem; doğum sırasında olup bitenler, doğduğunda yapılan klinik muayene, hastaneden çıkarken belirtilen herhangi bir gözlem vb.

- Uzun süreli hastalıklar ve alerjiler ile acil durumlarda gerekebilecek değerli temel bilgiler.

- Doğumdan 18 yaşına kadar sağlık kontrolleri, özellikle de doğumundan bir hafta sonra, 9. ayda ve 24. ayda bir doktor tarafından tamamlanması gereken zorunlu sağlık kontrolleri.

- Çocuğunuzun boyunun ve kilosunun yaş ortalamalarına kıyasla nasıl olduğunu gösteren büyüme çizelgeleri.

- Ağız ve diş sağlığı, 6 ve 12 yaşında yaptırılması önerilen önleyici sağlık kontrollerinin sonuçları bu kitapçıkta kayıt altına alınır.

- Hastaneye yatışlar ve radyolojik tetkikler.

- Son olarak, aşılar da bir sertifika özelliği taşıyan aşı takvimine kaydedilir. Örneğin, çocuğunuzu kreşe veya okula kaydettirirken ihtiyaç duymanız halinde sayfaların fotokopisini çektirebilirsiniz.

Kitapçıkta ayrıca beslenme düzeni, uyku, güvenlik, çeşitli belirtiler (ateş, kusma ve nefes güçlüğü gibi) karşısında ne yapılacağı ve diş çıkarma gibi çeşitli konular hakkında pek çok tavsiye ve bilgi bulacaksınız.

Doktora gitmeseniz bile bu bilgilere göz atmayı unutmayın!

Çocuğunuzun sağlık karnesi, öncelikle çocuğunuzun sağlık geçmişi hakkında sağlık uzmanlarına anında genel bir bakış sunmak için hazırlanmıştır. Çocuğunuzla ilgili tüm bilgileri tek bir yerde tutmak, çocuğunuz büyük olasılıkla sürekli aynı doktora gitmeyeceği için oldukça değerlidir. Pediatrist, pratisyen hekim, diş doktoru ve bazen hastane doktorları veya çeşitli uzmanlar derken pek çok sağlık uzmanı çocuğunuzla ilgilenecek ve bu sırada onun hakkındaki tüm temel bilgilere ulaşabilecektir. Hangi doktorla olursa olsun çocuğunuzun bir doktor randevusu olduğunda sağlık karnesini yanınıza alın.

Ayrıca çocuğunuzun sağlık karnesinin tıbbi gizlilik kapsamında olduğunu ve kreşlerde, okullarda veya sosyal tesislerde sağlık karnesini göstermenizin (aşı sayfaları hariç) talep edilemeyeceğini unutmayın. Son olarak, çocuğunuzun sağlık karnesi, sizin için onun gelişimine dair hoş bir hatıradır. Bu nedenle çocuğunuz büyüdüğünde bile onu saklamak isteyeceksiniz. Çocuğunuz dört-beş yaşına geldiğinde bu sağlık karnesini incelemek, doğumu ve küçüklüğü hakkında hatırladıklarınızı konuşmak ve sağlığına dikkat etmenin önemi hakkında yavaş yavaş farkındalık yaratmak için zaman ayırın.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet