İçeriği Atla

Yumurta yemenizde bir sorun yok ama...

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Yumurta yemenizde bir sorun yok ama...

Yumurta yemenizde bir sorun yok ama... İnsanların hamilelerin yumurta yememesi gerektiğini söylediğini duymuş olabilirsiniz. Tedbirli olduğunuz müddetçe bu doğru değil. Yumurtayı diyetinizden çıkarmaya gerek yok.

- Yumurta beyazı, tıpkı et ve balık gibi kaliteli bir protein kaynağıdır ve kas dokuları için gerekli aminoasitleri içerir.

- Yumurta sarısı beyin gelişimi ve işlevleri için gerekli antioksidanlarla koline sahiptir.

- Yumurta genel itibarıyla kemik gelişimi için önemli A ve D vitaminleri yönünden zengindir.

- Yüksek demir içeriğiyle yumurta kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kullanılır ve anemi karşıtı etkiye sahiptir.

- Yağda kızartılmadığı veya mayonezle tüketilmediği müddetçe pek çok tarifte kullanılan yumurtanın kalorisi düşüktür (145Kcal/100g) ve diyet menülerini zenginleştirmek için kullanılabilir.

- Genel kanının aksine aşırıya kaçılmadan tüketildiği müddetçe ve halihazırda kolesterolünüz yüksek değilse yumurta kolesterolünüzü yükseltmez. Doktorunuz aksini belirtmediği müddetçe haftada dört yumurta tüketebilirsiniz.

Ne zaman yumurta yememeli?

Çiğ olduğunda yenmemelidir. Örneğin; alakok yumurta, kıvam elde etmek için içinde yumurta kullanılan soslar, çikolatalı mousse, ev yapımı mayonez. Yumurta, hamilelik için riskli olan listeria ve salmonella bakterilerini içerebilir. Yiyeceğiniz yumurtalar daima iyi pişmiş olmalıdır. Kabuğu kırık olduğunda yenmemelidir çünkü kabuğu kırılan yumurtaların içerisine mikroplar girmiş olabilir ve böylesi yumurtalar listeria enfeksiyonuna neden olabilir. Kabuğu kırık olan yumurtaları tereddüt etmeden çöpe atın. Kabuğu kirli olan yumurtalar yenmemelidir sonrasında kabuklarındaki gözeneklerden mikroplar girebileceğinden ötürü yumurtaları yıkamayın; ancak yumurtaları elledikten sonra görünmez salmonella bakterilerini ortadan kaldırmak için ellerinizi yıkayın.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra, çocuklarda en sık görülen enfeksiyon türlerinden biri olarak kabul edilen idrar yolu enfeksiyonları, özellikle küçük... Daha fazla göster
Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Kızamık, çocuk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle viral bir enfeksiyon olarak ortaya... Daha fazla göster
Çocuklarda baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda baş ağrısı neden olur, nasıl geçer?
Çocuklarda baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Çocuklarda baş ağrısı sıkça görülen bir sorundur ve bu baş ağrılarının nedenleri, tedavileri ve alınabilecek önlemler hakkında ebeveynlerin... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet