• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Büyüme ve Gelişim

    8 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

    5 dakika okuma süresi Güncellendi Kasım 14, 2024
    Yayınlandı March 29, 2023 Mustela
    8-AY-COVER_1048X964_22332560-f541-4a35-9314-dbaf8c76ccb8 - Mustela Türkiye - 1

    8 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğiniz şu an hiç olmadığı kadar meraklı ve keşfetmeye hazır. Göz açıp kapayana kadar sekiz aylık oldu bile! Bebekler sekizinci aylarında çevrelerine karşı daha duyarlı ve meraklı olurlar. Eğer bebeğinizi gözlemlerseniz bu dönemde oldukça meşgul olduğunu fark edebilirsiniz. Bebekler bu dönemde yalnızca nesneleri ağızlarına sokarak keşfetmezler, onlara ulaşmaya ve dokunmaya da çalışırlar. Bu dönemde bebeğiniz yürümeye de hazırlanır. Bebeğinizi ve sizi sekizinci ay macerasında neler beklediğini merak ediyorsanız "8 aylık bebek gelişimi" rehberimiz tam size göre. Uyku ve beslenmeden, güvenlik ve fiziksel hareketlere kadar gün içinde işinize yarayacak ipuçlarını listeledik.

    8 Aylık Bebeğin Gelişimi

    Bu dönemde bebeğiniz yalnızca tüm evi dolaşmakla kalmaz, her yeri kurcalamaya da başlar. 8 aylık bebekler fiziksel olarak yeni güçler de kazanmıştır. Daha hareketli ve daha sesli bir sürecin ilk adımları atılırken, gerçek anlamdaki ilk adımların da provası başlar. Bir sandalyeye veya kanepeye tutunarak ayakta durabilirler. Etraftaki her mobilyayı destek amaçlı kullanmaya başlayabilirler. Bebekler yeni keşfettikleri yeteneklerinden de zevk alırlar. Ayrıca yasakları çiğneme konusunda sizinle inatlaşabilirler. Dokunmasına izin vermediğiniz bir örtüyü çekip indirebilir, dolapların içine girmeye çalışabilirler. Bebeklerin özellikle meraklı olduğu bu dönemde, ev içi güvenliğini sağlamaya çok dikkat etmelisiniz.

    8 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

    8-Aylık-Bebeğin-Fiziksel-Gelişimi-Nasıl-Olur-_1024_586PX.png

    8 aylık bebekler hızlı bir fiziksel gelişim sürecine girerler. Bebekler bir yandan emeklerken bir yandan da eşyalara tutunarak ayağa kalkmayı ve hatta sıralamayı öğrenirler. 8 aylık bebeklerin çoğu artık desteksiz oturabilirler. Zaman zaman devrilseler de karnının üstünde nasıl yuvarlanacağını ve tekrar nasıl oturma pozisyonuna döneceklerini kavrarlar. Bebeğiniz 9 aya kadar kendi başına oturamıyorsa doktorunuza danışın. Bebeğiniz artık dönmeyi de öğrenir. Bu da yatarken bile rahatça hareket edebileceği anlamına gelir. Giyinirken veya alt değiştirirken sabrınızı sınayabilirler.

    8 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

    Bebeğiniz bu dönemde hızla büyümeye devam eder. 8 aylık bir erkek bebek ortalama olarak 8 ile 10 kilogram arasındadır. Kız bebeklerde ise kilo durumu erkek bebeklere göre yarım kilo daha aşağıda gözlenmektedir. Bir çocuğun ortalama ağırlığı ilk doğum gününe kadar üç katına çıkma eğilimi gösterir ve boyu da 71 ile 81 cm aralığında konumlanır. Bu durumda bebeğiniz 3 kilo doğduysa 1. yaş gününde 9 kilo olma ihtimali yüksektir. 8 ile 12 ay arasındaki kafa büyümesi, ilk 6 aylık sürece kıyasla yavaşlama eğilimi gösterir. 8 aylık bebeklerin tipik kafa çevresi boyutu yaklaşık olarak 44,5 cm'dir. 1. yaşına ulaşan bebeklerde kafa boyutu 46 cm'ye kadar büyür. Ancak bu değerlerin hepsi 8 aylık bebeklerin ortalaması alınarak hesaplanır. Her bebeğin kendine göre bir büyüme hızı vardır. Büyüme hızında en doğru sonucu alabilmek için düzenli olarak doktor kontrollerine gitmenizde fayda vardır.

    8 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

    Bebeğiniz artık katı gıdaları rahatça tüketmeye başlar. Bebeğinize gün içinde katı gıdalardan oluşan öğünler hazırlamalısınız. Ancak bebeğinizin 1 yaşına kadar ana öğününün anne sütü olması gerektiğini unutmamalısınız. Vereceğiniz ek besinler anne sütünü hayatınızdan çıkararak verilmemelidir. Bebeğiniz bu dönemde günde 5 öğün beslenmeye ihtiyaç duyar. Kahvaltı için anne sütünün yanında yumurta sarısı, peynir veya haşlanmış sebze verebilirsiniz. İlk ara öğün olarak meyve verebilirsiniz. Öğle yemeği için anne sütüyle birlikte et, tavuk veya balığın yanında sebze verebilirsiniz. Akşam yemeği olarak anne sütü ve yoğurt, gece öğünü olarak ise yine anne sütü vermelisiniz. Tüm bu yiyeceklerin miktarlarını doktorunuza danışmanız doğru olacaktır. Çünkü her çocuğun kendine özgü bedensel yapısı vardır.

    8 Aylık Bebek Ne Yemeli, Ne Yememeli?

    8-Aylık-Bebek-Ne-Yemeli,-Ne-Yememeli-_1024_586PX.png

    Bebeklerin bu dönemde günlük olarak 750 ile 900 kalori alması yeterlidir. Bunun 400 ila 500 kalorisini anne sütünden veya hazır mamalardan almalıdır. Anne sütü beyin gelişimi için son derece önemlidir. Bebeğinize süt veremiyorsanız, anne sütünün muadili sayılabilecek kaliteli mamalara yönelmelisiniz.

    Katı Besinlere Başlayan Bebeğin Kabızlık Problemi

    Bebeğiniz katı besinleri tüketmeye başladığı için kabızlık problemiyle karşılaşabilir. Bu sorunun üstesinden gelmek için bol miktarda sıvı tüketmesini sağlamalısınız. Bebeğinize su ile birlikte kayısı, erik ve elma püresi yedirebilirsiniz. 4 ila 8 aylık bebekler günde 180 mililitre meyve suyu tüketebilir. Bol miktarda sıvı tüketimi ve lifli gıdalar sayesinde bebeğinizin kabızlık problemini çözebilirsiniz.

    Dişlerin Çıkmasıyla Gelen İlk Parmak Besinleri

    Bebekler yeni çıkan dişleriyle birlikte parmak besinleri de rahatça tüketmeye başlar. Bebeklerin büyük bir kısmı kaşıkla alınan gıdalardansa kendi başına tüketebileceği parmak gıdalara daha sıcak bakar. Bebeğinize parmak gıda olarak haşlanmış sebze (havuç, patates, brokoli, karnabahar, kabak) ve yumuşak meyveler verebilirsiniz. Haşlanmış makarna, yumuşak peynir ve ekmek parçalarını da bu öğüne ekleyebilirsiniz. Öte yandan parmak besinleri tüketirken bebeğinizin yanından ayrılmamalısınız. Çünkü büyük parçaları ağzına alabilir, çiğneme ve yutma problemleri yaşayabilir. Yanında olup ona yardım edebilirsiniz.

    8 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Gelişimi

    Yeni doğan bebek sadece büyük nesneleri, yüzleri ve parlak renkleri görürken, 8 aylık bebek neredeyse bir yetişkin ile aynı şeyleri görmeye başlar. Bu sayede gördüklerini anlamaya ve öğrenmeye devam eder. Görme kabiliyetindeki gelişim işitmede de yaşanır. Bebeğiniz artık neredeyse bir yetişkinle aynı şeyleri duyabilir. Ona seslendiğinizi anlayabilir veya ona bakmanız için size seslenebilir. Her çocuğun kendine özgü hızda geliştiğini unutmayın. Ancak her doktor muayenesinde gözlerini ve kulaklarını kontrol etmekte fayda var.

    8 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi - 8 Aylık Bebek Nasıl Konuşur?

    8-Aylık-Bebeğin-Dil-Gelişimi---8-Aylık-Bebek-Nasıl-Konuşur-_1024_586PX.png

    Bebeğiniz önceki aylarda çıkardığı seslerin aksine artık anlamlı heceler çıkarabilir. Çığlıkların yerini "ma, ba, de, da, ga" gibi heceler alır. Böylece bebeğiniz yanlışlıkla "baba", "dede", "mama" gibi kelimeler söyleyebilir. Sizin heyecanlanmanız ve tekrar ettirmeniz sayesinde bunların anlamlı kelimeler olduğunu ve söylediği zaman o kişiye veya nesneye ulaşabileceğini kavrar. Bu aylarda bebeğinizle bol bol konuşmanız ve resimli kitaplar okunmanız dil gelişimine katkı sağlar.

    8 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

    8 aylık bebekler her şeyi merak eder. Ancak dikkat süreleri oldukça azdır. Bir oyuncakla en fazla 15 dakika boyunca oynayabilirler. Bu dönemde gizli nesneleri kolayca bulurlar. Jestleri taklit edebilirler. Nesneleri amaçlarına uygun şekilde kullanmayı öğrenirler. Düşürdükleri bir nesneyi kimsenin yardımı olmadan alabilirler. Bu aylarda bağımsızlık duygusuyla hareket ettikleri için çok daha tehlikeli durumlarla, kazalarla karşılaşabilirler. Bu nedenle bebeğinize her zamankinden daha fazla dikkat etmelisiniz.

    8 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

    8 aylık bebekler fark edilir ölçüde sosyal gelişim sağlarlar. Bebeğiniz yabancılara karşı utangaç ve endişeli bir tutum sergileyebilir. Ebeveynlerinden ayrıldığında ağlamaya başlar. Belirli insanları ve oyuncakları tercih eder. Oyunda insanları taklit etmekten hoşlanır. Parmak gıdalar sayesinde kendi kendini besleyebilir. Sizden belli taleplerde bulunabilir. Bu dönemde bebekler için etkinlik fikirlerine göz atabilirsiniz. Bebeğinizle ne kadar çok vakit geçirirseniz sosyal gelişimine de aynı ölçüde katkı sağlamış olursunuz.

    8 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

    Bebeğiniz bu dönemde hiç olmadığı kadar güçlü ve hareketli olur. Bebeğinizin motor gelişimi 1 yaşına gelene kadar sizi şaşırtacak hızda ilerleme kaydeder. 8 aylık bebekler şunları yapabilir:

    • Mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir.
    • Desteksiz oturabilir.
    • Uzaktaki nesnelere ulaşabilir.
    • Elindeki nesneleri serbestçe bırakabilir.
    • Kendi ağırlığını taşıyabilir.

    8 Aylık Bebeğim Emeklemiyor, Bu Bir Sorun mu?

    8-Aylık-Bebeğim-Emeklemiyor,-Bu-Bir-Sorun-mu-_1024_586PX.png

    8 aylık bebekler emekleme sürecine de başlar. Ancak bebeğiniz henüz emeklemiyorsa hemen paniğe kapılmayın. Her bebeğin kendine göre bir gelişim hızı vardır. Bazı bebeklerin hareket etmesi birkaç ay daha sürebileceği gibi emekleme adımını atlayarak direkt yürümeye de başlayabilir. Bebeğinizi emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Emekleme dönemi için özel olarak geliştirilen oyuncaklara yönelebilir veya evde ilgisini çekecek nesneler ile harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle evin içinde hangi nesnelerin bebeğinizin ilgisini çektiğini dikkatlice gözlemleyin. Daha sonra bu nesneyi görebileceği fakat ulaşamayacağı bir uzaklığa yerleştirin ve ilerlemesi için ona yardım edin. Bu alıştırmaları gün içinde tekrarlayarak bebeğinizin emekleme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bazı bebekler emeklemek yerine yere oturarak bir sağa bir sola hareketlerle ilerleyip istedikleri noktaya ulaşırlar. Bu da gayet normal bir durumdur.

    8 Aylık Bebeğin Gelişim Geriliği

    Bebeğinizi en iyi tanıyan kişi sizsiniz. Onu gözlemleyerek gelişiminin yolunda gidip gitmediğine belli bir ölçüde karar verebilirsiniz. Bebekler motor becerilerini her geçen gün geliştirirler. Öncelikle kafa ve üst vücut kontrolünü geliştirirler. Ardından yuvarlanma, oturma, emekleme ve yürüme gelir.

    Fiziksel ve motor becerilerindeki gecikme belirtileri:

    • Geç yuvarlanma, oturma ve yürüme.
    • Baş ve boyun kontrolünün sağlanamaması.
    • Yutma zorluğu.
    • Ses çıkarmada ve konuşmada gecikme.

    Yukarıdaki belirtilerden herhangi biri size tanıdık geliyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

    8 Aylık Bebek için Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    Bebeğiniz pek çok yeni bilgiyi oyuncakları sayesinde öğrenir. Bu nedenle yaşa göre oyuncak seçimi yaparken dikkatli olmalısınız. 8 aylık bebeklerin gelişimine katkı sağlayabilmek için onları yürümeye teşvik edecek oyuncaklar seçebilirsiniz. Konuşan oyuncaklar ve renkli kitaplarla dil becerilerinin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.

    8 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

    Her bebeğin kendine özgü bir uyku düzeni vardır. Bu nedenle bebeğinizin uykusunu arkadaşlarınızın bebekleriyle kıyaslamanız çok doğru olmaz. 7 ila 11 aylık bebekler ortalama olarak 10 ila 12 saat uyuyabilirler. Ancak bebeğinizin uyku süresindeki değişimler, doğumunun etkisi bile olabilir. Erken doğan bebekler ile normal zamanında doğan bebeklerin uyku saatleri arasında fark vardır. Anne sütüyle beslenen bebekler ile ek gıdalarla beslenen bebekler arasında da yine uyku saati farkı oluşabilir. İlk üç ay içerisinde bebeklerin uyku saati değişken olsa da 6. aydan sonra belli bir uyku düzeni oturtmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizi gün içinde aynı saatlerde beslemeye ve yatırmaya özen gösterebilirsiniz. Böylece uyku saati ve uykuda geçirdiği süre de düzene oturur. Bebeğinizin daha sakin ve rahat şekilde uykuya dalması için masaj yağı veya rahatlatıcı göğüs balsamı kullanabilirsiniz.

    8 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

    8-Aylık-Bebeğim-Emeklemiyor,-Bu-Bir-Sorun-mu-_1024_586PX.png

    8 aylık olan bebeğiniz daha hızlı bir ivmeyle sosyalleşmeye, etrafında olup bitenleri anlamaya ve anlamlandırmaya başlayacaktır. Siz de ona bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Hava şartları çok kötü olmadıkça bebeğinizle her gün sabah ve ikindi saatlerinde 20 dakikalık kısa gezintiler yapabilirsiniz. Bebek arabasıyla onu gezdirebilir, güneş ışığı almasını sağlayabilirsiniz. Hareketlenmenin başladığı bu dönemde eğer mümkünse parkta, bahçede çimlerin üzerinde emeklemesine, oynamasına izin verebilirsiniz. Bu etkinlikler, bebeğinizin fiziki çevresine olan güven duygusunu geliştirir ve eğer başka bebekler de varsa, bu durum bebeğinizin sosyalleşmesine katkıda bulunur.

     

    Kaynakça:

    • https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Cognitive-Development-8-to-12-Months.aspx
    • https://www.verywellfamily.com/your-8-month-old-baby-development-and-milestones-4173159
    • https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Babys-Vision-Development.aspx
    • https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Language-Development-8-to-12-Months.aspx
    • https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/how-much-sleep-do-babies-need/

     

    ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

     

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları