İçeriği Atla

33 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

33 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 33. Haftası

33 haftalık gebelik, hamileliğin sonuna doğru yaklaşıldığını, 8. aya doğru doğru gelindiğini ifade eder. Birçok anne, "33 hafta gebelik kaç aylık oluyor?" diye merak eder. Haftanın başında tam olarak 7 ay 21 günlük gebeyken, haftanın sonunda 7 ay 27 günlük hamilesinizdir. Dolayısıyla ortalama 7.5 ay sağlıkla geçirilmiş ve geriye doğumu beklemek kalmıştır.

Hamilelikte 33. hafta anne adayının iyice ağırlaştığı dönemdir. Bu nedenle ani hareketlerden kaçınılması ve yorulmaktan uzak durulması gerekir. 33. gebelik haftası aynı zamanda kısa süreli kasılmaların ve sancıların da yaşanmaya başladığı hafta olabilir. Doğuma hazırlık sancıları olan bu kasılmalar, anne adaylarını heyecanlandırmaya başlasa da sık aralıklarla gerçekleşmediği sürece endişeye kapılmaya gerek yoktur.

33 Haftalık Bebek

33 haftalık bebek gelişimi artık bu haftada çok daha farklıdır. Çünkü bebeğinizin beyninde oluşan ve adına "nöron" denilen milyarca sinir hücresi onun farkındalığını artırmaya başlamıştır. Böylece rahim içinde bile olsa bebeğiniz, çevresindeki farklılıkları artık ayırt edecek hale gelir. 33 haftalık gebelik gelişimi sırasında bebeğiniz, duyularını da daha aktif kullanmaya başlar.

33 haftalık gebelikte bebek hareketleri önceki haftalara nazaran sanki daha azmış gibi hissedilebilir. Çünkü amniyon sıvısı zirve yapmış olmasına rağmen sabit miktardadır ve bebeğiniz iyice büyüdüğünden rahim içine yerleşmiştir. Ancak sıvı alacak alana yer kalmadığından 33 haftalık bebek hareketleri rahatsız edebilir. Diğer bir deyişle, dürtme, yumruk ve tekme gibi hareketleri tamponlayacak sıvı olmadığından sert; ancak tatlı darbeler alabilirsiniz.

Hamilelikte 33. hafta bebek gelişimi bakımından derin uyku dönemini ifade edebilir. Bu haftadan sonra bebeğiniz tıpkı bir yenidoğan gibi günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirecektir. Hatta yetişkinler gibi derin uyku olan REM uykusuna dalabilir ve bu bağlamda hızlı göz hareketleri görülebilir.

Bu hafta pek çok anne adayı "33 haftalık bebek kaç kilo olmalı?" diye merak eder. Bebekler bu hafta içerisinde ortalama 1918 gram ağırlığında ve 44 cm uzunluğunda olurlar. Ancak 33 haftalık gebelik bebek kilosu bakımından değişken de olabildiği için sizin bebeğiniz, ultrasonda nispeten zayıf ya da daha kilolu olabilir.

33 Haftalık Gebelik Görüntüsü

33 haftalık gebelik ultrason görüntüleri artık son derece keyifli olmaya başlamıştır. Çünkü bebeğin yüzü net şekilde görülebilir. Ayrıca bebeğin boyu uzadığı ve kilo da aldığı için yerinin daraldığı seçilebilir. Doktorunuz bu haftadan sonra bebeğin hareketleri, gelişimi, pozisyonu, plasentanın durumu gibi pek çok kriteri yakından takip etmek için sizi daha sık görmek isteyecektir.

33 haftalık gebelik görüntüsü sırasında bebeğinizin vücudunu ve başını artık daha güçlü hareket ettirdiği anlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca çene ve emme kaslarını geliştirdiği ve parmaklarını emeceği için yine ultrason sırasında baş parmağını emdiği görüntülere de şahit olabilirsiniz. Anne karnında 33 haftalık bebek görüntüleri karşılaştırıldığında bazı bebeklerin sefalik pozisyon, yani baş aşağı pozisyona döndüğü de görülebilir. Ancak sizin bebeğiniz henüz dönmemişse endişelenmenize gerek yoktur. Büyük olasılıkla 38. haftaya kadar doğum pozisyonuna geçmiş olacaktır.

33 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

33 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında en dikkat çekici olan, annenin normalden daha fazla kilo alması olabilir. Çünkü bu haftadan itibaren gebelik boyunca olduğunuzdan çok daha hızlı kilo aldığınızı fark edebilirsiniz. Gebelik başından itibaren ortalama 9 ila 13 kg almış olmanız normal olmakla birlikte aldığınız kiloların çoğunun bebeğinize gittiğini unutmayın.

Hızlı büyüyen bebeğiniz iç organlarınıza baskı yaptığından, 33 haftalık gebelikte mide bulantısı yaşamanız son derece normal kabul edilir. Bazı anne adayları mide bulantısına ek olarak mide yanması ve reflü gibi şikayetler de yaşayabilir. Bunun için üç temel öğün yerine gün içinde küçük ama daha sık öğünler tüketebilirsiniz.

33 haftalık gebelik, genel anlamda hamileliğin en heyecanlı; ancak zor dönemine girmiş olduğunuzu gösterir. Özellikle yalancı kasılmalar olarak bilinen doğuma hazırlık kasılmalarının görülmesi çok muhtemeldir. Eğer 33 haftalık gebelikte sancı hissederseniz, bunun Brexton Hicks kasılmaları olduğunu bilerek pozisyon değiştirebilir ve bolca su içebilirsiniz.

33 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında erken doğum ihtimalini gösteren bulgulara özellikle dikkat etmekte fayda vardır. Bebeğinizin gelişimi büyük oranda tamamlanmış olsa da henüz yardımsız nefes almasına 3-4 hafta daha vardır. Bu nedenle 33 haftalık gebelikte erken doğum belirtileri takip edilmelidir. Bunlar regl ağrısına benzeyen kasık ağrısı, sırt bölgesinde baskı ve ağrı, jelatin şeklinde kahverengi akıntı, suyun gelmesi ve kanamadır. Özellikle 33 haftalık gebelikte kasık ağrısı düzenli ve sık olursa, mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı

Hamilelikte kasık ağrısı en sık görülen gebelik belirtilerinden biridir. Gebelik boyunca yaşanılan hormonal değişimler ve genel anatomideki farklılıklar kasık ağrısına neden olabilir. Gebeliğinde ilerleyen haftalara yaklaşan anne adayları "Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar?" sorusunun yanıtını merak eder. Bazı annelerde kasık ağrısı gebeliğin ilk başlarında görülürken, bazı annelerde ise gebeliğin son trimesteri içerisinde başlayabilir. İlk haftalarda görülen ağrılar, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi veya rahmin büyümeye başlamasıyla kasların gerilmesi ile ilgilidir. Ancak son haftalara yaklaşırken görülen hamilelikte şiddetli kasık ağrısı yalancı doğum sancıları ile ilgilidir.

"Hamilelikte kasık ağrısı normal mi?" diye merak ediyorsanız, öncelikle ağrının temel nedenini bilmeniz gerekir. Örneğin, yuvarlak bağ olarak adlandırılan ve rahmin büyümesiyle gerilen bağların oluşturduğu kasık ağrıları normaldir. Benzer şekilde kabızlık, gaz sancısı, doğuma hazırlık kasılmaları olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları ve rahmin büyümesiyle oluşturduğu baskılar nedeniyle meydana gelen kasılmalar zararsızdır. Ancak bazen kasık ağrısının nedeni dış gebelik, plasentanın erken ayrılması, idrar yolu enfeksiyonu, düşük, preeklampsi gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu tür durumlara eşlik eden ateş, ishal, tireme, yüksek tansiyon, bulantı ve kusma, kanama gibi semptomlar da olursa derhal doktora gitmeniz gerekir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? #BÜYÜME VE GELİŞİM
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır?
Akran zorbalığı nedir? Belirtileri Nasıldır? Günümüzde, okullarımızda ve çocuklarımızın sosyal yaşantısında karşılaştığımız önemli bir sorun, akran zorbalığı olarak adlandırılmaktadır. Akran zorbalığı, bir veya birkaç öğrencinin... Daha fazla göster
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Bebeklerde Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde sıkça görülen ve özellikle 2 yaşından küçük çocukları etkileyen bronşiolit, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral patojenlerin yol açtığı bir hastalık olarak tanımlanıyor.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet