İçeriği Atla

Gebelik Hesaplama: Nasıl Yapılır? Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir?

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Gebelik Hesaplama: Nasıl Yapılır? Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir?

Gebelik Hesaplama Cetveli: Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamilelik hesaplama doğum yapacak olan anne adayının son adet tarihinin net şekilde bilinmesi ile hesaplanır. Bu tarihe sat da denmektedir. Son adet tarihinden itibaren 280 gün (40 hafta) sayılarak yapılır.

Hamile olduğu öğrenen anne adayının en çok merak ettiği ve heyecan duyduğu konu bebeğinin kaç haftalık olduğudur. Bebeklerinin gelişimini hafta hafta takip etmek isterler ve takibi kolaylaştırması adına detaylı gebelik haftası hesaplama uygulamalarına başvururlar.

En erken hamilelik belirtileri içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz!

Gebelik Hesaplama Nedir?

Hamile kadınların gebeliklerinin ne zaman sonuçlanacağına dair yaptıkları hesaplamalara gebelik hesaplama denir. Gebelik hesaplaması son adet tarihi dikkate alınarak yapılır. Doğumun ne zaman gerçekleşeceği ise son adet döneminin ilk gününden itibaren 280 gün (40 hafta) eklenerek bulunur. Ancak, yine de unutulmamalıdır ki; bu hesap kesin bir doğum tarihi vermez. Doğum, 1 hafta sonra ya da önce gerçekleşebilir. Gebelik hesaplama tablosu hazırlanırken adet süresi 28 gün olarak baz alınır. Adet döngüsü düzensizlik gösteriyorsa bu tahminler kesin sonuç vermeyebilir. Düzensiz bir adet döneminiz varsa ya da en son ne zaman adet döneminde olduğunuzdan emin değilseniz ultrason sonucunu beklemenizde fayda vardır. Ultrason muayenesinden sonra doktorunuz size kaç haftalık hamile olduğunuzun bilgisini verir.

Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir?

Hafta 1-4 5-8 9-13 14-17 19-21 22-26 27-30 31-35 36-40
Ay 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Dönem (Trimester) 1 2 3

Gebeliğin ilk 2 haftası kadının rahminin gebeliğe hazırlanması için geçen süredir. Hamileliğin 3. haftasında bebek oluşmaya başlar ve böylece hamileliğin 3. haftası bebeğin 1. haftasına denk gelir. Doğumlar 38 ile 41. haftalar arasında gerçekleştir. 38. haftadan önce olan doğumlara erken doğum, 41. haftadan sonra olan doğumlara ise geç doğum denilir. Bu tarihleri kadınlar için açıklığa kavuşturmaya ve kafa karışıklığının önüne geçmek için hazırlanan gebelik hesaplama cetveli ay ay gebelik hesaplaması yapabileceğiniz bir cetveldir. Bebeğin hamileliğin hangi haftasında, kaç gram ağırlığında olduğu gibi bilgileri gebelik hesaplama cetveli sayesinde öğrenebilirsiniz.

Hamilelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamilelik hesaplama doğum yapacak olan anne adayının son adet tarihinin net şekilde bilinmesi ile hesaplanır. Bu tarihe sat da denmektedir. Son adet tarihinden itibaren 280 gün (40 hafta) sayılarak yapılır. Gebe olan her kadının hamilelik hesaplama için mutlaka son adet tarihini bilmesi gerekir.

Trimester Nedir?

Trimester, 9 aylık gebelik sürecinin her 3 aylık periyoduna verilen isimdir. Bebeğin gelişiminin tam olarak anlaşılmasında, sürecin bu şekilde bölünmesi oldukça faydalı olur.

Birinci Trimester

Birinci trimester, gebeliğin ilk 3 aylık dönemini ifade eder. 0-13 hafta olarak da ifade edilebilen bu dönemde bebeğin kasları, kemikleri ve organları oluşmaya başlar. Embriyodan fetüs haline gelen bebeğin kol ve bacakları, kalbi, böbrekleri, başı ve omuriliği gelişmeye başlar. Kısa zaman içinde omurga, baş ve sırt ideal formuna ulaşır. Sırt düz bir hale gelirken boyun belirginleşir. Kıkırdaklar ise zaman içinde kemik formunu almaya başlar. Organlar ile birlikte uzuvlar da geliştiği için bu dönemin sonunda birleşik olan parmaklar birbirinden ayrılır.

İlk trimester’da bebeğin yüz hatları da belirginleşir. Ayrık gözler birleşmeye başlar ve kulak iç yapısı oluşur. Göbek kordonu ise oksijen, besinler ve kan taşıyarak bebeğin beslenmesine yardımcı olur. Bu dönemin sonunda bir limon büyüklüğünde olan bebeğin boyu ortalama 7-8 cm’dir.

İkinci Trimester

Vücudun gebeliğe alıştığı ikinci trimester, 14. haftanın bitmesi ile başlar ve 27. haftaya kadar devam eder. Bebeğin organlarının gelişimi bu dönemde de devam eder. Gözler artık ideal yerine ulaşır ve göz kapakları oluşur. Verniks olarak adlandırılan bir tabaka bebeğin tüm cildini kaplar. Böylece cilt korunurken ısı dengesi sağlanır. Cildi pembe renkte olan bebekte lanugo adı verilen ince tüyler oluşur. Bebek kilo almaya başladığında yağ tabakası da artar.

Bebeğin akciğerleri ve cinsel organı da bu dönemde belirgin hale gelir. El ve ayak izleri, saç, kaş ve tırnak oluşumu devam eder. Bu dönemin sonunda 37-38 cm olan bebeğin kilosu ise yaklaşık 900 gramdır.

Üçüncü Trimester

28. haftadan başlayarak 40. haftaya kadar devam eden üçüncü trimester, gebeliğin son dönemidir. Bebek, bu dönemde ideal kilosuna ulaştığı için yağ katmanlarında kalınlaşma gözlenir. Emme refleksi geliştiren bebeğin hareketleri daha güçlüdür. Beyin hücreleri artmaya devam ederken sinir sistemi ve beyin gelişimi tamamlanır.

Bu dönemin sonunda ortalama bir karpuz büyüklüğünde olan bebeğin kilosu yaklaşık 3500 gram, boyu ise 51-52 cm’dir.

Hafta Hafta Gebelik Hesaplama: Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik haftası yumurtlama haftası ve hamilelik haftası olarak ikiye ayrılır. Hamilelik haftası hesaplama, hamile kalınmasından 2 hafta önce gerçekleşen bir önceki adet döneminin ilk haftası baz alınarak yapılır. Doktorlar hamileliği değerlendirmek için genellikle bu haftayı baz almaktadır. Gebelikte son adet döneminin ilk günü, hamilelik döneminin başlangıcı kabul edilir. Daha güvenilir olması nedeniyle hafta hafta gebelik hesaplama son adet tarihine göre yapılır. Şu andaki zamandan son adet tarihi çıkartıldıktan sonra çıkan sonuç 7'ye bölündüğünde gebelik haftasına ulaşmış olursunuz.

Ay Ay Gebelik Hesaplama: Gebelik Ayı Hesaplama

ay-ay-gebelik

Hamilelik ortalama olarak 10 ay sürer. Her bir ayı 28 gün olarak hesaplayınca gebelik ayı 280 güne denk gelir. Hamilelik süreci trimester denen 3 süreçten oluşur. Bu süreçler aylardan meydana gelir ve hamileliğinizin hangi evresinde olduğunuz hakkında size bilgi verir. Her trimester 13 hafta sürer, yani bir trimester dönemi yaklaşık 3 ay sürer. Gebelik ayı son adet tarihiniz baz alınarak bu şekilde hesaplanır.

Hafta hafta gebelik içeriklerimizi incelemeyi unutmayın!

Adet Gününe Göre Hamilelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adet zamanının gecikmesi durumu hamilelik durumunu etkileyen bir faktördür. Adet zamanı belli bir süre geciktiğinde kadınların aklına hamile olup olmadıkları gelir. Bu kafa karışıklığından kurtulmak isteyen kadınlar gebelik hesaplama yöntemleri uygularlar. Böyle bir durumda, anne adayının son adet tarihinin ilk gününü başlangıç alarak hesaplama yapması en güvenli yöntem olacaktır. Hamilelik tarihi kesin olarak bilinemeyeceği için adet döneminin son gününden değil, son adet döneminin ilk gününden başlanarak hesaplama yapılır. Bu yöntem bebeğin kaç haftalık olduğunu anlamak için de uygulanmaktadır.

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Anne adayı olan birçok kadın, ilişki tarihinde hamileliğin başlandığını düşünse dahi bu düşüncenin aksine hamileliğin başladığı tarih olarak son adet döneminin ilk günü dikkate alınır. Sperm, ilişkiden sonra 4-5 gün aktifliğini yitirmez ve bir yumurta da 24 saat boyunca aktifliğini aynı şekilde koruyabilir. Hamilelik tarihinin ilişki yaşandığı gün mü yoksa daha sonra mı oluştuğu net olarak belirlenemeyeceği için bir önceki adet döneminin ilk günü tüm dünyada hamilelik tarihlerinin dikkate alındığı güvenilir ve standart bir hamilelik hesaplama uygulamasıdır.

Gebelik Hesaplama Profesörlere Göre Nasıl Yapılmalı?

Profesörlere göre gebelik hesaplama yaparken ay ve haftalar arasındaki uyumsuzluğu doğru algılamak ve hesabı buna göre yapmak son derece önemlidir. Hamilelikte 1 ay 28 gün olarak hesaplanır, ancak normalde 1 ay 4 hafta 3 günlük bir zaman dilimini kapsar. Burada önemli olan ay değil, hafta hesabı yapmanın daha doğru olacağı konusudur. Gebelikte tüm süreçler hafta üzerinden ilerler. Anne adayları da hesaplamalarını hafta üzerinden yapmalıdırlar. Tüp bebek gebelik hesaplama da aynı yöntem geçerlidir.

Gebelik Haftasına Göre Hamilelik Hesaplama Ne Kadar Güvenilir?

Gebelik haftasına göre hamilelik hesaplama tüm dünyada kabul edilen standart bir hamilelik hesaplama yöntemidir. Özellikle hamileliğin ay olarak hesaplamadan çok hafta olarak hesaplamanın daha güvenilir ve muteber olacağı göz önüne alındığında gebelik haftasına göre hamilelik hesaplama anne adaylarına en yakın tarihi vermektedir.

Adet Düzensizliğinde Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adet dönemleri düzenli olan kadınlar için son adet tarihine göre gebelik hesaplama yöntemi en iyi sonucu verir. Ancak, adetleri düzenli olmayan kadınlar için bu yöntem çok sağlıklı olmayabilir. Bunun için bir doktor ile birlikte güvenebileceğiniz bir doğum tarihinin üzerinde durmak gerekir. Burada rahim ölçüsü ve erken ultrason kontrolü yardımcı olacak yöntemlerdendir. Rahim ölçüsü gebeliğin hangi döneminde olunduğu ile ilgili bilgi verebilirken, ultrason kontrolünde ise bebeğin hangi dönemde olduğu görülebilir ve buna göre bir doğum tarihi belirlenir. Ayrıca, bebeğinizin kalp atışlarının ilk defa duyulması, ilk hayat belirtilerinin hissedilmesi de gebelik tarihine dair ipucu verir.

Çin Takvimi Gebelik Hesaplama

Çin takvimi, hayvan isimlerinden oluşan 12 yıllık bir döngüden oluşur. Bu döngü, toplamda 5 kez tekrar eder. Normalde, bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesi için gebeliğin 18. haftasına ulaşması beklenir. Ancak bebeğinin cinsiyetini daha önce öğrenmek isteyen ebeveynler, eğlenceli bir yöntem olan Çin takvimi ile tahminde bulunabilir. Bu takvime göre hesap yapmak için gebeliğin başladığı ay ve kadının yaşı bilinmelidir. Yaş ve hamile kalınan ayın kesişiminde bebeğin cinsiyeti bulunur. Hesabın yapılabilmesi için kadınların 18-45 yaş aralığında olması da gerekir.

Çin’de yaş hesaplaması 0’dan değil, 1’den başladığı için kadınların yaşına 1 eklemesi de önemli noktalardan biridir. Örneğin, 28 yaşında, eylül ayında hamile kalan bir kadın, Çin takvimine göre 29 yaşa bakmalıdır. Takvime göre bebek kız olabilir.

“Çin Takvimi’ne göre cinsiyet tahmini, yalnızca Çin inançlarına dayanan bir uygulamadır ve tıpta bir geçerliliği yoktur.”

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama

Tüp bebek gebelik hesaplamasında embriyonun transfer edildiği tarih, gebeliğin 2. haftası olarak kabul edilir. Bunun nedeni, sperm ve yumurtanın döllenmesinin 2 hafta içinde gerçekleşmesidir. Ayrıca embriyonun anne karnına yerleştirilme tarihi de bilindiği için doğumun yaklaşık 266 gün sonra gerçekleşeceği öngörülür.

Bazı durumlarda anne karnına birden fazla embriyo yerleştirilir. Çoğul gebelik durumunda da yine embriyoların yerleştirildiği tarihe göre gebeliğin 2. haftasında olunduğu söylenebilir.

Kaynakça:

https://www.nhs.uk/pregnancy/finding-out/due-date-calculator/

https://www.healthline.com/health/pregnancy/what-to-expect-chart

https://kidshealth.org/en/parents/pregnancy-calendar-intro.html

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet