İçeriği Atla

11 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

5 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 15, Aralık, 2023

11 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
İçindekiler
11 Aylık Bebeğin Gelişimi 11 Aylık Bebeğin Gelişim Tablosu 11 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur? 11 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı? 11 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir? 11 Aylık Bebek Ne Yemeli Ne Yememeli? 11 Aylık Bebeği Sütten Kesme 11 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Gelişimi 11 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi 11 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi 11 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi 11 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi 11 Aylık Bebek Neler Yapabilir? 11 Aylık Bebeğim Yürümüyor, Bu Bir Problem midir? 11 Aylık Bebek Kaç Kelime Söyler? 11 Aylık Bebeğin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır? 11 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır? 11 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler 11 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

11 Aylık Bebeğin Gelişimi

Yaşını doldurmasına 30 gün kalmış 11 aylık bebekler, fiziksel olarak gelişme gösterirken düşünme ve yetkinlik olarak da büyük gelişmeler göstermektedir. 11 aylık bebeklerin zihinsel gelişimleri de keşifler yaparak ve etrafındaki dünyayı yani nesneleri algılamasıyla beraber başlamaktadır.

11 Aylık Bebeğin Gelişim Tablosu

11 aylık bebeğin bedensel gelişimi aşağıda verilen tabloda belirtilmiştir. Kilo ve boy oranları genel ortalamalar doğrultusunda belirlenmiştir.

  • 11 Aylık Bebek İçin En Düşük Kilo-->7000 gr
  • 11 Aylık Bebek İçin En Yüksek Kilo-->11.700 gr
  • 11 Aylık Bebek İçin En Düşük Boy-->65 cm
  • 11 Aylık Bebek İçin En Yüksek Boy-->80 cm

11 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

11-Aylık-Bebeğin-Fiziksel-Gelişimi-Nasıl-Olur-_1024X586PX.png

Anne sütü, bebeklerde fiziksel gelişimin en önemli bileşenidir. 11 aylık bebeklerin fiziksel gelişimleri, beslenmeleri ve uyku düzenleri gibi faktörlerden etkilenerek birbirinden farklı seyredebilir. Özellikle kız ve erkek bebeklerde fiziksel gelişim aynı hızda ve aynı şekilde ilerlemez. Bu dönemde temel fiziksel gelişim, yüksek oranda tamamlanmış olur. 11 aylık bebekler ideal boy ve kilo oranlarına ulaşmaya başladıkça vücut hatları da şekillenmeye başlar.

11 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

11 aylık bebeğin ortalama kilosu; genel olarak cinsiyetine, beslenme detaylarına ve diğer pek çok faktöre bağlı şekilde değişebilmektedir. 11 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 9,2 kg, boyu ise 74 cm olarak kabul görür. Öte yandan 11 aylık bir erkek bebeğin ortalama kilosu 10 kg, boyu ise 76 cm şeklindedir. Daha geç veya erken gelişim gösteren bebekler, doktor kontrolüyle gözetim altında olmalıdır.

11 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

11 aylık bebekler bir gün içerisinde 3 veya 4 kez, yaklaşık olarak 480 ml – 700 ml arası anne sütüyle beslenmelidir. Beslenme sıklığı belirli saatler ile belirlenmeli ve her gün aynı saatte olmalıdır. Ek gıdalar içerisinde her biri öğünlere paylaştırılarak meyve, tahıllı gıda, sebze ve proteinli gıda tüketilmelidir.

11 Aylık Bebek Ne Yemeli Ne Yememeli?

Bebekler tüm dişlerini çıkarana kadar çok sert ve katı gıdalar yememelidir. Sebze, meyve ve diğer gıdaları püre halinde veya yumuşatarak vermek oldukça önemlidir. Fazla ekşi, tatlı, tuzlu, acı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Doğal ve katkısız gıdalar tercih edilmelidir. 11 aylık bebeklerin anne sütüyle birlikte diğer gıdalardan alacakları vitamin, protein ve minerallere de ihtiyacı vardır.

11 Aylık Bebeği Sütten Kesme

11-Aylık-Bebeği-Sütten-Kesme_1024X586PX.png

Anne sütünün bebeğin doğduğu ilk günden 2 yaşına dek verilmesi önerilmektedir. 11 aylık bebeği, herhangi bir sağlık problemi oluşmadığı sürece anne sütünden kesmek doğru değildir. Bununla beraber yalnızca anne sütüyle beslemek de doğru değildir. Nitekim bebekler anne sütünden faydalanmaya devam ederken, yaş grubuna uygun diğer gıdaların besinlerinden de yararlanmalıdır.

11 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Gelişimi

11 aylık bebekler hem kendi sesine hem de çevrede duyduğu tüm sesler karşısında daha hassastır. Dikkatli bir şekilde anlattıklarınızı dinleyen bebekler, çıkardıkları sesler ile size karşılık vermeye başladığı bu dönemde, işitme gelişimlerini tamamlamaya başlarlar. Bebeklerin görme gelişimi ilk aylarından itibaren şekillenmektedir. 11. aylarında dans eden oyuncaklar, renkli reklamlar ve benzer hareketler bebekler için fark edilebilir hale gelir ve ilgi odağı olabilir.

11 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

11 aylık bebeklerde zihinsel gelişim çoktan başlamış ve şekillenmeye müsait bir hal almıştır. Bu dönemde bebeklere doğru ve yanlışın ayrımı öğretilmelidir. Dikkat çekici görselleri bulunan kitapların okunması, uyku zamanına yakın sakinleştirici müzikler dinletilmesi, şekillerin ve renklerin ayırt edilmesine yönelik aktivitelerin yapılması, bebeklerin zihinsel gelişimlerine yardımcı olur.

 

11 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bebeklerin bu aydaki sosyal gelişimleri, yalnızca ebeveynleri ile desteklenmez. Televizyonda gördüğü karakterler, hareketli oyuncakların hareketleri ve çevredeki insanların birbirleriyle olan iletişimleri de artık bebeğin sosyal gelişiminde rol oynamaya başlar.

Kendi yeteneklerini fark eden bebek, bunları daha fazla gösterme ihtiyacı hisseder. Örneğin baş sallama ile onay verilmesi, elleriyle çağırdıkları kişinin yanına gidilmesi gibi eylemleri tekrarlamaya başlarlar.

11 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi

11-Aylık-Bebeğin-Dokunma-Yetisi_1024X586PX.png

11. ayda bebekler önceki aylara kıyasla objeleri ağzına alarak incelemeyi bırakır. Bahsedilen özelliğin yerini yavaş yavaş gelişen dokunma yetisi alır. Dokunma yetisinin gelişmesiyle her merak ettiği ve gördüğü şeyi dokunarak anlamak isteyen 11 aylık bebekler, parmaklarının ve ellerinin kavrayabildiği bütün objelere ulaşabilir.

11 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

Bebeklerde diş gelişimi 6-7 ay arasında başlamaktadır. Tıpkı diğer fiziksel gelişimler gibi diş çıkarma süresi de bebeklerde farklılık göstermektedir. 52 haftayı aşan diş çıkarma zamanları olabildiği gibi, 3 aylık dönemde de diş çıkaran bebekler bulunmaktadır. 11 aylık bebeklerde eğer dişler çıkmaya başlamışsa temizliği ve bakımı ihmal edilmemelidir. Dişlerin ilk çıktığı günden itibaren fırçalanması önerilmektedir.

11 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

11 aylık bebeklerin aktivitelerindeki sınırlar yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. İşaret etmek, duygularını ifadeleriyle belirtmek, oyuncaklarını sadece ağzına sokabileceği objeler olarak görmeden oynamaya başlamak, bu dönemdeki bebeklerin yapabileceği eylemlerdir. Yürümeye veya emeklemeye başlamış bebekler, 11. aylarında durmadan yürümek veya emeklemek isteyebilir. Onların hareketli davranışlarına destek olmalı ve ellerinden serbest bir şekilde tutarak yürümeleri için yardım edilmelidir.

Bebeklere 44. haftalarında motor gelişimlerini de destekleyen birçok farklı aktivite yaptırılabilir. 0 - 12 aylık bebekler için etkinlik fikirleri arasından seçilen hayvanları, renkleri, objeleri ve şekilleri tanıtan sesli betimlemeler son derece faydalı olacaktır. Bu betimlemeler, kediler için miyav sesi çıkarmak, oyuncak trenler için çuf çuf sesi çıkarmak şeklinde olabilir. Bu sayede bebekler her bir eşyanın, canlının ve şeklin bir amaca hizmet ettiğini kavrayarak onları öğrenmeye ve taklit etmeye başlayabilir.

11 Aylık Bebeğim Yürümüyor, Bu Bir Problem midir?

Her bebeğin yürüme dönemi aynı olmamakla beraber, 11 aylık bebeklerde de yürümeye başlamama durumu bir problem olarak nitelendirilmemektedir. Emekleme ve ardından yürümeye başlama süreci 8-18 ay aralığını kapsayan geniş bir zamandır. 11 aylık bebeklerin yürümeye başlaması için daha 7 ayları daha vardır.

Bebeğime Konuşması İçin Nasıl Yardım Edebilirim?

11-aylık-Bebeğime-Konuşması-İçin-Nasıl-Yardım-Edebilirim-_1024X586PX.png

"Her annede merak uyandıran bebekler ne zaman konuşur?" sorusuna yanıt olarak 9-12 ay aralığı cevabı verilebilir. Bebekleri konuşmaya teşvik etmek için sorular sormak, sık sık bir şeyler anlatmak ve onları dinlemek çok yararlıdır. Bebeklerle konuşmak kadar söylediklerini anlıyormuş edasıyla dinlemek de konuşmaya devam etmelerini ve söylediklerinin önemli olduğunu kavramalarını sağlar.

11 Aylık Bebek Kaç Kelime Söyler?

Konuşma yetisi her bebekte değişkenlik gösteren bir durumdur. Bazı bebekler 11 aylıkken sadece sesler çıkararak iletişim kurabilirken, bazı bebekler ise anne ve baba gibi temel kelimeleri konuşmaya başlar. 44 haftalık bebeklerin söyleyebileceği kelime sayısı net olmamakla beraber basit kelimelerin (mama, süt, su vb.) de dahil olduğu konuşmalarda kelime sayısı artabilmektedir.

11 Aylık Bebeğin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde yaşa göre oyuncak seçimi, gelişimin sağlıklı ilerlemesi için son derece önemli bir konudur. Bebeklerin hem fiziksel hem de zihinsel becerilerinden yüksek düzeyde aksiyon alınabilmesi için sürekli gördüğü ve dokunduğu oyuncaklarında buna uygun seçilmesi gerekmektedir.

11 aylık bebekler, itme ve çekme davranışlarını öğrenmeye başlar. Bu sebeple oyuncak bebek arabası, alışveriş arabası gibi kuvvet uygulayabilecekleri oyuncaklar tercih edilebilir. Benzer şekilde binebileceği oyuncaklar da (sallanan at, lastik toplar gibi) bebeklerin 11 aylık dönemi içerisinde kullanabileceği uygun oyuncaklardır. Yürümek için de ideal dönemlerden biri olan 11. ay, yürüteç gibi gereçler kullanarak hem yürüteç üzerindeki küçük oyuncaklarla oynaması hem de yürümesine katkı sunması sağlanır.

11 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde uyku düzeni ortalama olarak 6 aylıkken rutine girmeye başlar. Bağışıklık sistemini de doğrudan etkileyen uyku programı mutlaka belirlenmeli ve mümkün olduğunca programa uyulmalıdır. Yaşına yaklaşan bebeklerin fiziksel aktivitelerinin de artmasıyla yorulma düzeyleri de artmaktadır. 11 aylık bebekler, gün içerisinde yapacakları şekerlemelerle birlikte 12-15 saat aralığında uyku uyumalıdır. Bu dönemde uykusunu yeterli alamayan bebekler mutsuz ve enerjisiz olur. Yeterli dinlenemeyen bebekler bundan kaynaklı olarak iştah kaybı gibi problemler yaşayabilir.

11 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

11 aylık bebeklerin konuşma yeteneklerinin güçlenmesi ve etkinliklerinin artmasıyla, etrafında bulunan herkesle ve her şeyle iletişim haline geçmektedirler. Bu iletişim sözlü olabileceği gibi, işaret şeklinde de olabilir. Bebeklerin 11 aylık dönemlerini takiben, bebeklerin dilini çözmek için devamlı olarak iletişim kurulmalı ve konuşturmaya çalışılmalıdır. 11.ay, bebeklerin yeni kelimeler öğrenmeleri için en uygun zaman dilimlerindendir.

11 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

11-Aylık-Bebeğiniz-İçin-İhtiyaç-Duyabileceğiniz-Ürünler_1024X586PX.png

Bebeklerin büyüme çağına göre birçok yardımcı ürüne ihtiyacı vardır. Bebekler için kullanılacak ürünlerin tamamında dermatolog onayı bulunması önerilmektedir. Bebekler hareketlenmenin arttığı 11. aylarından itibaren çeşitli nesnelere çarparak veya eşyaların üzerine düşmesini sebep olarak, ufak yaralanmalara yol açabilir. Mustela Arnica jel, bebek cildindeki tahrişleri, morlukları ve şişlikleri bulunan bölgelerde gönül rahatlığıyla kullanılan güvenilir bir ilk yardım ürünüdür.

Bebeklerin ilk doğdukları dönemden itibaren kullanılabilen, tüm cilt tiplerine göre formüle edilmiş ve birçok annenin önerdiği Cicastela onarıcı bebek bakım kremi, gün içerisinde oluşan tahriş ve yüzeysel yaralanlamalarda oldukça etkilidir. Ürün yapışkan olmayan kremsi dokusu ile hızlıca emilerek tahrişlerin giderilmesine yardımcı olur.

Kaynakça:

  • https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-11.aspx

  • https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-11-months-old

  • https://www.sleep.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-babies-need/

  • https://raisingchildren.net.au/babies

  • WHO Child Growth Standards

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet