İçeriği Atla

14 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

6 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 19, Şubat, 2024

14 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
İçindekiler
14 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olur? 14 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur? 14 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı? 14 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir? 14 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli? 14 Aylık Bebek Ne Yemeli Ne Yememeli? 14 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi 14 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi 14 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi 14 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi) 14 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır? 14 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi Yürümeye Başlayan Bebeğinizi Kontrol Edin 14 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler 14 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır? 14 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

14 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeklerin yaşları ile paralel fiziksel ve zihinsel gelişim göstermesi ebeveynlerin hassasiyet gösterdikleri konuların başında gelir. Bebeğin yaşına göre kilosu ne olmalı, boyu kaç olmalı, gelişim dönemine göre bebeğin beslenmesinde nelere dikkat edilmeli? Özellikle ilk kez anne ve baba olma deneyimini yaşayanlar için bu soruların cevapları oldukça önemli. Peki 14 aylık bir bebeğin gelişim özellikleri nelerdir?

 

14 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olur?

14 aylık bebeğinizin artık rahatlıkla adım atabildiğine şahit olabilirsiniz. Yürümeye başlamasıyla birlikte verdiğiniz basit komutların bebeğiniz tarafından yerine getirildiğini görebilirsiniz. Denge kurma konusunda halen küçük zorluklar yaşayan 14 aylık bebeğinizi, düştüğünde cesaretlendirerek yeniden denemesine yardımcı olabilirsiniz. Fakat bebeğiniz artık yürüyebildiği için özgürlüğünü yavaş yavaş ilan edecektir.

 

14 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

14-Aylık-Bebeğin-Fiziksel-Gelişimi-Nasıl-Olur-_1024X586PX.png

Kendi çabasıyla küçük adımlar atmaya başlayan bebeğinizin fiziksel gelişimindeki değişiklikleri fark ettiniz mi? 14 aylık dönemde en çok boy ve kilo değişiklikleri dikkat çeker. Bebeğinizin büyüme hızı beslenmeye, genetik yatkınlığa hatta cinsiyete göre değişebilir. 14 aylık bir bebek artık ikinci yılındadır ve fiziksel gelişiminde, diğer dönemlere göre kısmen yavaşlama gözlenebilir.

 

14 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

14 aylık bebeğin boy ve kilosunu cinsiyete göre değerlendirmek gerekir. Erkek bebeklerde kilo 9 kg ile 12.25 kg arasında değişir. Kız bebeklerde ise kilo 7,2 kg ile 11,7 kg aralığında olabilir. Erkek bebeklerde boy, 73,5 cm ile 83,8 cm aralığında kız bebeklerde ise 71 cm ile 76 cm aralığındadır.

 

14 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

Bebeğiniz 14. ay ile birlikte yemek konusunda sizi zaman zaman şaşırtabilir. Dönemin özelliği doğrultusunda bebekler bir gün iştahlı olabilirken ertesi gün hiç yemek istemeyebilir. Öğünlerin her biri ana yemek niteliğinde olmayabilir. Bebeğinizin sizden sıklıkla atıştırmalık istediğini görebilirsiniz. Sağlıksız atıştırmalıklar yerine lifli sebzelerden, meyvelerden hazırlanan lezzetli ve besleyici toplar hazırlayabilirsiniz. Gece beslenmesinde ise anne sütünü ve tahıllı besinleri tercih edebilirsiniz. Bebeklerde düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının 14 aylık dönemde oluştuğunu unutmamak gerekir.

 

14 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

Bebeğiniz günde ortalama 6 ila 7 öğün yiyebilir. 3 saat aralıklarla bebeğinizi ara öğün ya da ana öğün ile besleyebilirsiniz. Masada tamamen dolu bir tabak görmek bebeğinizi yemeği yemekten ziyade yemekle oynamaya itebilir. Yemek tabağında ne kadar az yiyecek varsa bebekler yemeği oyuncak olarak görmekten vazgeçer. Bebeğin yiyeceği kadar yemek verilmesi bebeğinizde açlık tokluk duygusunu da geliştirecektir. Bebeklerin iştahları gelişim hızları ile paralellik göstermektedir. 14 aylık dönemde bazı günler iştahlı olan bebeğin bazı günler iştahsız olması, istikrarsız bir beslenme alışkanlığını tetiklemez.

 

14 Aylık Bebek Ne Yemeli Ne Yememeli?

14-Aylık-Bebek-Ne-Yemeli-Ne-Yememeli-_1024X586PX.png

14 aylık bebeklerde düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı onların hayat boyunca gelişimlerini ve sağlığını etkileyecektir. Bebeklerde gelişimin en önemli destekçisi anne sütü kabul edilir. Ek gıdaya geçilmiş olsa dahi 14 aylık bebeklerde anne sütünün önemi tartışılmaz. Bebeklerde anne sütü besin değerinden ziyade organların gücünü arttırmak ve bağışıklığı güçlendirmek için tavsiye edilir. Desteklemek amacıyla süt ve süt ürünlerine bebek beslenmesinde sıklıkla ver verebilirsiniz. Bebeğiniz, gelişim özelliği doğrultusunda şekere karşı yatkınlık gösterebilir. Hazır şekerli gıdalar yerine sevdiği meyvelere öncelik tanıyabilirsiniz. Hazır atıştırmalık gıdalarda ısrarcı olan bebekler için tüketim sınırlaması getirebilirsiniz. Ana yemeklerde ise çorba gibi sulu gıdalar yanında protein içeren besinlere ağırlık verebilirsiniz.

 

14 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

14 aylık bir bebek halen benmerkezci özelliktedir. Benmerkezci olması bebeklerin sosyal gelişimlerini sınırlayabilir. Bebeğinizin henüz sosyalleşmeyi bilmiyor olması doğaldır. Bebeğin çevresinde kendi yaşıtları bulunsa dahi 14 aylık bebekler kendi kendine oynamayı tercih edebilirler. Empati duyguları henüz gelişmediğinden yanında bulunan başka bir bebeğin elinden oyuncağını alarak kendi oynamaya başlayabilir. Talep ettikleri şeylerin anında olmasını isteyen 14 aylık bebekler bir oyuncakla oynamaktan hızlı bir biçimde sıkılabilirler. Bebeklerin sosyal duygularının gelişmesi, arkadaşlık kurabilmesi ve benmerkezci anlayıştan çıkması için çeşitli aktiviteler yapılabilir. Örneğin oyun parklarına götürülerek yaşıtları ile sosyalleşmesi teşvik edilebilir. Özellikle kreş döneminden önce bebeklerin sosyalleşmeyi öğrenmesi ileride hayatlarını kolaylaştırabilir.

 

14 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebeğiniz birkaç kelime ile basit cümleler kuruyor olabilir. Belki de halen tek kelime kullanarak kendini anlatmaya çalışıyor olabilir. Bebeğiniz kendini basit düzeyde anlatıyor olsa dahi çevresine karşı duyarsız olduğunu düşünmek yanlış olabilir. Bebekler etrafıyla ilgisiz olduklarını hissettirdikleri zamanlarda da sizi yakından takip edebilir. Söylediklerinizi anlamalarına rağmen henüz konuşma becerileri yeterince gelişmediğinden cevap veremezler. Zihinsel gelişimiyle birlikte bazı fiziksel özelliklerini geliştirmeye başlayan bebekler, çevrelerinde gördükleri tüm davranış şekillerini taklit etmeye başlarlar. En çok anne ve babalarını gözlemlediklerinden ebeveyn davranışları bebeklerin bilişsel faaliyetlerinde belirleyici olur. Bebekler zihinsel gelişimleri doğrultusunda o güne dek çevrelerinde gördükleri her şeyi davranışa dökmeye başlarlar.

 

14 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

14-Aylık-Bebeğin-Dil-Gelişimi_1024X586PX.png

Bebeğinizin kelime dağarcığı henüz birkaç kelimeyle sınırlıdır. Fakat bu birkaç kelime, bebeğin kendini ifade edip taleplerini anne ve babasına anlatmasında yeterli olur. Bebeğinizden herhangi bir şey yapmasını istediğinizde sizi anlayarak verdiğiniz komutu yerine getirebilir. Artık bebeğiniz ismini duyduğunda tepki verecek dil gelişimine sahiptir. Evet ya da hayır gibi basit direktiflerin ne anlama geldiğini bilerek tepki verebilir. Fakat 14 ay henüz uzun cümleler kurmak için erken bir dönemdir.

 

14 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

Bebekler 14. ayda yoğun keşfetme dürtüsüyle hareket ederler. Meraklıdırlar ve gözlem yetenekleri oldukça gelişmiştir. Peki 14. ayda bebekler neleri rahatlıkla yapabilir?

  • Yürüyebilir,
  • Birinin yardımı ile merdivenleri inip çıkabilir,
  • Nesneleri elinde tutabilir,
  • Küçük oyuncaklarını büyük kutuların içine atabilir,
  • Top gibi yuvarlak oyuncaklarını itekleyip, tutabilir,
  • Elbiselerini ya da ayakkabılarını giyerken yardımcı olabilir,
  • Elindeki herhangi bir nesneyi hızla yere vurabilir ya da fırlatabilir,
  • Kaşığını tutabileceği için hatalar yapsa da yemeğini artık kendi yiyebilir,
  • Gördüğü ya da duyduğu herhangi bir şeyi taklit edebilir.

 

Bebeğin, yeni keşfettiği yetenekleri ebeveynleri tarafından desteklendiği sürece, gelişimi ve kendine güveni artar.

 

14 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Beslenme ile birlikte bebeklerde gelişimin diğer ayağı ise uykudur. 14 aylık bir bebek gündüz uykusuna ihtiyaç duyar. Gündüz uykusu bazı bebekler için 2,5 saat bazı bebekler için 3 saat aralığında olabilir. Bu süre bebeğin uykuya duyduğu ihtiyaca göre değişebilir. Gündüz uykusu süresini günde bir kerede tamamlamak yerine iki kerede tamamlamak mümkün olabilir. Fakat iki gündüz uykusu arasındaki sürenin dengeli olması gerekir. Aksi halde bebeğinizin gece uykusu alışkanlıkları değişebilir. Uyku süresini bebeğinizin gün içerisindeki hareketliliği de belirleyebilir. Gün içerisinde fazla enerji harcayan ve aşırı hareketli bebeklerin uyku ihtiyaçları artabilir. Bebeğiniz büyüdükçe uyku süresinin kısaldığını gözlemleyebilirsiniz. https://www.mustela.com.tr/mustela-mag/bebeklerde-uyku-duzenihttps://www.mustela.com.tr/mustela-mag/bebeklerde-uyku-duzeni düzeni kadar uyku kalitesini de dikkate almak gerekir.

 

14 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

14-Aylık-Bebeğin-Diş-Gelişimi_1024X586PX.png

13. ay ile birlikte bebekler diş çıkarmaya başlar. 14. ayda diş çıkarmaya devam eden bebeklerde bazı huzursuz davranış şekilleri gözlemlenebilir . Bebeklerin rahat diş çıkarabilmesi için günde en az iki kez diş ve damakların yumuşak bir fırça ile rahatlatılması gerekir.

 

Yürümeye Başlayan Bebeğinizi Kontrol Edin - Bacak Eğriliği- Dışa Dönük Ayak Problemi - Düztabanlık

Bebekler yürümeye başladıklarında düz tabanlık, yan basmaya bağlı dışa dönük ayak problemi ya da bacak eğriliği gibi sorunlar kendini daha çok belli edebilir. Yürümeye başlayan bebeklerin anne ve babalar tarafından dikkatle incelenmesi olası sorunların önüne geçebilir. Bebeğinizde yürümeyle birlikte bazı sıkıntıların olduğunu düşünüyorsanız bir uzman görüşünü almak rahatsızlığın kısa sürede çözülmesine zemin hazırlayabilir.

 

14 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz yürümeye başladıktan sonra onu rahatlıkla kontrol altına alamayabilirsiniz. Yürümeyle birlikte özgürlüğünü kazandığını düşünen bebeklere kurallar olduğunu hatırlatmak gerekir. 12 ile 24 ay arasındaki bebeklerde zaman zaman saldırganlık ortaya çıkabilir. Bebeğinizin öfkesini kontrol edebilmesine yardımcı olmalısınız. Bebekler gün içerisinde ne kadar çok keşfederek öğrenir ve enerjilerini doğru yönde harcarsa, ebeveynlerin süreç içerisindeki işleri o kadar kolaylaşır. Bebeğinize bazı konularda seçim yapma hakkı tanımalısınız. Üzüntü, korku ya da hayal kırıklığı gibi güçlü duyguları doğru yönetebilmesi için ona destek vermeniz gerekir.

 

14 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

14 aylık bebekler nesneleri hala ağızlarına götürmekten büyük keyif aldıkları için küçük oyuncaklardan uzak durmayı tercih edebilirsiniz. Eline sığabilecek büyüklükte ve ses çıkaran oyuncaklar bebeklerin gelişimine katkı sağlayabilir. 14. ayda boyanmış ve tüylü oyuncak seçeneklerinden de uzak durmak faydalı olabilir.

 

14 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

14-Aylık-Bebek-İçin-İhtiyaç-Duyabileceğiniz-Ürünler_1024X586PX.png

14. aydan itibaren bebeğinizin hareket yeteneği arttıkça, ebeveynlerin karşılaştıkları sorunların başında düşme, çarpma sonucu oluşan cilt tahrişleri gelir. Bebeğinizin cildini onarmak ve korumak için günlük kullanıma uygun Cicastela onarıcı bakım ürünü kullanabilirsiniz. Bebeğinizin bez bölgesinde oluşan tahrişler için ise altını temizlerken cildine uygun ıslak mendiller tercih etmelisiniz. Organik pamuklu ıslak mendiller bu tahrişler için doğru seçenek olabilir. 14 aylık bebeğinizin ihtiyaç duyacağı önemli ürünler listesine güneş kremini de ekleyebilirsiniz. Hassas bebek cildi için mevsim gözetmeksizin Mustela yüksek koruma faktörlü güneş kremlerini değerlendirebilirsiniz.

 

Kaynakça:

  1. https://www.whattoexpect.com/toddler/14-month-old.aspx
  2. https://kidshealth.org/en/parents/toddler-tantrums.html
  3. https://www.zerotothree.org/resources/326-toddlers-and-challenging-behavior-why-they-do-it-and-how-to-respond
  4. https://kidshealth.org/en/parents/exploring.html
  5. https://www.zerotothree.org/resources/16-aggressive-behavior-in-toddlers

 

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları
11 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi #BÜYÜME VE GELİŞİM
11 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
Yaşını doldurmasına 30 gün kalmış 11 aylık bebekler, fiziksel olarak gelişme gösterirken düşünme ve yetkinlik olarak da büyük gelişmeler göstermektedir. Daha fazla göster
12 Aylık Bebeğin Gelişimi (1 Yaşındaki Bebek Gelişimi) #BÜYÜME VE GELİŞİM
12 Aylık Bebeğin Gelişimi (1 Yaşındaki Bebek Gelişimi)
Bebeğiniz 1 yaşına geldiyse, artık bebeklikten çocukluk çağına adım atıyor demektir. Çok daha eğlenceli, hareketli ve enerji dolu günlere hazır olun! Daha fazla göster
13 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi #BÜYÜME VE GELİŞİM
13 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
Bebeğiniz, 13 aylık olduğunda ilk yaşını tamamlamış demektir. Hızla büyüyen çocuğunuzun gelişimini takip etmek heyecan verici olsa da gelişim aşamalarında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken... Daha fazla göster