İçeriği Atla

22 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

Son Güncelleme 13, Temmuz, 2023

22 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

22 Aylık Bebek Gelişimi

Dünyaya geldikleri ilk andan itibaren bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimine ay ay tanıklık etmek mümkündür. Her yeni ayda bebeğinizin vücudunda, uyku düzeninde, konuşma yeteneklerinde ya da sosyal becerilerinde somut ilerlemeler gözlemleyebilirsiniz. Bebeğin gelişiminde önemli bir temel olarak kabul gören bu kritik aylarda ebeveynlerin bilinçlenmesi ve kendilerini bekleyen yeni davranışlar karşısında hazır olmaları son derece önemlidir.

Bebek gelişiminde belirleyici süreçlerden biri olan 22’nci ay, bu içeriğimizin odak noktasını oluşturuyor. Özellikle uyku, oyun ve yürüme gibi konularda bariz ilerlemelerin kaydedileceği bu aya dair bilinmesi gerekenleri sizler için derlemeye çalıştık.

22 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

22-Aylık-Bebeğin-Fiziksel-Gelişimi-Nasıl-Olur

Fiziksel gelişim, kabul edileceği üzere büyümenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu gelişimin belli bir ivmeyle devam etmesi, aynı zamanda bebeğin içsel düzeyde zinde kalmasına da yardımcı olur. 22 aylık bir bebek, bu dönemde adımlarını oldukça kararlı bir şekilde atmaya başlar. Bunun da ötesinde, yürümek için artık evde herhangi bir yardıma ihtiyaç duymayacaktır. Yürümeyi başaran çocuk, bunu daha fazla yapmak isteyecek ve neticede koşma dürtüsü ön plana çıkacaktır. Ayrıca bebeğin ulaştığı ağırlık, onun dik ve dengeli durmasına da destek olacaktır.

22 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

Bebeklerin aylık gelişimlerinde optimum değerlere ulaşmak adına Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini baz almak ideal olacaktır. Buna göre 22 aylık bir kız bebeğin ortalama kilosu 11,3 kg, boyu ise 85,5 cm şeklinde olmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği optimum değerlere göre 22 aylık bir erkek bebeğin ortalama kilosu 12kg, ortalama boyu ise 86,9 cm biçiminde olmalıdır.

22 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

Yürümeye başladıkları ve doğal olarak daha fazla enerji harcadıkları bu dönemde, bebeklerin günde yaklaşık 700 mg civarında kalsiyuma ihtiyaçları olacaktır. Bebeğinizin bu ihtiyacını yoğurt, peynir ve süt gibi gıdalarla karşılayabilirsiniz. 22. ayda bebeklerin tat tercihleri yavaş yavaş oturmaya başlar. Her ne olursa olsun, bebeğinizin kahvaltı öğününü atlamasına izin vermemelisiniz. Çocuklar bu dönemde bazı yiyecekleri reddedebilir, böyle bir tablo ile karşılaştığınızda kesinlikle ısrarcı davranmamalısınız. Bunun yerine daha küçük porsiyonlarla ya da sevdiği yiyeceklerle beraber sunmayı deneyin.

Öte yandan DSÖ, 24 aya kadar bebeklere anne sütünün verilebileceğini önermektedir. Dolayısıyla ara öğünlerinizde anne sütü vermek, oldukça iyi bir seçenek olacaktır. 22 aylık bebekler, özel bir alerjik durumları olmadığı müddetçe tüm besinleri tüketebilirler. Gelişimi engelleyecek ve belli sağlık problemlerine yol açabilecek abur cubur ürünlerinden ise kesin olarak kaçınmak gerekir.


22 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

22-Aylık-Bebek-Günde-Kaç-Öğün-Yemeli-

22 aylık bir bebek için önerilen beslenme rutini; 3 ana öğün ve 2 ara öğün biçimindedir. Ana öğünlerin en az birinde çiğ ya da pişmiş sebzenin bulunması, lif ve vitamin ihtiyaçlarına yanıt verecektir. Yemek saatlerinin belli bir düzene ve rutine oturması, bebeğin ilgili yemekleri görece daha hızlı benimsemesini sağlar.


22 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bebeğiniz 22. ayda da hala etrafındaki insanlarla sosyal açıdan iletişime geçmek yerine sizinle vakit geçirmeyi tercih eder. Çocukların bu dönemde, tanıdık yüzlerin yanında rahat etmeleri olağandır. Bebeğinizin bu nedenle yüzüne aşina olduğu yaşıtlarıyla iyi etkileşim kurabildiğini görürsünüz. Diğer bebeklerin ağladığını, acı çektiğini ya da üzüldüğünü gördüğünde, onlarla kolayca empati kurmaya başlar. Eğer tanıdık bir yüz değilse ve ilk kez karşılaşıyorsa, ilk etapta utanması normaldir. Yine de bu dönemde bebekler, yetişkinlerle vakit geçirmeyi çok daha konforlu bulurlar.

22 aylık olan bebeğinizin taklit yeteneklerinde somut gelişimler söz konusudur. Sevmediği şeyleri ifade ederken küçük öfke nöbetleri geçirebilir. İsmini bildiği için birinin onun hakkında konuştuğunu algılayabilir. Dikkat süreleri artık görece daha uzun olduğu için ilgilendiği oyunlarla daha fazla vakit geçirebilir. Taklit odaklı oyunlarla ve çeşitli aktivitelerle bebeğin sosyal gelişimini destekleyebilirsiniz.


22 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

22 aylık bebeğinizin zihinsel gelişiminde, gözlem ve öğrenme yetisi, konsantrasyon becerisi ve taklit etme yeteneğinde bariz değişimler gerçekleşir. Etrafındaki birçok davranışı taklit edeceği için ebeveynlerin çok daha hassas davranışlar sergilemeleri gerekir. 22 aylık bebekler artık vücutlarının farklı bölümlerini tanımaya başlar. Bazı basit bulmacaları çözebildiği görülür. Ayıca bu tip bulmacalarda uygun bir çözüm bulana dek odaklanmayı sürdürür. Renkleri ve evcil hayvanları kolayca tanır. Bu dönemde bebeğinize bir boyama kitabını ters biçimde sunduğunuzda onun ters olduğunu algılar.

22 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

22-Aylık-Bebeğin-Dil-Gelişimi

22 aylık bebeğiniz, bu dönemde “uyku zamanı” ya da “yemek zamanı” gibi basit cümle yapılarını kolayca anlar. Ufak ve bağlamından kopuk sözcüklerden cümle kurgularına geçiş bu dönemde net şekilde görülecektir. 22 aylık bebeğinizin dil konusundaki becerilerinde net bir ilerleme görülür. Kimi zaman bozuk da olsa birkaç kelimeden oluşan cümleler kurmaya çalışır. Ayrıca sizden gelen ufak talimatları ya da şikayetleri bu dönemde sorunsuz şekilde anlamaya başlar. 22 aylık bebeklerde kelime haznesi yaklaşık 30 kelime civarındadır. Fakat algıladığı sözcük sayısı bu rakamın kat kat üzerindedir. Bu arada bebekleriniz bu dönemde konuşmanızın tonunu ve stilini sıklıkla taklit edecektir.

22 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

"22 Aylık Bebek Gelişimi" söz konusu olduğunda motor becerilerine özel bir parantez açmak gerekir. 22 aylık bebeklerin gelişen motor becerilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bu yaşa gelen bebekler, yavaş yavaş merdiven çıkmaya başlar.
  • Zıplama çabaları gözlemlenir.
  • Farklı küplerden kule yapabilir.
  • Ellerini yıkama ve kurulama becerisini ortaya koyabilir.
  • Boya kalemleri ile karalamalar yapabilir.
  • Kaşık tutabilir ve kendi yemeğini yiyebilir.
  • Topa tekme atabilir.
  • Koltuklara tırmanır.
  • Kapıları yardım olmaksızın açabilir.

22 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin 22’nci ayında uyku düzeninde önemli değişimler olacaktır. Bu süreçte bebeklerin yeterli düzeyde dinlenebilmeleri adına günde minimum 12,5 saat (toplam) uyumaları şart. Pediatri uzmanları, ideal dağılımın gece 11 saat, gündüz ise 1,5-2 saat şeklinde olması gerektiğini vurguluyor. 22 aylık bebekler, gece uykularının yaklaşık %25 kadarını REM uykusu ile geçirirler. REM uykusu ağırlıklı olarak rüyaların görüldüğü hafif bir döngüdür. Gece uykusunun kalan bölümünde ise derin uyku söz konusudur. Çocuklar uykuya daldıktan 2,5-3 saat kadar sonra çeşitli kâbuslar görebilir. Bu tip durumlarda bebeğiniz sessizce ağlayabilir ya da sızlanabilir.


22 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

22-Aylık-Bebeğin-Dis-Gelişimi

Çok özel bir durum oluşmadığı sürece bebeğinizin ortalama 15-16 dişinde belli bir gelişimler meydana gelir. Bu durum, yiyecekleri çok daha güçlü bir şekilde çiğneyebileceği ve sindirebileceği anlamını taşır. Eğer daha önceki dönemlerde henüz çıkmadıysa köpek dişlerinin bu ay içinde çıkması olağandır.

22 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

22 aylık bebeğiniz için tercih edeceğiniz oyuncaklar, deyim yerindeyse onu içeriye hapsetmemelidir. Sosyal gelişimin bu kritik evresinde dışarıda oynayabileceği oyuncakları da göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca bebeğin zinde kalması adına çeşitli fiziksel aktiviteler yaratmalısınız. Basit bulmaca oyunları ise zihinsel gelişimine önemli bir katkı sunacaktır. Özellikle rol yapmalarına alan tanıyan süpürge, faraş, telefon, yazarkasa, oyuncak bebek ya da giydirme oyuncaklarına öncelik tanıyabilirsiniz. Diğer yandan davul, zil ve tef gibi müzikli oyuncaklar ile vagon, top, tırmanma yapısı ve binilen araçlar gibi aksiyon odaklı oyuncaklar, 22 aylık bebeğinizin ilgisini çekecektir.


22 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?

Her aile, tuvalet eğitiminde kendilerine has bir dil oluşturabilir. Eğer çocuğunuz kreşe gidiyorsa, orada tuvalet ihtiyacı noktasında tercih edilen sözcükleri kullanabilir ve böylece karmaşayı önleyebilirsiniz. Çocuklar bu dönemde “çiş” ya da “kaka” gibi sözcükleri kolayca algılar ya da dillendirir. Bebekler genel olarak 18. aydan sonra tuvalet eğitimi için hazırdır. Ancak çocuğun hem zihinsel gelişiminin hem de kas yapısının bu eğitim için uygun olması gerekir.


22 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

22 aylık bebeklerin hareket kabiliyetlerinde artış yaşanır. Yürüme, koşma, zıplama, merdiven basamaklarını çıkma gibi eylemleri yapmak adına büyük bir istek duyarlar. Tehlike ve risk algısı henüz tam anlamıyla gelişmediği için bebeğiniz hareket ettiğinde sizin kontrolünüzde olmalıdır. Aynı şekilde uyku esnasında yattığı yerden çıkmak için çeşitli hamleler gerçekleştirebilir. Onu gün içinde bol bol yeşil alanlara çıkarın ve güvenli bir şekilde koşmasını sağlayın.

Bu arada eğitim süreçlerinde sözlü eğitime kıyasla görsel eğitime öncelik vermeye çalışın. Görsel temsiller sayesinde bebeğiniz aktardığınız bilgileri daha uzun süre belleğinde taşıyacaktır. Ayrıca bebeğiniz size bir nesne gösterdiğinde sabırlı davranın ve onun mutlaka adını belirtin. Son olarak, oyun esnasında bebeğinizle sabırla konuşmayı ihmal etmeyin.

22 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

22-Aylık-Bebek-İçin-İhtiyaç-Duyabileceğiniz-Ürünler

22 aylık bebeklerin gelişim süreçlerine uygun ve sağlıklı ürünler temin edilmelidir. Bu seçimde, hem bebeklerin kolayca benimseyebileceği hem de doğal ürünlere yönelmek gerekir. 22 aylık bebeğiniz çok kuru bir cilde sahip olabilir. Bu durumda ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında “Stelatopia Şampuan” gelmektedir. Özellikle de atopiye yatkın çok kuru cilde sahip bebeklere yönelik geliştirilen bu ürün, ciltte kuruluk kaynaklı tahrişleri büyük ölçüde azaltıyor.

Stelatopia Intense Krem” ise çok kuru cilde sahip bebeğinizin cildinde oluşan egzama, kızarıklık ya da kaşıntıları önlemeye yarayan bir ürün. Atopik egzama semptomlarını önemli düzeyde azaltan bu kokusuz krem, paraben içermiyor. 22 aylık bebeğiniz için güvenle kullanabileceğiniz bir diğer ürün ise Stelatopia Emolyent Krem. Parfümsüz formüle sahip olan krem, bebeğinizin cildinde uzun süreli nemlendirme sağlıyor. Cilt bariyerine de destekleyen Stelatopia Emolyent Kremi, ayçiçek yağı distilatıyla formüle ediliyor.


Kaynakça:

  1. https://huckleberrycare.com/blog/22-month-old-sleep-schedule-bedtime-and-nap-schedule
  2. https://www.babycenter.com/toddler/1-year-old/22-month-old_40007636
  3. https://www.whattoexpect.com/toddler/22-month-old.aspx
  4. https://www.thebump.com/toddler-month-by-month/22-month-old
  5. https://www.pampers.com/en-us/toddler/development/article/22-month-old


‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet