İçeriği Atla

3 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

5 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 23, Kasım, 2023

3 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

3 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebeklerin 3. ayı, ebeveynliğin en keyifli olduğu dönemlerden biri olarak kabul edilir. Bu dönemde bebeklerin gerek fiziksel gerekse de zihinsel gelişimi tüm hızıyla devam eder. Seslere karşı merakı artan ve işitme duyusunda ciddi bir gelişim gözlemlenen bebekler, aynı zamanda kontrast renklere sahip olmasa bile objeleri çok daha kolay şekilde algılamaya başlar. 3 aylık bebeklerin fiziksel gelişimlerine dair detaylara gelin daha yakından bakalım.

Özet

Gelişim Alanı

Bilgi

Fiziksel Gelişim

- Baş kontrolü kazanır ve daha uzun süre dik durabilir.

- Ellerini hareket ettirir, nesnelere vurur ve kavramaya çalışır.

Boy Tahmini

- Kız bebekler: 54 - 65 cm arasında.

- Erkek bebekler: 55 - 65 cm arasında.

Kilo Tahmini

- Kız bebekler: 4000 - 7200 gr arasında.

- Erkek bebekler: 4150 - 7500 gr arasında.

Beslenme

- Günde ortalama 5-6 kez beslenir.

- Anne sütü ve formül mama temel besin kaynaklarıdır.

Görme ve İşitme

- Nesneleri izleyebilir ve göz teması kurmaya başlar.

- Seslere tepki verir ve duyduklarında cevap vermeye çalışır.

Motor Gelişimi

- Baş kontrolünü kazanır, başını sallayabilir.

- Alt vücut kontrolü gelişir, ellerini açar ve nesneleri tutar.

Sosyal Gelişim

- İnsanları sesleri ve kokularıyla tanımaya başlar.

- Yabancılara gülümsemeye başlar ve iletişim kurar.

Zihinsel Gelişim

- Nesneleri tanımaya ve isimlerini öğrenmeye başlar.

- Duygu ve iletişimle tanışmaya başlar.

Duygusal Gelişim

- Annelerine bağlılık geliştirir, sakinleştirilmeyi ister.

- Sarılmak ve öpülmek güven duygularını geliştirir.

Tat ve Koku Gelişimi

- Tatları ayırt edebilir ve nesneleri koklama eğilimindedir.

Uyku Düzeni

- Günde 14-16 saat uyumaya ihtiyaç duyar, beslenme aralıkları artar.

Giyim ve Yatırma

- Bebek rahat ve katmanlı giysilerle giydirilmelidir.

- Bebek sırt üstü yatırılmalıdır.

Annelerini Tanıma

- Ailelerini tanımaya başlar, görme, işitme ve koklama duyuları artar.

3 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

3_AY_BEBEGIN_GELISIMI_GORSELLERI_1024X586PX_4

3 aylık bebekler daha önceki aylara göre daha kontrollü ve daha uzun süre dik bir biçimde durabilir. Ayrıca başlarını kontrol edebilir ve dik tutabilirler fakat buna rağmen yine de desteklenmelidirler. Bunun haricinde ellerini daha sık bir şekilde hareket ettirmeye başlarlar. Ellerini yumruk yaparak nesnelere vurabilirler ve onları kavramaya çalışabilirler. Dokunma duyuları da daha hassas hale gelir. Bu sayede nesnelere daha uzun süre dikkat edebilirler. Nesnelere, kasları geliştikçe uzanmaya başlarlar. Ellerini ve gözlerini tam koordine edemeseler bile nesneleri ağızlarına götürmeye çalışacaklar ve onları sallayacak hatta ses çıkarmak için nesnelere vuracaklardır.

 

3 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

3 aylık kız bebeklerin boyları 54 ile 65 cm arasında olması gerekirken kilolarının da 4000 ile 7200 gr aralığında olması gerekmektedir. Erkek bebeklerin boylarının da neredeyse kızlarla aynı olması (55 ile 65 cm arası) ağırlıklarının da 4150 ile 7500 gr aralığında olması gerekmektedir. Bunun haricinde "Yeni Doğan Bebek Emzirme Süresi ve Sıklığı" adlı başlığa da bebeğinizin boy ve kilosundaki sağlıklı gelişim için göz atabilirsiniz.

 

3 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

3 aylık bebeğin beslenme süreçlerinde ek gıdalara geçmek, oldukça erken bir hamle olarak değerlendirilebilir. Anne sütü ve formül mama, bu dönemin temel gıdaları olarak kabul görür. Bebeklerin gerek uyku gerekse de beslenme döngüsü, en azından geride kalan diğer iki aya kıyasla düzene girmeye başlar. 3 aylık bebekler günde ortalama 5-6 defa beslenmek durumundadır.

3 aylık bebeklerin emzirme sıklıkları bebeklerden bebeklere değişse bile 3 saatte bir emzirilmeleri yeterlidir. Fakat akıllarda kalan soru işaretleri varsa (beslenmenin yeterli olmadığı gibi) mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

3 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Gelişimi
3_AY_BEBEGIN_GELISIMI_GORSELLERI_1024X586PX_4

15-20 cm uzaklığındaki nesneleri hali hazırda görebilen 3 aylık bebekler, 3. ayda bu nesneleri izleyebilmeye başlarlar. Başlarını çevirmeden göz bebekleri ile nesneleri takip edebilirler ya da kendisi ile ilgilenen kişilerle göz teması kurmaya başlayabilirler. 3 aylık bebeklerin gözleri ışığa fazlasıyla duyarlıdır. Bu sebepten dolayı 3 aylık bebeklerin uyudukları ortamlarda ışık oranlarının olabildiğince az olması önemlidir.

Üç aylık bebekler gelişimleri sırasında, duygularla ve iletişimle tanışmaya başlarlar. Ebeveynlerine farklı ifadeleri kullanarak cevap verecekler, seslerinizi tanıyacak ve duyduklarında da sizleri aramaya başlayacaklar. Yüksek sesle gülebilir ve meraklarına yenik düşerek etraflarındaki nesneler ya da el ve ayaklarıyla iletişime geçebilirler.

 

3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Yakınındaki nesnelerle sürekli etkileşim halinde olan bebeğe, nesnelerin adlarını ve ne işe yaradıklarını söylemek, bebeklerin zihinsel ve dil açısından gelişimleri için büyük önem arz eder. İlk üç aylık dönemde bebeğin söylenen her şeyi anlaması elbette mümkün değildir. Fakat buna rağmen söz konusu dönemde bebeğin dil konusundaki temellerinin atılmaya başlandığını ifade edebiliriz. Etraftaki nesnelerle çocuğun temas haline geçmesi, nesnelerin ona tanıtılması (ses, koku, tat ve dokuları gibi) tüm duygularını uyararak öğrenmesini kolaylaştırır ve güçlendirir. Bu aylarda bebekler günlük hayatta sıklıkla kullanacağı biberon ve emziklerle tanışır. Bu süreç içerisinde bebeklerin eşyaları görüp hareketlenmesi ve emme, ısırma reflekslerinin başlaması da bu nesneleri tanıdığını gösterir. Üç ay içerisinde bebek vücudunu keşfetmeye başlar, ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirir, onları emer.

 

3 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Üç aylık bebekle konuşulmaya başlandığında bebekler iletişime geçmeye ve sizlere cevap vermeye çalışacaklardır. Yabancılara gülümsemeye başlayacaklar (bu durum telaşlandırmasın ebeveynlerinin kim olduğunu gayet iyi biliyor olacaklar), bunun haricinde de insanları sesleri ve kokularıyla tanımanın haricinde de gördüklerinde kim olduklarını ayırt edebilecekler. Onlarla konuştuğunuzda çok fazla hareket edecek ve size cevap vermeye çalışacaklardır.

 

3 Aylık Bebeğin Tat ve Koku Gelişimi

3_AY_BEBEGIN_GELISIMI_GORSELLERI_1024X586PX_4

Üç aylık bebeklerin koku alma duyuları yetişkinlere göre çok daha gelişmiş ve keskindir. İlk üç ay boyunca bebeğiniz acı ya da tatlı fark etmeksizin tatları ayırt edebilir. Ayrıca bebeğinizin dili üçüncü ayındayken oldukça büyümüştür. Çevresindeki nesneleri tanımak için bu sebepten dolayı nesneleri sürekli kokladığını ve ağzına götürdüklerini görebilirsiniz.

 

3 Aylık Bebeğin Duygusal Gelişimi

3 aylık bebekler yanlarında insanların olmasını önemser ve yalnız kaldıklarında da ağlamaya başlarlar. Çevresinde oluşabilecek ani ya da yüksek seslerden oldukça rahatsız olurlar. Gürültü ve bağırışlardan dolayı da önceki aylardaki gibi 3. ayda da rahatsızlık duyarlar. Bebekler bu aylarda ağladıklarında ya da huzursuz olduklarında, onlarla ilgilenilmelerini ve kendilerinin sakinleştirilmesini isterler. 3 aylık bebeklere sarılmak ve öpmek, güven duygularını geliştirirken, kendi kendilerini sakinleştirmeyi öğrenebilmeleri için de oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

 

3 Aylık Bebek Neden Parmak Emer?

Bebekler 3 ya da 4 yaşına kadar oral haz dönemi içerisindedirler. Bu sebepten dolayı bebekler, 1 yaşından sonra ya da daha önceki dönemlerde psikolojik doyum amaçlı parmaklarını emmeye başlayabilirler. Bunun haricinde aç olduklarını, diş çıkarma döneminin olduğunu ya da duygusal bir tatmin yaşadığı düşünülebilir. Diğer yandan bebek kendini sakinleştirmek için de parmaklarını emebilir. Dolayısıyla bebeğinize olan ilgiyi bir tık arttırma yolunda ilerleyebilirsiniz.

 

3 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

Bebeğinizde doğuştan var olan refleksler gitmiş olmalıdır (örneğin irkilme). Bunun haricinde bebeğinizin boyun gücünün geliştiğini, boynunu dik tuttuğunu, başını salladığını ya da hiç sallamadığı görebilirsiniz. Bebekleriniz tekme atacak kadar alt vücudunu kontrol etmeye başlarlar. Ellerini açılabilir, rengarenk sarkan oyuncaklara dokunabilir, sallar ya da sallamaz, ağzına götürebilir. Bunlar üç aylık bebeğin motor gelişiminde gözlemlenen eylemlerdir.

 

3 Aylık Bebek Oturabilir mi?

3_AY_BEBEGIN_GELISIMI_GORSELLERI_1024X586PX_4

Bebekler emekleme ve benzeri aktiviteleri ancak motor gelişimi süresince yapmaya başlarlar. Bebeğinizin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için çok daha uzun bir dönem gerekmektedir. Genel olarak bebekler 4. aylarında yavaş yavaş kucakta destekli bir biçimde oturmaya başlarlar. Bu, onlar için çok daha sağlıklı bir süreç olarak değerlendirilir.

 

3 Aylık Bebek Oyuncakları Nelerdir?

Üçüncü ay ve öncesindeki aylarda da bebeğinizin kullandığı pelüş hayvanlar, oyun minderleri ya da ses çıkaran oyuncaklar bebeğinizin gelişimi için geçerli olan önemini korumaya devam etmektedir. Bunun haricinde dilerseniz çıngırak, top ve benzeri oyuncak türlerine de yavaş yavaş geçiş yapabilirsiniz.

 

3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

3 ya da 4 aylık bebeklerin 24 saat içerisinde yaklaşık olarak 14 ile 16 saat arası uykuya ihtiyaçları vardır. Üç aylık bebekler genelde her iki ya da dört saat içerisinde yemek yeme adına uyanabilirler. Bu süreç her bebek için farklı olsa da yemek yeme aralıkları giderek artacaktır.

 

3 Aylık Bebek Nasıl Yatırılmalıdır?

Üç aylık bebeğinizin nasıl yattığı ya da uyuduğu sadece onun rahatlığı için değil onun güvenliği için de büyük önem arz eder. Yeni doğmuş üç aylık bebeğinizi gevşek yatak takımı, yastık, pelüş hayvanlar, beşik tamponları ve benzeri eşyalar olmadan beşiğine ya da sahip olduğu oyun alanına sırt üstü bir biçimde yatırabilirsiniz. Bunun haricinde de bebeklerde uyku düzeni büyük önem arz etmektedir.

 

3 Aylık Bebek Nasıl Giydirilmelidir?

3_AY_BEBEGIN_GELISIMI_GORSELLERI_1024X586PX_4

İlk 3 ay için bebeğinize tulum giysiler tercih edebilirsiniz. Pamuklu atlet ya da kısa kollu badiler bu tercihlere örnek olabilir. Harici ayaklarına mutlaka çorap ve başlarına da şapka giydirmelisiniz. Üç aylık bebekler kafalarında çok fazla saç olmadıklarından dolayı özellikle baş bölgelerinden çok üşürler. Bebeğinizin başını kışın soğuktan ve yazın da güneşten korumaya dikkat edin. Soğuk havalarda da ekstradan birkaç kat giysi giydirebilirsiniz.

 

3 Aylık Bebek Annesini Tanır mı?

Zaman içerisinde görme, işitme ve koklama duyuları artan bebekler, ebeveynlerini ilk üç aya kadar net şekilde tanırlar.

 

3 Aylık Bebeklerde Sindirim Sistemi ve Bağırsak Hareketleri

Bebeklerin sindirim sistemlerinde en önemli değişiklikler genellikle 6. aydan itibaren başlar. Buna rağmen yeni doğan bebeklerde sindirim kaynaklı sorunlar söz konusu olabilir. Sindirim sistemi, annenin karnında kısmi olarak kullanılmadığı için gelişim süreci doğum sonrasında da devam eder. Bebeklerin önemli bir çoğunluğu sindirim sistemine dair ilk aylarda belli problemler yaşayabilir. Özellikle düzenli olarak anne sütüyle beslenmeyen bebekler, daha yoğun şekilde sindirim sistemi problemleri ile karşılaşır.

 

3 Aylık Bebeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

İlk üç ay içerisinde bebeğiniz birçok sağlık problemi ile karşı karşıya kalabilir. Bebeklerde pamukçuk, su çiçeği, sarılık, pişik, kızamık ve menenjit gibi hastalıklar sık görülen hastalıklardır. Bunun haricinde bebeklerde en çok görülen cilt hastalıkları başlığına da göz atabilirsiniz. Tabii her hastalığın kendine göre tedavisi ve çözüm yolları vardır fakat hastalıklar yetersiz beslenme, üşütme ve benzeri sebeplerden ortaya çıkarken eksik aşılardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bu konuda vitamin takviyesi alabilirsiniz. Ekstradan bebeğinizde pişik varsa "pişik neden olur?" sorusuna sağlıklı bir şekilde yanıt arayabilir ve sonrasında da "vitamin bariyer 1.2.3. pişik önleyici krem" benzeri etkili ürünler kullanabilirsiniz.

 

3 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

3_AY_BEBEGIN_GELISIMI_GORSELLERI_1024X586PX_4

Bu dönemde bebeğiniz elinizi daha sıkı şekilde kavramaya ve sizinle daha güçlü şekilde bağ kurmaya başlar. Dokunma duygusunu geliştirmek adına ilgisini çekecek çeşitli aktiviteler oluşturmanız ya da oyuncaklar vermeniz önemli olacaktır. Bebeğinizin yüzüne bakarak bol bol gülümsemeyi ihmal etmeyin. Bu tip durumlar bebeğinizin sakinleşmesini sağlar. Ayrıca annelerin süt yapan yiyeceklere bu dönemde öncelik vermesi ve zararlı beslenme alışkanlıklarından uzak durması gerekir.

 

3 Aylık Bebeğiniz için İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

3 aylık bebeklerin özellikle cilt yapıları son derece hassastır ve bakıma muhtaçtır. Bu nedenle ebeveynlerin, bebeklerinin cilt sağlığını koruyacak ürünlere yönelmeleri önemlidir. Nemlendirici bebek vücut losyonu, bebeklerin cildinde uzun süreli nemlendirerek 3 aylık bebeğin cilt bariyerini güçlendirir. Bu arada yenidoğan bebek şampuanı da aynı şekilde 3 aylık bebeğin ihtiyaç duyduğu önemli ürünler arasındadır. Yenidoğan bebek şampuanlarını doğumdan sonraki haftalarda düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Yüz, vücut ve saç temizliğinde kullanılan bebek şampuanları, sıcak suyun kurutucu etkilerinden bebeğinizi uzaklaştırır.

 

Kaynakça:

  1. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-3-months-old
  2. https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-3-months
  3. https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-3.aspx
  4. https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-feeding/how-much-should-baby-eat/

 

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları