İçeriği Atla

7 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

5 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 27, Kasım, 2023

7 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
İçindekiler
7 Aylık Bebek Gelişimi 7 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur? 7 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı? 7 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir? 7 Aylık Bebek Ne Yemeli, Ne Yememeli? 7 Aylık Bebeklerde Meme Reddetme 7 Aylık Bebeğin Diş Çıkarma Süreci 7 Aylık Bebek Dil Gelişimi 7 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi 7 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi 7 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi) 7 Aylık Bebeklerin Güvenliği 7 Aylık Bebek İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır? 7 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır? 7 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler 7 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 aylık bebeğinizin keşfetme ve merak duygusu zirveye çıkmış durumdadır. Yeni gıdalarla tanıştığı 6. aydan itibaren hem tat hem de nesnelerin yarattığı duyguyu hissetmek ister. El becerilerinin geliştiği bu ayda, küçük boyutlu nesneleri tutma çabası daha fazladır. Çatal yardımı ile meyvelerini kendi yiyebilir. 7. ayda aile fertlerinin seslerinden tepkilerini ayırt edebilen bebeğiniz, kendisine kızdığınızı anlayabilir. İstediklerinin olması için inatlaşmaya başladıkları dönem, bu dönemdir. Bu ayda bebeğinizin uyku düzeni de değişir. Gece boyunca aralıklarla uyanan bebeğiniz, bu dönemde aralıksız uykuya da geçecektir.

 

7 Aylık Bebeğin Gelişimi

7 aylık bebeğiniz artık desteksiz oturmaya başlayabilir. Bebeğiniz 7. ayla birlikte bıraktığınız yerde aynı pozisyonda durmayacaktır. Sırtüstü yatırdığınız bebeğiniz el bileklerinin yardımı ile farklı bir yöne dönebilir. 7. ayında bebeğiniz etkileşim kurduğu kişileri dikkatle izler. Ellerinizle yaptığınız hareketleri taklit etmek ister. Bebeğiniz bu ayda, istediği nesnelere rahatlıkla ulaşabilir.

Bir elinle tuttuğu cismi diğer eline geçirebilir. 7. ayında bebeğiniz artık oyundan anlar ve kendisiyle oyun oynamanızdan büyük bir keyif alır. Mutluluğunu tepkileri ile belli eder. Kendi ismini tanır ve seslendiğinizde bakar. Kendisine verilen tepkilerin farkındadır. Tek heceli kelimeleri söylemeye başlayabilir. Merak duygusu iyice artan bebeğiniz, her şeyi keşfetmek ister. İlk dişi çıkabilir. Renkli kitaplar ile oyalanabilir. Hayvan seslerini taklit etmeye çalışabilir. Yaşa göre oyuncak seçimi yaparken 7 aylık bebeğinizin ilgisini çekecek, motor gelişimine destek olacak oyuncaklara yönelmelisiniz.

 

7 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

7-Aylık-Bebeğin-Fiziksel-Gelişimi-Nasıl-Olur-_1024_586PX.png

7. ayına gelen bebeğiniz oyuncaklarına uzanıp onları kavrayabilir. Bir elinden diğerine geçirebilmesi, kavrama gücünün geliştiğini gösterir. Yardım almadan oturabilecek ve yuvarlanabilecek becerileri gelişmiştir. Karnının üstüne yatırdığınız bebeğiniz bir anda sırt üstü dönebilir. Uzanabildiği objeyi tek eli ile alabileceği gibi elleri ile sıkıca kavrayabilir. İlk olarak kendi ellerinden destek alarak otururken 7. ay içinde ellerini kullanmadan da oturmayı başarır.

 

7 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

7. ayına gelen bir kız bebek, bu dönemde 61 ila 73 cm uzunluğunda olabilir. Kız bebeklerin kilosu ise 5.8 ile 9.8 kg arasında değişiklik gösterir. Aynı ayda erkek bebeklerin boyu 62 ila 75 cm aralığında değişiklik gösterir. Ağırlıkları ise 6 ile 10.2 kg. arasında olması beklenir.

 

7 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

7. ayında bebeğinizin beslenmesi ile ilgili bazı kritik noktalara dikkat ederseniz, ek gıdalarda hiçbir sorun yaşamazsınız. 7. ayda bebeğinizin ana öğünü hala anne sütüdür. Bebeğiniz günlük beslenme ihtiyacının %70’ini anne sütü ile karşılarken 2 kez ek gıda öğünü alabilir. Bir öğünde bebeğinize vereceğiniz ek gıda miktarı ise 1 çay bardağını geçmeyecek şekilde olmalıdır.

 

7 Aylık Bebek Ne Yemeli, Ne Yememeli?

7. ay bebek gelişiminde önemli bir dönemdir. Bebeğiniz size bu dönemde bağlanmaya başlar. Dolayısıyla annesi ile iç içe olan bebek, daha çok emme ihtiyacı gösterebilir. Bu dönemi emzirme düzeninizi bozmadan ve bebeğinizi üzmeden atlatmanız gerekir. 7. ayda daha önce denediğiniz sebzelere ek olarak, çeşitleri arttırabilirsiniz. Brokoli, karnabahar, enginar, kereviz gibi sebzeler ek gıda karışımlarına eklenebilir. Mercimek ve kabuksuz olarak nohut ve kuru fasulye de kuru baklagiller içinden denenebilir.

Yeni başladığınız ek gıdaların her birini en az 3 gün arayla denemeniz daha doğru olacaktır. Tuzu alınmış peynir kahvaltısına eklenebilir. C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal ve mandalina gibi turunçgiller bu dönemde bebeğin artan demir ihtiyacına iyi gelecektir. Muz da 7. ayda bebeğinize çatal yardımıyla ezerek verebileceğiniz besin değeri yüksek olan bir ek gıdadır. Bebeğiniz kendi mayaladığınız yoğurt ve yine aynı yoğurttan yaptığınız ayranı severek tüketecektir. Güvendiğiniz tavuk ürünlerini de bebeğinize verebilirsiniz.

 

7 aylık bebeğinize vermemeniz gereken besinleri ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
• Bal, alerjenler taşıması ve kalpte ritim bozukluğuna sebep olabileceği için tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir.
• Meyvelerden çilek ve balık dışı deniz ürünleri alerjik reaksiyonlar gelişmesine neden olabilir.
• 7 aylık bebeğiniz için hazır gıdalardan ve tatlandırıcı içeren hazır meyve sularından uzak durmalısınız.
• Yumurtanın beyaz kısmı, bebeğinizin 9.ayından sonra az miktarlarda başlanmalıdır.
• İnek sütü de alerji riski taşır.
• Sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler ve konserveler de zararlı olabilir.
• Sakatatlar 7. ay için uygun bir besin seçimi değildir.

 

7 Aylık Bebeklerde Meme Reddetme

7-Aylık-Bebeklerde-Meme-Reddetme_1024_586PX.png

Bebekler diş çıkarma döneminde genellikle anne sütünü reddeder. Oldukça sık rastlanan bu durumun 7. ayda yaşanmasının en büyük nedeni bu ayda ilk dişlerin ya da birkaç tane dişin çıkmasıdır. Bebeğin şiş olan diş etleri, emzirme sırasında canını yakabilir. Bebeğiniz memeyi reddediyorsa, damak ve diş etlerini kontrol etmelisiniz. Şişlik ve kızarıklık olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Doktorunuza da danışarak, bebeğiniz için en doğru olan beslenme programını uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkarma döneminde, memeyi tekrar emmeye devam etmesi için diş hassasiyetlerini rahatlatacak yöntemlere yönelmelisiniz.

 

7 Aylık Bebeğin Diş Çıkarma Süreci

Diş çıkarma süreci bebekten bebeğe değişebilir. Bebeğin kişisel özellikleri, genetik yapısı, beslenme düzeyi gibi çeşitli faktörler diş çıkarma sürecini etkileyebilir. Bu süreci, çocuk doktorunuz ile birlikte takip etmeniz yararlı olacaktır. Ön kesici dişler ve yan kesici dişlerin çıktığı aylardan biri de 7. aydır. Bebeğiniz hala diş çıkarmadıysa endişelenmenize gerek yok. Bebekler daha geç dönemlerde de ilk dişlerini çıkarabilir.

 

7 Aylık Bebek Dil Gelişimi - 7 Aylık Bebek Nasıl Konuşur?

7. ayında bebeğinizin çıkardığı anlamsız sesler artar. Daha çok “ba-ba” “da-da” “na-na” gibi heceleri tekrar etmeye başlar. Bebeğinize adı ile seslendiğinizde bakar hatta o da heceleri ile tepki verir. “Atta gidiyoruz” dediğinizde kapıda hazır beklemesi ya da mama yiyeceğiz dediğinizde tepki vermesi bazı kelimeleri daha net anladığını gösterir. İsteklerini çeşitli sesler çıkartarak anlatmaya çalışır. Sevindiğinde ya da heyecanlandığında yine heceleri tekrar eder.

 

7 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

7 aylık olan bebeğiniz yaptığı hareketler sonucunda sizin nasıl bir tepki vereceğinizin farkındadır. Bazen tepkilerinizi görmek için farklı hareketlerle ilginizi çekmeye çalışabilir. Sürekli konuşma çabası içine girer. Bilinçli bir şekilde anlamlı kelimeler söyleyemese de ardışık sesler çıkarabilir. Dil gelişimini desteklemeniz gereken bu ayda bebeğinizle sık sık konuşmak ve kitap okumak faydalı olacaktır. Konuşmalarınızı mimiklerinizle ya da el hareketleriyle desteklerseniz, öğrenme sürecini de hızlandırmış olursunuz. Gün içerisinde sürekli ismi ile hitap ettiğinizde ve günlük rutinlerinizi sözlü olarak paylaştığınızda zihinsel gelişimi hızlanır.

 

7 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

7-Aylık-Bebeğin-Sosyal-Gelişimi_1024_586PX.png

7. ayında bebeğiniz ihtiyaçlarını genellikle gülerek, çığlık atarak ya da ağlayarak gösterir. Bebeğinizin çıkarttığı seslere kulak verirseniz, ihtiyaçlarını kısa süre içinde anlayabilirsiniz. 7. ayında bebeğiniz tanımadığı insanlara karşı tepkilidir. Tanımadığı kişilere soğuk davranabilir, hatta ağlayabilir. Yabancılar tarafından ilgi görmekten hoşlanmaz. Bu ayda bebeğinizin dokunma duygusu oldukça gelişmiş olduğu için el becerileri artar. Sıvı içmeye alıştırma bardağını ya da biberonunu kendi tutabilir.

 

7 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

7. ayında bebeğiniz sizden destek almadan oturabilir ve istediği oyuncaklara ulaşabilir. Bardağı tutup su içebilen bebeğiniz, bir kaşık yardımıyla kendi kendine beslenmeye başlayabilir. İki eli üzerinde öne doğru eğilebilir ve yüzüstü yatarken aynı zamanda elinde bir nesne taşıyabilir. Bebeğiniz bu ayda, ayakları üzerinde kendi ağırlığını taşıyabilir.

 

7 Aylık Bebeklerin Güvenliği

Diğer aylara göre bebeğiniz daha hareketli olacaktır. Ancak daha ayaklanmadığı ve yürüyemediği için çok kapsamlı tedbirler almanıza gerek yoktur. Bebeğinizi bıraktığınız yerde elinin ulaşabileceği noktalarda kesici-delici aletler olmamasına özen gösterebilir, dökülecek kırılacak eşyaları ondan uzak tutabilirsiniz.

Kendi kendine yemek yemeye başladıysa yakın takipte olmanız çok önemlidir. Bebeğiniz kendi kendine oturmaya başlayacaktır. Bu yüzden bebeğinizi yastıklarla destekleyerek güvenliğini sağlayabilirsiniz. Yine bu dönemde bebeğiniz emeklemeye başlayabilir. Bu yüzden düşebileceği merdiven boşlukları, balkonlar ve yüksek koltuklara dikkat etmeli, merdiven boşluklarına erişmesini engelleyecek korkuluklar ve bebekler için özel olan güvenlik kapılarını kullanmanız uygun olacaktır.

 

7 Aylık Bebek İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Bu aylar bebeğinizin emekleme ve yürümeye geçiş aylarıdır. Bebeğinizi yürümeye teşvik edici oyunlar seçebilirsiniz. Elinden tutarak, bir oyuncağın ya da kişinin peşinden birlikte ilerleyebilirsiniz. Duyu organlarınızı tanıtabilirsiniz. Bebekler bu oyundan büyük bir keyif alır. Kendi elinizi ya da bebeğinizin elini, parmaklarını göstererek; ellerinin, parmaklarının adlarını, sayısını tekrar edebilirsiniz. 0-12 aylık bebekler için etkinlik fikirleri içinden yapacağınız seçimlerle bebeğinizin motor kaslarının gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. 7 aylık bebeğinizle yerde oturarak çeşitli aktivite oyunları oynamaya başlayabilirsiniz. İç içe geçen kutular, küpler, eşleşme oyunları ve basit müzik aleti oyuncakları doğru tercihler olabilir.

 

7 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

7-Aylık-Bebeklerde-Uyku-Düzeni-Nasıl-Olmalıdır-_1024_586PX.png

Çevresiyle daha çok ilgilenmeye başlayan bebeklerde uyku düzeni bu aylarda biraz değişebilir. Özellikle gece uykularına geçmekte zorlanırlar. Bu ayda bebeğiniz geceleri hiç uyanmadan 6 ila 8 saat uyumaya başlayabilir. Bazı bebekler ise beslenmek için gecede bir iki kez kalkabilir. 7 aylık bir bebeğin bir gün içinde toplam uyku saati on dört ila on beş saat aralığındadır. Bu saatler gece ve gündüz uykuları olacak şekilde ikiye bölünür.

 

7 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

Bebeğinizi yıkarken hassas cildine ve saçlarına zarar vermeyecek bir şampuan seçimi yapmanız gerekir. Mustela papatya özlü şampuan eşsiz kokusu ve kolay durulanması sayesinde 7 aylık bebeğiniz için ideal bir seçim olabilir. Bebeğinizin cildini nazikçe temizleyecek, cildinin nemli kalmasını sağlayacak bir diğer önemli ihtiyacı ise ıslak mendildir. Mustela bebek vücut ve yüz için organik avokado içeren ıslak mendil bebeğinizin ihtiyacı olan nemi sağlar.

 

7 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olsa da, aşağıda sıraladığımız durumlar normal değildir. Eğer bebeğiniz;
• Hareket etmeye başlamadıysa,
• Etrafındaki objelere erişmek için hiçbir ilgi göstermiyorsa,
• Sizi ya da bakıcısını tanımıyorsa,
• Kısık seslere karşı ilgisizse,
• Yaptığınız sesleri taklit etmeye çalışmıyor, agu gibi basit sesleri çıkarmıyorsa,
• Sizin ya da bakıcısının tüm çabalarına rağmen rahatlamıyorsa,
• Oturmaya çalışmak yerine vücudunu kasıyorsa doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

 

Kaynakça:

  1. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-7-months-old
  2. https://www.verywellfamily.com/your-7-month-old-baby-development-and-milestones-4172912
  3. https://kidshealth.org/en/parents/senses-7mos.html
  4. https://kidshealth.org/en/parents/sleep47m.html
  5. https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-feeding/how-much-should-baby-eat/
  6. https://academic.oup.com/pch/article/17/10/561/2638880

 

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet