9 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeklerde fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişim, doğumdan itibaren sürekli değişime uğrar. Bu heyecan verici değişimi öğrenmek ise annenin ve babanın bebeğini tanıması ve ona doğru yaklaşması için önemlidir. Böylece 9 aylık bebeğin gelişimi anneye ve babaya yol gösterici nitelikte olacaktır.9 Aylık Bebeğin Gelişim Tablosu
Her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Bu durumu göz ardı etmeden ortalama değerlerle gelişimi açıklamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 9 aylık bebeğin gelişimini daha net görebilmek için bir tablo halinde vermek mümkündür. Buna göre:9 aylık bebek gelişimi Kız (Ortalama) - Erkek (Ortalama)
- Kilo (gr) 8,2 - 8,8
- Boy (cm) 70 - 72
- Baş çevresi (cm) 43,8 - 45
9 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
9 aylık bebeğin fiziksel gelişimi hızla devam eder. Ayrıca çoğu bebeğin ön ve yan kesici dişleri çıkar. Bu dönemde postural refleks gelişimi mevcuttur. Hareket alanı artan bebek, her iki yöne de dönebilir ve desteksiz olarak tam oturabilir. Ayağa kalkmak için ise bir mobilyayı destek olarak kullanır. Yine bu dönemde sürünme ve emekleme süreci de başlar.9 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?
9 aylık bebek, bireysel gelişime ve doktor önerisine bağlı olarak her gün yaklaşık yarım fincan kadar tahıl, meyve ve sebzeyi günde bir kez veya iki kez tüketebilir. Bununla birlikte yaklaşık yarım fincan sütlü gıdayı günde bir kez ve yarım fincan protein içerikli yiyeceği günde bir kez tüketebilir. Ancak bu ölçüler kesin olarak verilmez, bebeğin durumuna göre değişeceğini unutmamak gerekir. Bu dönemde ayrıca bebeğin yeme sıklığı oyun oynama, sosyalleşme sürecine göre ayarlanmalıdır.
9 Aylık Bebek Ne Yemeli, Ne Yememeli?
9 aylık bebekler için anne sütü ağırlıklı olarak ana besin kaynağıdır. Ancak anne sütünün verilemediği veya yetersiz kaldığı durumlarda mamaya geçilebilir. Böylece mama anne sütü ile birlikte veya tek başına verilebilir. 9 aylık bebeklerin yemek düzeni daha çok ağız yapısının gelişmesi ve dişlerinin çıkması ile şekillenir. Bu dönemde ısırma becerisi gelişir ve kurabiye gibi kolayca parçalanabilen yiyecekleri çiğnemeye başlar. Ayrıca bu dönemde bebeklerde gaz yapan ve alerji riski bulunan (yer fıstığı, yumurta soya, balık vb. gibi) yiyeceklere karşı dikkatli olunmalı, mutlaka doktor ile işbirliği yapılmalıdır. Siz de bebeğinizin gelişim ve alerji durumuna bakarak bebeğiniz için besin seçimlerini en iyi şekilde yapabilirsiniz.
9 Aylık Bebek Hangi Meyveleri Yemeli?
Meyveler, yüksek vitamin değerlerinden dolayı önemli besinlerdendir. Buna ek olarak içerdiği doğal şekerden ve alerjen özelliklerinden dolayı bebeklere dikkatli verilmelidir.
9 aylık bebeklerde meyve seçimi buna göre yapıldığında daha az risk içeren meyvelerden başlanması yararlı olacaktır. Özellikle elma, muz, şeftali, armut, havuç gibi meyveleri püre halinde yemelidir.
9 Aylık Bebeğe Yeme Alışkanlığı Kazandırılması
9 aylık bebeğe yeme alışkanlığını kazandırmak zaman ve ilgi isteyen bir süreçtir. Bunun için bebeğin büyüme eğrisine göre endişe etmeden bir rutin oluşturulmalıdır. Ancak bu rutin, bebeğe zorla uygulanmamalıdır. Yemek miktarı, azdan çoğa doğru düzenlenerek bebeğe yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Sağlıklı bir yeme düzeni ile başta obezite gibi birçok yeme bozukluğunu zamanında önleyebilmek mümkündür.
9 Aylık Bebek Görme ve İşitme Gelişimi
9 aylık bebeklerin görme ve işitme duyusu gelişmeyi hızla sürdürür. Bu dönemde bebekler etrafındaki sesleri daha iyi duyabilmek için ses kaynağına ulaşmaya çalışır.
Bebek, bu zamanda emeklediği ve destek alarak ayağa kalkabildiği için derinlik algısı gelişir. Böylece bir nesneyi uzak olsa da sesinden tanıyabilir.
Diğer dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de bebeğin görme ve işitme gelişimini takip etmek gerekir.
9 Aylık Bebek Dil Gelişimi - 9 Aylık Bebek Nasıl Konuşur?
9 aylık bebekler “de-de”, “ba-ba”, “an-ne” gibi iki heceli sesler çıkarabilir. Bu dönemde özellikle “o” ve ”u” başta olmak üzere bazı sesli harfleri rahatlıkla söyleyebilir. Bununla birlikte başkalarının çıkardığı sesleri veya tonları tekrarlar. Zil sesine yönelir.
Eğer iki heceli seslerden anlamlı ses çıkardığında heyecanlandığınızı görürse o sesin anlamlı olduğunu düşünür ve sizi çağırmak için o sesi kullanabilir. Bu yüzden soru cevap niteliğinde dil pratiği yapmak bu aşamada çok daha anlamlı hale gelir.
9 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
9 aylık bebeğin zihinsel gelişimi beyin gelişimi ile birlikte hızla devam eder. Bebek bu dönemde artık tek adımlık komutları ve jestleri (“bardağı ver”, “elimi tut”, “topu at” vb. gibi) anlayarak anne ve babaya yanıt verir.
Bu dönemde zihinsel gelişimin artmasıyla bebekler isteklerini ağlama dışında başka yollara başvurarak da ifade edebilir. Bu nedenle ebeveynin tutumu bebeğin zihinsel gelişimini direkt olarak etkileyecektir.
9 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
9 aylık bebek annesinin veya babasının dikkatini çekmek için bazı basit sesler çıkartır. Aynı zamanda ebeveyninden ayrılma kaygısı yaşar. Eğer işaret ederek bir noktaya dikkat çekerseniz o noktayı takip edebilir. Daha önceden gördüğü insanları görsel olarak tanıyabilir.
Bu dönemde anneyle ve babayla beraber sesli ve hareketli etkinlikler yapılması bebeğin sosyal gelişimini desteklemek için iyi bir yoldur.
9 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
9 aylık bebeklerin kaba motor gelişimine bakıldığında elleri ve ayakları üzerinde durabildiği görülür. Ayı yürüyüşüne benzer bir tür yürüyüşe sahiptirler. Ayrıca bebeklerin bu dönemde sürünme yetenekleri de gelişmiştir.
9 aylık bebeklerin ince motor gelişimlerinde ise özellikle ilk üç parmağını kullanarak küp benzeri nesneleri kıskaç gibi kavrayıp sıkabildikleri görülür. Aynı zamanda bu dönemde ellerini kullanarak iki küpü birbirine vurabilirler.
Bu dönemde bebeklerin tutma, kavrama yeteneklerinin geliştiği ve ce-eee gibi oyunları oynamaya başladıkları görülür. Bu sebeple 0 - 12 aylık bebekler için etkinlik fikirleri üreterek onun gelişimini destekleyici birçok oyun yaratabilmeniz mümkündür.
Yürümeye Başlayan Bebek İçin Evin Güvenli Hale Getirilmesi
Keşfetmeye meraklı bebekler evde olası tehlikelere de açıktır. Ancak basit birtakım önlemler alarak tehlikenin önüne geçebilir ve evinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
9 aylık bebek, ulaşabildiği yerlerdeki her şeyi ağzına atabilir. Bu sebeple küçük nesneleri bebeğin etrafında bulundurmamak gerekir.
Bu dönemde bebekler tehlikeli eşyaları çekerek düşürebilir. O yüzden her türlü kesici, delici ve yanıcı nesne bebeğin ulaşamayacağı noktalarda olmalıdır.
9 aylık bebek dengesini kurmaya çalışırken sık sık takılabilir, düşebilir, etrafındaki eşyalara çarpabilir. Bundan dolayı bebeğe fiziksel olarak zarar gelmesini önleyecek koruyucu aparatlar kullanılmalıdır.
Eşyalar ise devrilmesini önleyecek şekilde mutlaka sağlamlaştırılmalıdır.
9 Aylık Bebek Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde gelişim oyun ve oyuncaklarla desteklenir. Bebek etrafındakileri oyuncaklar yoluyla anlamlandırmaya çalışır ve oyuncaklar ile yaşamı taklit ederek öğrenir. Bu yüzden bebeklerde yaşa göre oyuncak seçimi yapmak gerekir.
9 aylık bebekler için öncelikle sağlığa zararlı herhangi bir materyal içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Müzikli oyuncaklar, yaratıcılığı geliştiren oyuncaklar, fiziksel gelişimini destekleyen oyuncaklar tercih edilebilir.
9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
9 aylık bebekler günde yaklaşık 12-16 saat uyur. Bunun yaklaşık 9-12 saati ise gece uykusunu oluşturur. Elbette bebeğinizin ihtiyacına göre belirli bir uyku rutini uygulanmalıdır. Çünkü bebeklerde uyku düzeni, onların sağlıklı gelişimi için kritik önemdedir.
Genel olarak sabah 7 ve akşam 7 aralığında temel uykunun alınması ortalarda ise şekerleme türünde iki kısa uykunun olması bebeğiniz için yararlı bir program olacaktır. Ayrıca bu dönemde görülen diş çıkarma, büyüme atakları gibi gelişimsel süreçler uyku programını kısa süreli kesintiye uğratabilir. Anne ve babanın cesaretini kırmaması ve bu duruma sabırla yaklaşması gerekir.
9 Aylık Bebeklerde Aşı Takvimi
Aşılar, tüm bebeklere sağlık kuruluşları tarafından belirli periyotlarla yapılır. Sağlık Bakanlığı, doğumdan itibaren hangi ayda hangi aşıların vurulması gerektiğine dair bilgileri basit bir tablo halinde ilgililere sunar.
Sağlık kurumları ve ebeveynler eşliğinde aşı sürecini kolaylıkla takip edebilmek mümkündür.
Sağlık Bakanlığı’ndan alınan Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi (2020)’ne göre 9 aylık bebeklerde herhangi bir aşı uygulaması yoktur.
Kaynak: https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi2
9 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler
9 aylık bebeklerin sürünme, tutunarak kalkma ve etrafında bulunan nesneleri keşfetme özelliklerinden dolayı evde çevre düzenlemesi ona göre yapılmalıdır. Yerde ağızlarına kolayca atabilecekleri nesne ve yiyecekler bulundurulmamalıdır. Bebeğin mikrop kapmasını önlemek için özellikle zemin ve diğer bölgeler temiz tutulmalıdır. Bebek yalnız bırakılmamalı, oyunlar anne ve/veya baba eşliğinde oynanmalıdır.
Doktor takibi bebeğin gelişim sağlığını korumak için çok önemlidir. Ayrıca bebeğin yeme alışkanlıkları ve uyku düzeniyle ilgili bilgi almak için de doktor ile iletişim kurmak gerekir. Sonuç olarak bebeğinizin keşfetmesine, motor kaslarının gelişimine müdahale etmeden onu ilgi ve sevgiyle korumak yeterli olacaktır.
9 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler
Bebekler, hassas cilt yapısına sahiptir. Bu sebeple 9 aylık bebeğiniz için dermatolojik onaylı özel ürünler kullanmak gerekir. Mustela’nın bebekler geliştirdiği birçok ürün ise bu ihtiyacınızı karşılayacak niteliktedir. Bu ürünlerden biri olan Cold Cream ve Organik balmumu içeren bebek sabunu ile bebeğinizin cildine bakım yaparak temizliğini güvenle yapabilirsiniz.
Masaj uygulaması ise bebekleri rahatlatmak ve onların kan dolaşımını arttırmak için önemlidir. Doğal içeriğe sahip bir ürün ile yapacağınız bir masaj bebeğiniz için iyi bir tercih olacaktır. Avokado yağı içeren bebek masaj yağı ürünü, nemlendiren ve yatıştıran %99 oranında doğal kökenli içeriği ile bebeğinizin cildini koruyabilirsiniz.
Güneş, cilde zararlı UVA ve UVB ışınlarına sahiptir. Bu ışınlardan bebeğinizin hassas cildini korumak için SPF oranı çok yüksek bir ürün kullanmak gerekir. Yüz ve vücut kullanımına uygun olan SPF 50+ çok yüksek koruma faktörlü bebek güneş kremi ile bebeğinize kolayca bir koruma kalkanı oluşturabilirsiniz.
Kaynakça:
- American Academy of Pediatrics. Movement: Babies 8 to 12 months
- Centers for Disease Control and Prevention. Important milestones: Your baby by 9 months.
- Children's Hospital of Philadelphia. The growing child: 7 to 9 months.
- Dosman CF, Andrews D, Goulden KJ. Evidence-based milestone ages as a framework for developmental surveillance. Paediatrics & Child Health. 2012;17(10):561-568. doi:10.1093/pch/17.10.561
- https://asi.saglik.gov.tr/images/yayinlar/85x55cm_Cep_Asi_Takvimi.pdf
- https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-9-months
- https://www.verywellfamily.com/your-9-month-old-baby-development-and-milestones-4172786
- https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-9.aspx
- Washington University. Developmental Milestones Table
‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’