İçeriği Atla

Bebek ve Güneş: Güneşin Bebekler için Faydaları ve Riskleri

Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023

Bebek ve Güneş: Güneşin Bebekler için Faydaları ve Riskleri

Güneşin farklı ışın türleri vardır.

Güneş ışınlarının bazılarını görebiliriz, ama hepsini değil… Üç tür radyasyon Dünya'ya ulaşır:

  • Kendi gözlerimizle görülebilen görünür ışınlar

  • Kızılötesi ışınlar (IR)

  • En tehlikeli olan ultraviyole ışınları (UV), UVA ve UVB

UV ışınları cildimize ne yapar?

Radyasyonun cildimiz üzerindeki etkileri dalga boylarına göre değişir: radyasyon dalga boyu ne kadar uzun olursa, cilde o kadar derin nüfuz eder.

Işınlar UV tiplerine bağlı olarak da cildimizi etkiler:

  • Cildimize en derine nüfuz eden UVA ışınları hızlı bronzlaşmaya neden olur, aynı zamanda yaşlanma ve kırışmadan da sorumludur.

  • UVB ışınları yavaş bronzlaşma, güneş yanığı, cilt yaşlanması ve cilt kanserine neden olur.

  • UVC ışınları en zararlıdır. Neyse ki, dünyanın yüzeyine ulaşmıyorlar.

Tüm cilt tipleri güneşe karşı eşit risk altında değildir. Melanin üretme ve dolayısıyla bronzlaşma kabiliyetlerine bağlı olarak, UV ışınlarına az veya çok direnç gösterirler. Çocuğunuzun fototipini öğrenin.

UV Miktarları

Cildimizin aldığı UV miktarı bir dizi faktöre bağlıdır. Bu faktörlere göre bebekler ne zaman güneşe çıkarılmalı sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

  • Sezon: Örneğin, Temmuz ayında Kuzey yarımkürede, UVB'ye bağlı güneş yanığı riski kış aylarına oranla 100 kat daha fazladır.

  • Enlem: Güneşin yoğunluğu, radyasyonun dikey olduğu ve ozon tabakasından daha hızlı geçtiği Ekvator'da maksimumdadır.

  • Rakım: UVB miktarı, rakıma göre her 300 metrede bir %4 artar. Bu kısmen dağlarda güneş yanığı riskini açıklamaktadır.

  • Zaman: Peki bebekler ne zaman güneşe çıkarılmalı? Sabah ve akşam güneş ışınları eğiktir. Ancak 11:00 ile 14:00 arasında, ozon tabakasından daha fazla geçerler. Bu saatlere özellikle dikkat edilmeli.

  • Bulutlar: Kalınlıklarına ve yüksekliklerine bağlı olarak, bulutlar UV'yi biraz filtreleyebilir, ancak güneş yanığı hala bulutlu bir gökyüzü altında gerçekleşir.

  • Yerin doğası: Yansıma gücü bir yerden diğerine farklıdır. Karın yansıması %85, kumun %17, suyun % 5, çimenin ise% 3'tür. Bu nedenle yükseklik ve kar, yansıması nedeniyle yüksek UVB konsantrasyonuna sahip olan dağlar tüm güneş tehlikelerini birleştirir.

  • Su: UV ışınlarının%20'sini yansıtır. Yani su altında güneş yanığı söz konusu olabilir.

Güneşin Faydaları - Parlak Taraf

Güneşsiz hayat yoktur!

  • Güneş ışınları, kalsiyum metabolizmasını uyaran ve kemik büyümesini destekleyen D vitamini oluşturmamıza yardımcı olur.

  • Güneş ışığının üzerimizde “iyi bir ruh hali” etkisi var.

Günde sadece birkaç dakika güneş ışığı, bu olumlu etkileri bize üretmek için yeterlidir.

Güneşin Riskleri - Karanlık Taraf

Güneşe uzun süre maruz kalmak, kısa vadede iyi ancak uzun vadede riskler barındır. Özellikle:

  • Güneş çarpmasına neden olabilecek kızılötesi ışınlar, rahatsızlık ve / veya baş ağrıları ve hatta akut dehidrasyon; özellikle çocuklarda bilinç bozukluğuna neden olan ısı çarpmaları.

  • UVB ışınları ve daha az oranda UVA ışınları epidermisi yakabilir ve güneş yanığına neden olabilir. Güneşin zararlı etkileri sadece UV ışınlarına fazla maruz kalma sonucu aniden meydana gelen ve acılı olan güneş yanıkları değildir. Yıllarca ve uzun süreli güneşe maruz kalmak ve tekrarlanan güneş yanıkları, cildin daha hızlı yaşlanmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Bazı durumlarda körlüğe yol açabilen kataraktlara ve cilt kanserine de sebep olabilir.

  • Birkaç yıl sonra, uygun koruma olmadan tekrar tekrar maruz kalma, UVA ışınlarının etkisi altında cilt yaşlanmasına ve hatta UVB etkisi altında cilt kanserine yol açabilir.

Faydaları olduğu kadar zararları da olduğu için güneşten korunmaya özen gösterin! Maruz kalmaktan kaçınamadığınızda bebeğinizi güneşten korumak için birkaç kolay kuralı uygulayın ve iyi bir güneş kremi kullanın. Bebeğinizin güneşe maruz kaldığı süreyi mümkün olduğunca kısıtlamak ve çocuklar için özel olarak tasarlanan ve bebeğinizin cilt türüne uygun olan yüksek faktörlü (güneş koruma faktörü 50 ve üzeri) bir güneş kremiyle mümkün olan en iyi cilt korumasını sağlamak oldukça önemlidir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet