İçeriği Atla

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

4 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 26, Ekim, 2023

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?
İçindekiler
Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür? Bebeklerde Ateş Nasıl Ölçülür? Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı? Bebeklerde Yüksek Ateş Neden Olur? Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür? Ne zaman doktora başvurulmalıdır? Yüksek Ateş Düşürülmezse Ne Olur? Havale Nedir? Havale durumunda ne yapılmalıdır?

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Bir ebeveyn olarak, bebeğinizin veya çocuğunuzun ateşi yükseldiğinde içgüdüsel olarak endişe duymanız oldukça doğal bir tepkidir. Ateş, vücutta olağan dışı bir durumun işareti olarak kabul edilir ve genellikle bir enfeksiyonun veya başka bir sağlık sorununun belirtisi olarak algılanır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, bebeklerde ateş nedenleri ve bebeklerde ateş nasıl düşürülür konularında merak edilen soruları yanıtladı!..

Bebeklerde Ateş Nasıl Ölçülür?

BEBEKLERDE_ATES_NASIL_DUSURULUR_1024X586PX[6]
Makattan ölçüm çocuğu rahatsız eder ve güvenlik açısından evde önerilen bir yöntem değildir. Evde koltuk altı veya kulaktan ölçüm yapılması önerilir. Prematüre bebeklerde ve yeni doğan bebeklerde koltuk altından ölçüm önerilir. Ölçüm yapılırken çok hareket etmeden 2-3 dakika termometre koltuk altında tutulmalıdır. Ağızdan ölçüm ise 5 yaş üstü tercih edilen yoldur. Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur. Yeni doğan döneminden sonra çocuklarda en çok tercih edilen ölçüm yöntemi kulaktan ölçümdür. Bebeklerde ve çocuklarda ölçüm yapıldığında değer 37,5 derece üzeri çıkıyorsa öncelikle sebebin çevreden mi kaynaklı olduğu tespit edilmelidir. Çocuk soyulup 10 dakika sonra tekrar ölçüm yapılır. Ortam ısısı düşürüldüğünde çocuğun ateşi de gerilemeye başladıysa sebebin çevreden kaynaklı olduğu anlaşılır. Ancak ateş çıkmaya devam ediyorsa, çocuğun ateşinin olduğu kabul edilir.

Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Ateşin ölçüm yeri ve şekline göre ateşin varlığı değişir. Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir. Sonuç ortalama 37,5 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir.

Bebeklerde Yüksek Ateş Neden Olur?

Genelde en sık sebep enfeksiyonlardır. Ancak romatizmal hastalıklar, kanser, sıvı kaybı, beyin içi kitle, güneş çarpması, diş çıkarma, aşı uygulamaları, bazı genetik hastalıklarda da ateş yükselebilir.

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

havale
Ateş çıktığı sırada el, ayak, burun, kulaklar ve diğer uç noktalar soğuk olabilir. Bu, vücudun ateşe verdiği tepkidir. Ateşinin olup olmadığını elinden ve ayağından değil, ateş ölçer kullanarak belirleyin. Ateşi varsa soyun. Aşırı giydirmeyin. Çok soğuk su ile kompres yapmayın ya da çok soğuk su ile banyo yaptırmayın. Sirkeli su kullanmayın. Ateş düşürücü vermek, aşırı giydirmemek, ortam ısısını düşürmek ve bol sıvı vermek ateşi düşürmede ilk yapılacaklardır.

Ne zaman doktora başvurulmalıdır?

  • Bebeklerde ilk 3 aylık dönemde ateşin varlığı durumunda mutlaka hekime başvurmak gerekir.
  • Ortamın ısısı düşürülmesine, çocuğun üzerinin çıkarılmasına ve ateş düşürücü verilmesine rağmen 1-2 saat sonra ateş düşmüyorsa acile gidilmelidir.
  • Aşırı ağlama, huzursuzluk, kusma, genel durum bozukluğu, uykuya eğilim, tuvalet yaparken ağrı, emmede zorluk ve 24 saatten uzun süren ateş varsa doktora başvurulması gerekir.
  • 3 günden daha uzun süre ateş düşürücü ile kontrol altında olan ateş durumunda da hekime başvurulmalıdır.

Yüksek Ateş Düşürülmezse Ne Olur?

Ateşin düşürülmediği durumlarda özellikle ilk 5 yaşta ateşli havale görülme riski artar. Bunun yanında ateşin tedavi edilmediği durumlarda mevcut sorun devam ettiğinden dolayı bebeğin veya çocuğun genel durumunda bozulmalar gözlemlenebilir. Yüksek ateş bağışıklık sistemini olumsuz etkileyip vücudun savaşma gücünü düşürür. O nedenle yüksek ateşin nedeni bulunup tedavi edilmelidir.

Havale Nedir?

ates
Beyin hücrelerinin normal dışı bir aktivite göstermesi sonucu ortaya çıkan, vücuttaki istemsiz kasılmalara havale (nöbet) adı verilmektedir. Ateşli ve ateşsiz (soğuk) havale olarak farklı çeşitleri mevcuttur.

 Havale durumunda ne yapılmalıdır?

  • Çocuğunuzu yan konuma getirin
  • Boynunu sıkıştıran bir giysi varsa gevşetin
  • Hava yolunu açarak ağzın kilitlenmesini engelleyin
  • Ateşi olduğu için üzerindekileri inceltin
  • Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmayın
  • Ağzında bir cisim varsa çıkarın
  • Ağza kaşık vs. sokulmaya çalışmayın
  • Yüzüne gözüne kolonya dökmeyin
  • Ağzından su veya ilaç vermeyin
  • Mevcutsa doktorunuzun önerdiği havale durdurucu fitili uygulayın
  • En yakın sağlık kuruluşuna götürün veya 112’yi arayın

 

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet