İçeriği Atla

Bebeklerde ve Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023

Bebeklerde ve Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Saç dökülmesinin yetişkinlerde ortaya çıkması alışagelen bir durumdur. Ancak, çocuklarda ve bebeklerde de çeşitli sebeplere bağlı olarak saç dökülmesi problemi yaşanabilir. Eğer saç dökülmesi normal seviyeden çok fazlaysa çocuklarda saç dökülmesi neden olur konusu uzman hekim tarafından araştırılmalıdır. Bebeklerde ve çocuklarda saç dökülmesinin sebepleri incelenerek gerekli tedaviye başlanmalıdır.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?

Çocuklarda saç dökülmesi ciddiye alınması gereken bir sorundur. Genellikle çocuklarda görülen vitamin ve demir eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesi problemi, yanlış beslenme ve yeteri kadar güneş alamama sonucu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra saç dökülmesinin belli başlı diğer sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuklara uygun olmayan sabun ve şampuan kullanımı,
  • Yetersiz beslenme,
  • Alopesi Areata (Saçkıran),
  • Kalıtsal özellikler,
  • Sürekli aynı pozisyonda yatma,
  • Saç koparma hastalığı,
  • Mantar hastalığı,
  • Yüksek ateş,
  • Tiroit hastalıkları.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Sakıncalı Mıdır?

Çocuklarda görülen saç dökülmesinin altında yatan sebebin bilinmesi ve tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Eğer saç dökülmesi stres, vitamin eksikliği ya da bir hastalık sonucu ortaya çıktıysa tedavi edilmediği takdirde çocuğun sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bazen de saç dökülmesi vücutta yatan başka bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda mutlaka bir doktorla görüşülmelidir. Çoçuklarda saç dökülmesi için hangi doktora gidilir sorusu ise birçok insan tarafından merak edilir. Saç dökülmesi probleminin kontrol edilmesi için çocuk hastalıkları polikliniğine gidilmelidir. Çocuk hastalıkları uzmanı, gereken tahlilleri yaptıktan sonra çocuğu ilgili bölüme yönlendirir.

Çocuklarda Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Çocuklarda saç dökülmesi problemine göre tedaviye başlanır. Vitamin eksikliğine karşı D vitamini ve güneşe çıkma, etkili tedavi yöntemleri arasında yer alır. Ancak, strese dayalı saç dökülmesi yaşanıyorsa uzman bir doktor ile görüşülmeli, stresi ortaya çıkartan faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Bazen de çocukların bakım ve temizliğinde kullanılan ürün içerikleri sağlığını olumsuz yönde etkiler. Özellikle saç dökülmesi, kepeklenme ve pul pul dökülme gibi problemler yanlış şampuan ve sabun kullanımı sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle çocuklar için özel olarak tasarlanan ürünler kullanılmalıdır. Çocukların saçlarını hassasiyetle temizleyen, herhangi bir zararlı ve alerjen madde içermeyen özel şampuanlar tercih edilmelidir.

Çocuklarda Saç Dökülmesi ve Beslenmenin Önemi

Saç dökülmesi probleminin en sık rastlanan sebeplerinden bir tanesi de yetersiz ya da yanlış beslenmedir. Vücudun çeşitli vitaminlere ihtiyacı vardır. Vitaminleri doğal yollardan karşılayabilmek için doğru beslenme oldukça önemlidir. Özellikle çocukların fast food, cips, çikolata, şeker, asitli içecekler ya da hormonlu gıdalar ile beslenmesi saç dökülmesinin önemli nedenleri arasında yer alır.

Çocukların yeterli protein ve mineralleri doğal yollardan alması ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Bu nedenle et, süt, balık, tavuk, peynir ve yoğurt gibi temel gıdaların düzenli olarak tüketilmesi gerekir.Ayrıca yüksek vitamin, minreal ve posa içeriğine sahip sebze ve meyveleri de beslenme programına ekleyebilirsiniz.

Bununla birlikte çocuk bol bol su tüketmeli ve belirli periyotlarda güneşe çıkmalıdır. alınan besinlerin vücutta daha rahat sindirilebilmesi ve emiliminin sağlanabilmesi için çocuğunuzun ellerini, kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilirsiniz.Çocuğunuzu her gün yürüyüşe çıkarabilir, arkadaşları ile fiziksel aktiviteler yapmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde saç dökülmesi sıklıkla rastlanan bir sorundur. Özellikle bazı aylarda bebeklerde saç dökülmesi daha yoğun bir şekilde görülür. Peki, bebeklerde saç dökülmesi neden olur? Özellikle saçın arka tarafında yatmaya bağlı olarak ortaya çıkan yoğun şekilde görülen saç dökülmesi problemi, bebeğin kel gibi görünmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra; bebeğin anne sütünü yeteri kadar alması, ek gıdaya geçtiğinde ise doğru şekilde beslenmesi gerekir. Bebeklerde saç dökülmesinin nedenlerinden bir tanesi de hormonlardır.

Bebek, anne karnındayken hormon seviyesi yüksektir. Ancak doğumdan sonra hormon değerleri düşer ve saçların büyümesi durur. Saç dökülmesi şeklinde kendini gösteren bu süreç, bebek büyüme evresine girdiğinde kendiliğinden düzelir.Eğer bebeğinizin saç dökülmesi yanlış ürün kullanımından kaynaklanıyorsa dermokozmetik cilt bakım markalarının bebek saç bakımı ürünlerini kullanabilirsiniz. Özellikle yenidoğan bebeklerin hassas saçlarına ve tenine uygun ürün kullanılmalıdır. 0-6 ay arası bebekler için yenidoğan şampuan uygun bir seçim olacaktır.

Yenidoğan Bebeklerde Saç Dökülmesi Normal Mi?

Yenidoğan bebeklerde 0-6 ay arasında saç dökülmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. 0-6 ay arasında bebeklerde görülen saç dökülmesi sürekli yatmaya bağlı olarak gelişir. Genellikle, bebeğin başını koyduğu yerlerde yoğun şekilde saç dökülmesi ortaya çıkar. Bu süre zarfında ortaya çıkan saç dökülmesi oldukça normaldir. Bebeğin dökülen saçlarının yerine yeni ve daha sağlam teller çıkar. Bebeklikte görülen seyrek saç ya da kellik problemi ebeveynleri korkutmamalıdır. Eğer, dökülme problemi altıncı aydan sonra aynı yoğunlukta devam ediyorsa doktorla görüşülmelidir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Bazı bebekler doğar doğmaz keldir. Bazıları ise yoğun saçlara sahip olarak doğar. Ancak, saçlı olarak doğan bebeklerin saçları genellikle birkaç ay içinde tamamen dökülür. Genellikle doğumdan 3-4 hafta sonra saçlar dökülmeye başlar. Bebeklerde ya da çocuklarda görülen saç dökülme süreci aileler için endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Özellikle belirli bir süre zarfında neredeyse her bebeğin saçlarının dökülmesi oldukça normaldir.

Bebeklerde saç dökülmesi ne zaman biter sorusunun ise net bir cevabı yoktur. Genellikle doğumdan birkaç ay sonra saç dökülmesi durur. Birkaç ay sonra dökülen saç tellerinin yerine daha sağlam yeni saçlar çıkmaya başlar. Ayrıca, bebekler ilk doğduğunda sırtında ve omuzlarında da kıllar bulunur. Bu kıllar da birkaç hafta sonra dökülmeye başlar.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet