İçeriği Atla

Doğru/yanlış

Son Güncelleme 11, Mayıs, 2023

Doğru/yanlış

Mustela uzmanlarından dermatolog Dr. Clarence De BELILOVSKY ile birlikte yazılmıştır.

Atopiye eğilimli cilt, egzama ve dermatit için bitkisel kökenli, geleneksel doğal tedaviler mi uygulamalıyız?

Hayır. Ne yazık ki tedavilerin doğal olmaları zararsız oldukları anlamına gelmeyebilir. Bitkiler, alevlenmeleri tetikleyen alerjenler içerebilir. Atopiye eğilimli ciltler özel bakım gerektirir. En doğrusu farklı tedavileri bir arada uygulamamaktır çünkü günlük emolyent kullanımı desteği ile kızarıklıklar için doktorunuzun reçete edeceği topikal steroidler semptomların önlenmesinde, cildin kendisini yenilemesinde ve kaşıntının giderilmesinde oldukça etkili bir tedavidir.

- Atopiye eğilimli ciltler çocuk ve yenidoğanlarda yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Doğru!

Atopiye eğilimli cilt dünya çapında her beş çocuktan birinde görülen bir rahatsızlıktır.1Çocuklar arasında gözlemlenen en yaygın cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca bu oran gittikçe artmaktadır. Geçtiğimiz 30 yılda sanayileşmiş ülkelerde atopiye eğilimli cildin gözlemlendiği kişilerin sayısı üç katına çıkmıştır.2 Endişelenmenize gerek yok, bebeğiniz yalnız değil ve özel bir rahatsızlık geçirmiyor.

- Bebeğimin cildi atopiye eğilimli, bu nedenle Staphylococcus aureus veya İmpetigo gelişmesi riski daha yüksek. Yanlış!

Bu yersiz bir korku. Akıntı görünce hemen enfeksiyondan şüphe ederiz. Derinin altında Staphylococcus bulunmasının tüm ciltler için normal olduğu doğru. Bu bakteriler cildimizin doğal florasının bir parçasıdır. Enflamasyon durumunda yoğunlukları arttığı için deriden alınan örneklerde daha yüksek seviyelerde görülürler. Neyse ki bu bakterilerin varlığı her zaman enfeksiyona neden olmaz. Enfeksiyon ihtimali bulunsa da alevlenmeler doğru şekilde tedavi edildiğinde bu oldukça nadir rastlanan bir durumdur. İmpetigo atopiye eğilimli ciltlerde daha sık görülmez.

- Atopiye eğilimli cilt alerjik bir rahatsızlıktır. Doğru!

Bu, alerjenler karşısında bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesinden kaynaklanmaktadır. Hijyen eksikliği atopik cilt yapısına neden olmaz ve bulaşıcı değildir.

- Atopiye eğilimli cilt tipi kalıtsaldır. Çoğu durumda doğru!

Daha açık bir ifadeyle, ciltleri atopiye eğilimli çocukların yaklaşık %70'inin ailesinde atopiye karşı hassas bireyler bulunmaktadır. Ayrıca, rahatsızlığın gözlemlendiği ebeveynlerin çocuklarında atopiye eğilimli cilt görülme ihtimali %40 ile 50 arasındayken iki ebeveyninde de atopiye eğilimli cilt gözlemlenen çocuklarda bu rakam %50 ilâ 80'e yükselmektedir.3 Peki ya aile öyküsü olmayan çocuklar? Atopiye eğilimli ciltlerle ilişkili semptomlar birden çok genle bağlantılıdır. Rahatsızlık kalıtsal özellik gösterebilir ancak herkes potansiyel olarak bu rahatsızlıktan etkilenebilir.

- Atopiye eğilimli cilt bulaşıcıdır. Yanlış!

Atopiye eğilimli ciltler alerjik, genetik ve kalıtsal unsurlarla ilişkili olabilir ancak rahatsızlığın alevlendiği ve enflamasyon gözlemlenen dönemler dâhil bulaşıcı değildir.

- Atopiye eğilimli cilt ömür boyu iyileşmez. Bu bilgi her zaman doğru değildir!

Öyle olsa bile rahatsızlığın şiddeti her zaman aynı kalmaz. Atopiye eğilimli ciltler çok erken dönemlerden itibaren (doğumu takip eden aylarda) ortaya çıksa da beş veya altı yaşında azalırken yetişkinler arasında yaygın bir rahatsızlık olmaktan çıkar. Atopiye eğilimli cilt tamamıyla da geçebilir. Bu çocuğunuzun hassasiyetine bağlıdır. Bununla birlikte, bebek ve çocuklara özel emolyent cilt bakım ürünlerinin uygulanması ve çocuklarınızın gündelik faaliyetleri esnasında evde benimseyeceğiniz bazı kolay alışkanlıklarla iki alevlenme arasındaki süreyi uzatabilirsiniz (bkz. Atopiye eğilimli cilt tedavisi: İyileşir veya biter mi?).

- Atopiye eğilimli ciltler diğer alerjilere neden olabilir. Yanlış!

Çocuğunuzda başka alerjiler de görülmesinin tek nedeni atopiye karşı duyarlılığı değildir. Egzama bir belirtidir. Bu hassasiyetin neden olabileceği diğer alerjiler astım, saman nezlesi, konjonktivit ve besin intoleransıdır. Tüm bu durumlarda söz konusu olan aynı mekanizmadır. Bağışıklık sistemi çok hassastır ve toz, polen veya akar (mayt) gibi alerjenlere karşı aşırı reaksiyon gösterir (bkz. Mevsimlerin etkisi). Çocuğunuzun çeşitli alerjileri olabilir ama bu durumda suçlanacak olan atopiye eğilimli olan cilt değil bağışıklık sistemidir.

- Alevlenmeler arasındaki süreyi uzatmaya, kaşınma ve atopiye eğilimli ciltte görülebilecek diğer belirtilerin azalmasına yardımcı olan çeşitli uygulamalar vardır. Doğru!

Böylesi pek çok uygulamadan bahsedebiliriz. Bebek ve çocuklara özel emolyent cilt bakımı ürünlerinden başlayarak pamuklu kıyafetleri tercih etmek, evinizi havalandırmak, çocuğunuzun terlemesinden kaçınmak gibi gündelik tedbirlere kadar pek çok yöntem vardır. Atılacak basit adımlar alevlenmeler arasındaki süreyi uzatabilir ve alevlenmeleri tamamıyla engelleyemese de bebeğinizin yaşam kalitesini arttırabilir.

- Cilt hassasiyeti ve atopiye eğilimli ciltler gibi durumlarda bebeğimi sık sık yıkamamın bir yararı yok, değil mi? Doğru!

Yoğun hijyen rutinleri bazı alerjilerin gelişmesine yardımcı olabilir. Neden? Çünkü, çocuğunuzun cildi mikroplarla daha az karşılaştığında bağışıklık sistemi mikropların varlığında aşırı reaksiyon gösterir. Bu durum alerjenlerden kaçınması gereken atopiye eğilimli cilde sahip bebekler için de geçerli mi? Evet, çünkü bağışıklık sisteminin erken yaşlardan itibaren enfeksiyonlarla uyarılması gerekir. Bu, dengenin sağlanmasına yardımcı olur. Atopiye eğilimli cildin ataklarını önlemek için toz ve akarları temizlemek iyi bir yöntemdir ama çözüm hepsinin ortadan kaldırılması değildir. Bu nedenle hijyen rutininin çok yoğun olduğu sanayileşmiş ülkelerde cildi atopiye eğilimli çocukların sayısı daha fazladır.

Kaynak: 1 Watson 2011, Isaac 1998.

Kaynak: 2 http://www.fondation-dermatite-atopique.org/fr/leczema-atopique/definition-de-leczema-atopique

Kaynak: 3 Böhme 2003, Taïb 2008.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet