HOBİLER VE AKTİVİTELER
Her yaş için en iyi oyuncaklar
Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023
0-3 ay arası:
Tüm bebekler, dünyaya geldikleri ilk haftalardan itibaren kendi kendilerine oyunlar oynarlar. Önce kendi bedenleriyle, ardından anne ve babalarının bedenleriyle ve daha sonra çevrelerindeki nesnelerle veya varsa oyuncaklarla oynarlar. Oyun oynamak öğrenmek için hayati bir ön koşuldur. Çocukların çevrelerindeki dünyayı keşfetmelerini sağlar ve onlara bu dünyayla nasıl etkileşime gireceklerini, yeni becerilerini nasıl kullanacaklarını, zekâlarını ve hayal güçlerini nasıl geliştireceklerini öğretir.
Oyuncaklar, bebeğinizin mevcut gelişim durumuna uygun olmaları kaydıyla duyuları geliştirmek için mükemmel araçlardır. Oyuncakları dikkatle seçin! Doğru şekilde seçildiğinde oyuncaklar bebeğinize saatler süren bir neşe ve keşif imkânı verecektir. Genel bir kural olarak, çocuk güvenliği normlarına uyan yüksek kaliteli ve dayanıklı oyuncakları seçin.
Küçük çocuklar için daha ilgi çekici olan canlı renkleri tercih edin ve çocuğunuza verdiğiniz oyuncakların boyutuna ve ağırlığına dikkat edin. Oyuncak çok büyük veya ağırsa küçük ellere sahip olan çocuğunuz onunla ilgilenmeyecektir. Özellikle küçük çocuklar için, tüm oyuncakların üzerinde yazılı olan minimum yaş sınırlamalarına dikkat edin. Her yaş için büyük bir başarı elde etmesi neredeyse kesin olan bir oyuncak bulabilirsiniz. Bebeğinizin oyuncak kutusunda bulunması gereken temel oyuncaklar hakkındaki önerilerimizi okuyun! Oyuncaklar, bebeğinizin mevcut gelişim durumuna uygun olmaları kaydıyla duyuları geliştirmek için mükemmel araçlardır.
0-4 ay arası:
Bebeğiniz, dünyaya geldikten sonra ilk aylarda sırtüstü yatar ve henüz oyuncaklarını elinde tutamaz. Çevresindekileri dinleyerek, onlara dokunarak ve onları gözlemleyerek yavaş yavaş öğrenir. Ona şu oyuncakları verebilirsiniz:
- Usulca bir melodiyle dönen küçük, renkli figürlere sahip, yatağının parmaklıklarına sabitlenmiş bir müzikli dönence.
- Sallanan küçük oyuncaklarla donatılmış kemerleri olan bir erken öğrenme minderi ile bebeğiniz oyuncakları izleyebilir veya elleri ya da ayaklarıyla onlara vurabilir.
- Bebek sandalyesindeyken önüne veya yatarken üzerine yerleştirilebilecek bir bebek jimnastik oyuncağı.
4-6 ay arası:
Bebeğiniz yaklaşık 4 aylıkken artık elinde bir nesne tutmayı başarabilir. Renkler, dokular ve sesler onu büyüler: Seyredilebilecek, tutulabilecek ve ısırılabilecek tüm nesneler bu yaş için uygundur!
Şu oyuncaklardan kesinlikle keyif alacaktır.
- Kolay tutulabilen, ağzına sokabileceği ve şıkır şıkır ses çıkarması için sallayabileceği çıngıraklar ve diğer küçük oyuncaklar
- Bebeğinizin deneyimlerini çeşitlendirmek ve ilgisini canlı tutmak için farklı renklere ve malzemelere sahip oyuncaklar seçin. Örneğin; küçük ziller, boncuklar ve çanlarla dolu ahşap, kumaş ve peluş oyuncaklar
- Yürüyüş sırasında dikkatini dağıtmak için bebek arabasına takabileceğiniz, küçük oyuncakların asılı olduğu bir ip
- Bebeğiniz diş çıkarırken huzursuzluk duyuyorsa ısırması için bir diş halkası
6-12 ay arası:
Bebeğiniz artık dik oturabilir. Portatif çocuk parkında veya oyun halısında oyuncaklarıyla çevrili ve rahat bir haldeyken ellerinin ve ağzının tüm kabiliyetlerini kullanır. Örneğin dokunur, çimdikler, çeker, iter, ısırır ve emer.
Şimdi ona şu oyuncakları vermenin tam zamanıdır.
- Çekilecek, basılacak ve çevrilecek pek çok tuşu, aynaları, farklı dokuları, sesleri ve müziği olan bir etkinlik tahtası. Bu çok işlevli oyuncak görme, duyma ve dokunma duyularını aynı anda harekete geçirir ve çocuğunuzun neden ile sonuç arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. Uzun süren keşifler için önemli bir klasiktir!
- Kendi kendine çalıştırabileceği müzikli oyuncaklar
- Dokununca farklı dokular hissedeceği kumaş kitaplar
- Banyo yaparken onu eğlendirecek yumuşak plastikten yapılmış küçük hayvanlar
- 8. ay civarında ayrılma korkusu başlar. Henüz bir güvenlik battaniyesi yoksa ona güven vermesi için sizin kokunuzun sinmiş olduğu bir battaniye verebilirsiniz. Sizin yerinize geçecek olan bu nesne, kısa zamanda vazgeçilmez bir yoldaş olacaktır.
12-18 ay arası:
Bebeğiniz ilk adımlarını atar. Bu yeni hareket için pratik yapmasını sağlayan tüm oyuncaklar uygun olacaktır. İnce motor becerileri de gelişir. Bir şeyler inşa etmeye, dizmeye, bir araya getirmeye başlar ki bir dakika sonra hepsini yıkabilsin!
Ona şu oyuncakları verebilirsiniz.
- Daha dengeli olmasına yardımcı olacak ve oyuncaklarını taşımasını sağlayacak bir bebek yürüteci
- Oyuncak kamyon, traktör veya hayvan gibi üzerine binebileceği bir oyuncak. Bu ilk “araç”, çocuğunuz ayaklarının üzerinde henüz çok rahat olmasa bile o'na tüm evde gezinme imkânı verecektir. Yönlendirilmesi daha kolay olan çok yönlü tekerleklere sahip bir model seçin.
- Çocuğunuzun itebileceği ve çekebileceği, yürürken o'na yol arkadaşı olacak bir oyuncak
- Dizme ve şekil yerleştirme oyunları; renkli plastikten yapılmış küpler ve bardaklar, üzerinde farklı şekillerde boşluklar olan kutular, halkaları dizmek için bir piramit vb.
- Parçaları kolayca bir araya getirilebilen ilk inşaat oyunu
- Bebeğinizle inceleyip resimlerdeki nesnelerin isimlerini söyleyebileceğiniz resimli bir kitap
18-24 ay arası:
Çocuğunuz enerji doludur ve hareket etmeye bayılır. Buna paralel olarak, el becerileri daha da iyileşir ve dil becerileri ile birlikte yaratıcılığı da gelişir. Her alanda aynı anda gelişim gösterir!
Çocuğunuzun ihtiyaçlarına şu oyuncaklarla cevap verebilirsiniz.
- Bir sallanan at
- Tutabileceği yerleri olan ve birkaç büyük ahşap parçadan oluşan çocuk yapboz setleri
- Bir ipe dizilecek çok büyük boncuklar
- Büyük pastel boyalar veya parmak boyası
- Oyuncak müzik enstrümanları; piyano, ksilofon, marakas vb.
- Ahşap bir tren seti ve/veya küçük arabalar
- Plastik hayvanlar
- Karton kitaplar
2-3 yaş:
Çocuğunuz yaratıcılıkla dolup taşar ve hayal gücünün en aktif olduğu dönemi yaşar! Şimdi ona hikâyeler uydurması için ihtiyaç duyduğu şeyleri verme ve hayallerinin şekillenmesini sağlama zamanıdır.
- Yıkanabilir keçeli kalemler veya boya ve fırçalar
- Oyun hamuru
- “Evcilik” oyuncakları; çay seti, oyuncak dükkân, minyatür mutfak, kendin yap seti vb.
- Binbir hikâye üretmesi için minyatür dünyalar; çiftlik, bebek evi, okul, itfaiye istasyonu, garaj vb.
- Oyuncak bebekler
- Korsan, prenses, süper kahraman, peri, şövalye, doktor vb. kostümleri
- Yatmadan önce birlikte okuyabileceğiniz hikâye kitapları