İçeriği Atla

Sözlük

Son Güncelleme 02, Mayıs, 2023

Sözlük

Mustela uzmanlarından dermatolog Dr. Clarence De BELILOVSKY ile birlikte yazılmıştır.

Atopiye eğilim, vücudun belirli bir antikor olan immünoglobulin E (IgE) üretmesiyle ortaya çıkar. Alerjenlerle karşılaşıldığında bağışıklık sistemi aşırı tepki verir. Bu bir alerjidir. Atopiye eğilim çeşitli formlarda gözlemlenebilir. Egzama tüm cildi etkisi altına alabildiği gibi astım, saman nezlesi, konjonktivit ve başka belirtilere de neden olabilir. Egzama; bulaşıcı olmayan bir cilt rahatsızlığıdır, genellikle şiddetli kaşıntıya neden olur. Kontakt ve atopik egzama gibi farklı türleri mevcuttur. Atopik egzama bazı dönemlerde alevlenirken ara dönemlerde rahatsızlık görülmez. Yenidoğanlarda birkaç aylıktan itibaren görülebilir.

Emolyent; cildi yumuşatan ve cilt dokusunu rahatlatan ürünler için kullanılan bir terimdir. Ara dönemlerde atopiye eğilimli ciltleri besleyerek ihtiyaçlarını karşılamak ve rahatsızlığın alevlendiği dönemlerde belirli tıbbî tedavilerle birlikte (dermokortikoidler) cildi rahatlatmak ve rahatsızlığı tedavi etmek için tavsiye edilir. Bazı emolyent ürünler kaşınma hissini hızla, %95 oranında azaltabilir.

Emolyent ürünler nasıl seçilir? Bebek ve çocuklara özel, doğal veya patentli bileşenler, yüksek tolerans, hipoalerjenik, koruyucu içermeyen vb. Tüm bu özellikler çocuğunuzun mutluluğunu güvence altına alır.

Alerjenler, bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olan maddelerdir. Çevrede (polenler, akarlar, evcil hayvan tüyleri) ve gıda maddelerinde bulunabilirler.

Dermokortikoidler belirli enflamasyonların tedavisi için lokal (bölgesel) olarak uygulanan kortizonlu ilaçlardır. Alevlenme; ani cilt kızarıklıklarıdır. Kaşıntı; cildin kaşınmasıdır ve şiddeti az veya çok olabilir. Bazı durumlarda, çeşitli cilt bakım ürünleri kaşıntıyı hızla, %95 oranında azaltabilir.

Dermatit ciltteki bir tür enflamasyondur. Atopik dermatit gibi atopiye eğilimli cilt de denir. Peki ya dermatoz nedir? Dermatoz tüm cilt rahatsızlıklarını kapsar. Atopiye eğilimli cilt hem dermatoz hem de dermatittir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet