İçeriği Atla

5 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

5 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 5. Haftası

Gebeliğini öğrenen anne adayının hafta hafta gebelik takibi yapmaya başladığı dönemler arasında yer alan 5 haftalık gebelik periyodu, hamileliğin kesinleştiği haftadır. Evde yapılacak olan gebelik testlerinin en iyi sonucu vermesi açısından en uygun dönem olan 5 hafta gebelik, ayrıca erken dönem hamilelik belirtilerinin de başladığı aşamadır. Yorgunluk, bulantı ve göğüste hassasiyet gibi belirtiler ile ortaya çıkan ilk bulgular hamilelik ve gebelik takibi için değerli bilgilerdir.

Bu dönemde adet görmeniz gerekirken halen kanamanız olmadıysa, bir hafta daha bekleyebilir ve gebelik testi yapabilirsiniz. Neredeyse %99 oranında bir sonuç alabileceğiniz bu dönemde hamilelik takibi için doktorunuzla görüşmek profesyonel bir süreç izlemenize yardımcı olur. Bazı anne adaylarında gebeliğin 5. haftasında kanama meydana gelebilir. Ufak tefek kanamalar ile lekelenmeler bu hafta içerisinde normal olsa da, yine de doktorunuza haber vermeniz ve muayene olmanız gereklidir. Özellikle kanamanın kıvamı (yoğun ya da sulu) ile rengi (koyu kırmızı, açık kırmızı, pembe, kahverengi), süresi ve aralığını not etmeli ve doktorunuza bu bilgileri vermelisiniz. Yapılacak ultrason incelemeleri ile bebek ve sizin için her şey yolunda olsa dahi, doktorunuz gebeliğin devam eden zamanlarında daha dikkatli bir hamilelik geçirmeniz tavsiye edilebilir. Hatta sizi daha sık takip etmeyi de önerebilir.

5 Haftalık Bebek

Erken hamilelik belirtilerinin görülmeye başladığı 5. haftada tek hücreli bir zigot halinde olan bebek artık 1.25 mm boyutlarına ulaşmıştır. Bu dönemde anne adaylarının en çok merak ettiği "5 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?" sorusudur. Karından yapılan ultrason taramasında bebeğin kesesi net olarak görülebilirken, 5 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ancak vajinal yolla yapılan ultrason ile netlik kazanır. Bu haftada henüz bir haşhaş tohumu kadar olan kalp oluşmaya ve atmaya başlar. Ancak ultrasonda kalp atışlarının duyulması için biraz daha beklemek gerekir.

5 haftalık bebek anne karnında henüz bir nokta kadardır. Ancak hamilelik süresince bebeğin büyümesi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Minik bir embriyo halinde olan 5 haftalık bebek gelişimi incelendiğinde embriyodaki hücreler bir araya gelmiş ve nöral tüpü oluşturmuş haldedir. Bu hafta içerisinde ektoderm, mezoterm ve endoderm denilen 3 farklı katman oluşur. Ektoderm katmanında bebeğinizin omurilik sistemi, sinir sistemi, kulakları, gözleri, cildi, bağ dokuları, iç kulak yapısı ve tüyleri yer alır. Mezoterm tabakasında ise dolaşım sistemi, iç organları ve kalbi bulunur. İlerleyen aylarda mezoterm tabakasında kemikler, kaslar, böbrek ve üreme organları olur. Endoderm tabakası ise iç organlar, tiroit, pankreas, bağırsak ve akciğerlerin oluşacağı katmandır. Yani bu tür organların gelişim yerleri beş haftalık bebek formunda ortaya çıkmaya başlamıştır.

Beş haftalık bebek anne karnında ince bir tüp görüntüsüne sahiptir. Kuyruk sokumunun ilk aşaması ile beyni oluşturacak olan iki farklı yapı ilk şekillerini almaya başlar. Minik bebeğiniz bu hafta boyunca amniyon kesesi denilen içi sıvı dolu bir baloncuk içerisinde büyümeye devam eder ve yolk kesesi denilen bir yapı ile beslenir. Bu haftadan itibaren plasenta görevini yapmaya başlar ve kan hücreleri üretim aşamasına geçer. Bebek, yolk kesesi ile kan hücreleri alımı yaparken, ilerleyen haftalarda göbek bağı ve plasenta bebek ile anne arasında yaşama tutunma görevini yapmaya başlayacaktır.

5 Haftalık Gebelik Belirtileri

Gebelikte 5 hafta annedeki değişiklikler açısından ilk hamilelik belirtilerinin görülmeye başladığı zamandır. Anne adayının bedeninde gebelik hormonları hızla salgılanmaya devam eder. Bu hormonların baskıladığı adet durması da hamilelik belirtileri arasında en birincil olanıdır. Pek çok kadın bu haftadaki gecikmeyi regl düzensizliği olarak düşüneceğinden hamile olduğunu fark etmeyebilir. Gebeliğin 5. haftasında görülen belirtilerden biri de vajinal akıntıdır. Beyaz, sulu ve çok az da olsa kokulu olan bu akıntının temel görevi vajinadan gelmesi muhtemel olan bakterilerin bebeğe ulaşmasını engellemektir.

5 hafta gebelik belirtileri arasında en çok hissedilen durumlar anne adayının oldukça yorgun ve bitkin hissetmesidir. Bazı anne adaylarında ise hafif ya da şiddetli mide bulantıları ile sık sık idrara çıkma durumu gözlemlenebilir. Gebelikte 5 hafta belirtileri arasında diğer bir güçlü izlenim ise göğüslerde ve meme başlarında görülen hassasiyettir. Göğüs dokusunda sertleşme ve hafif ağrı oluşabilir. Aynı zamanda göğüs ucunun renginin daha da koyulaştığı ve meme uçlarının daha geniş hale gelmeye başladığı da görülebilir.

Bazı kadınların hamilelikte 5. hafta belirtileri arasında ağızda metalik tat, aşırı tükürük salgısı ve koku almada yüksek hassasiyet olduğu da bilinir. Bazı yiyeceklerin tadından ve kokusundan tiksinme de bu dönemde sıkça görülen belirtiler arasındadır. Bunlar, gebelik hormonlarının sebep olduğu durumlardır. Çünkü bedeninizin yaşadığı bu hormon karmaşasına alışması için biraz daha zamana ihtiyaç vardır. Bu durum sizi aşırı rahatsız ederse sakız çiğneyebilirsiniz. Gebeliğin henüz başlangıcı olsa da bu hafta içerisinde anne adayında yaşanan duygusal değişimler de hamilelik habercisi olabilir. Kendinizi herhangi bir şeye aşırı şekilde gülerken ya da durup dururken ağlamaya başlamış şekilde bulabilirsiniz.

5 Haftalık Gebelik Kesesi

5 haftalık gebelik kesesi rahim içerisinde vajinal yolla yapılan ultrason sonucu net şekilde görülebilir. Koyu renkli bir halka şeklinde görülen gebelik kesesi içerisinde kalp atışı olan embriyo da görülebilir. Ancak minik embriyo hala hızla büyüyen ve gelişen bir hücre kümesi şeklinde olduğundan ultrasonda minik bir beyaz nokta halindedir.

5 haftalık gebelik kesesi ultrason görüntüsü ortalama 8-10 mm boyutunda olur. Görüntü eşliğinde doktorunuz gebelik kesesinin çapını ölçer. İçerisinde embriyo olan kesenin ortalama çapı ise 1,5 - 2 cm civarındadır. Bu hafta içerisinde bebeğinizin kalbi de atmaya başlar ancak ultrasonda sesi henüz duyulmaz. Bebekte çalışmaya başlayan ilk organ olan kalp, dakikada ortalama 90-110 arasında atış yapar.

İlgili Blog Yazıları