İçeriği Atla

Normal Doğum Nedir? Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023

Normal Doğum Nedir? Nasıl Yapılır?

Normal Doğum Nedir?

Doğum, kadın bedeninde ve zihninde büyük değişimler ve gelişmeler yaratan bir olaydır. Doğal bir süreçtir ve son derece eşsiz bir deneyime sahiptir. Her doğum, anneden anneye değişebilmekle beraber süre ve süreçte farklılıklar görülmesi oldukça normaldir. Bebeğinizin gözlerini dünyaya açmasıyla beraber farklı ve tarifsiz hisler sizleri bekler. Acısıyla tatlısıyla deneyimleyeceğiniz bu süreçte normal doğum hakkında doğru bilgilere önceden sahip olmanız ve sizi bekleyen olaylar hakkında bilinçli hale gelmeniz elbette önemli olacaktır.

Normal doğum, doğal olarak vücut tarafından gerçekleştirilen bir doğum türüdür. Genel olarak 3 temel evreye sahiptir. Bu evrelerden ilki kasılma ve rahim ağzının gelişmesiyle başlar, ikinci evre genişlemeden bebeğin tam doğmasına kadar sürer ve son olarak üçüncü evre doğumdan sonraki plasentanın vücuttan ayrılması ile gerçekleşir.

 

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Doğum sürecinin anneden anneye farklılık gösterebileceğini belirtmiştik. Bu süreçteki zamanlama da kişiselleşebiliyor. Normal doğumun başladığını karında ve rahim bölgesinde başlayan hafif kasılmalar ve ağrılar ile anlayabilirsiniz. Rahim ağzındaki düzenli kasılmalar normal doğumdaki birinci evrenin başladığını gösterir. Kasılmalarla beraber vajinal kısımdan akıntılar ve mukus tarzı sıvılar gelebilir. Tüm bu süreç, normal doğumun büyük bir çoğunluğunu oluşturduğu için en önemli kısımları arasında gösterilebilir. Oldukça önemli olan bu evrede kısa yürüyüşler yapmak, dinlenmek, nefes egzersizleri uygulamak, klasik müzik dinlemek, ılık duş almak gibi sizi rahatlatacak ve panik olmanızı engelleyecek aktiviteleri uygulayabilirsiniz. Birinci evrenin sonunda rahim ağzına yapılan baskı artar ve bebeğinizin içerisinde bulunduğu su kasesi patlar. “Su gelmesi” olarak bilinen bu durumda ikinci evrenin yaklaştığını ve doktor kontrolüne girmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Birinci evre başladığında, genişleyen rahim ağzı sayesinde doktorlar bebeğinizin kalp atışını dinleyecek ve her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edecektir. Rahim ağzı tamamen açıldığında ikinci evre başlar ve sancılar en üst seviyeye ulaşır. Düzenli aralıklarla gelen doğum sancılarını refleks olarak ıkınma hareketleri takip edecektir. Sancıların süresi anneden anneye değişebilmekle birlikte 3-4 dakikada bir birkaç saniye süren sancılarla karşılaşabilirsiniz. Ikınma hareketinin olması hem bebeğin sağlığı hem de doğum sürecinin işleyişi açısından önemlidir. Doktorunuzun ve hemşirelerin ilk amacı, bebeğinizin sağlığı ve doğum sürecinin olabildiğince pratik ve hızlı işlemesini sağlamaktır. Bu noktada onlara güvenerek yönergelerini takip etmelisiniz.

Güçlü ıkınmalar ile bebeğiniz kanallardan geçtiğinde normal doğumun ikinci evresi tamamlanarak üçüncü evresi başlar. Bu evrede artık sancılı süreci atlatarak rahatlama hissedebilir ve bebeğinizi kucağınıza alarak duygusal değişimler yaşayabilirsiniz. Sonuçta doğum tamamen mucizevi ve eşsiz bir süreç, bebeğinizi ilk defa kollarınıza aldığınızda hissettiğiniz duygular da eşsiz olacaktır. Bebeğinizle aranızdaki bağ daha da artarken aslında doğum süreci devam etmektedir. Bu evrede dikkatiniz ve odağınız bebeğinizde olsa da aslında plasenta hala karnınızdadır. Plasenta rahim ağzında gözüküyorsa rahim bölgesine masaj yapılarak dışarı çıkmasına yardım edilir ve bazı durumlarda tekrar küçük güçte ıkınmanız gerekebilir. Plasenta vücuttan ayrıldığında doktorunuz rahim ağzını ve vajinal bölgeyi son kez kontrol eder. Öte yandan olası hasarlarda müdahale eder ve bölgeyi temizler. Devam eden bir kanama yoksa ve ihtiyaç duyulan bölgelere atılan dikişler tamamlanmışsa normal doğumun son evresi de tamamlanmış olur.

 

Doğum Belirtileri Kaç Gün Önceden Başlar?

Normal doğumun belirtileri oldukça fazladır. Bebeğin rahimdeki kanalında bulunan ve nişan adı verilen koruyucu maddenin kan eşliğinde akıntı olarak gelmesi, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin aniden patlaması, düzenli ve sık sık gelen kasılmalar ile hafif sancıların başlaması, normal doğumun başladığını göstermektedir.

 

Normal Doğumu Kimler Yapabilir?

İlk kez doğum yapacak annelerin yanı sıra daha öncesinde sezaryen doğum yapmış olan anneler de "normal doğum" yapabilir. Annenin pelvis darlığı olmaması, sezaryen doğumun üzerinden belli bir süre geçmesi, ciddi ve yakın zamanda yapılan bir ameliyatı olmaması, bebeğin ağırlığının uygun olması ve normal doğum yapmasını engelleyecek ciddi sağlık koşulları olmaması gibi önemli noktalarda normal doğum tavsiye edilmez.

 

Hangi Durumlarda Normal Doğum Tercih Edilmez?

Doğum öncesi ve sırasında yaşanabilecek bazı durumlarda normal doğum mümkün olmayabiliyor. Bebeğin rahimde ters durması, bebeğin yanlış pozisyonlarda olması, bebeğin kesesindeki suyun azalması, annenin pelvis kemiklerinin doğumu yapamayacak kadar dar yapıda olması, üçüz doğumlar, ikiz gebeliklerde pozisyon duruşlarındaki imkansızlıklar, plasentanın olması gerekenden daha erken ayrılması gibi durumlarda normal doğum tercih edilmemelidir.

 

Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Doğum tipi, doğumun gerçekleştirildiği hafta aralığına göre çeşitli isimler alır. Genellikle normal doğum, 38 ve 40. haftalar arasında gerçekleşir. Bu aralıktan önceki doğumlar erken doğum, sonrasında gerçekleşen doğumlar ise geç doğum olarak tanımlanır.

 

Doğuma Aç mı Gidilir Tok mu?

Normal doğum sırasında atletizm koşucularının maratonlarda koştuktan sonra yaktığı kadar enerji harcamış olursunuz. Bu da normal bir insan için oldukça yüksek rakamlardadır. İdeal bir normal doğum süreci için hafif bir öğün yemenizi ve ne aç ne tok şekilde doğuma girmenizi tavsiye ederiz.

 

Normal Doğumun Anne ve Bebeğe Faydaları Nelerdir?

Normal doğum, doğal bir süreç olduğu için hem anneye hem bebeğe birçok avantaj sunmaktadır. Normal doğum sürecinde çevreden fazla müdahale almadığı için enfeksiyon riski oldukça azdır. Ayrıca normal doğum sonrasında annelerden gelen ağrı şikayeti, sezaryen doğuma göre oldukça azdır. Bebeğiniz doğum kanalına girdiği andan itibaren dış dünya ile ilk bağlantısını kurmuş olur. Böylece yararlı ve zararlı bakteri ve mikroplarda çok daha önceden tanışarak bağışıklık sistemini ciddi derecede güçlendirebilir. Normal doğum sonrasında anneye daha hızlı süt geldiği için bebeğin sütle beslenmesi de erken başlar, bu durum da bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Özetle normal doğum, mucizevi ve kişiye özel bir deneyimdir. Bebeğinizle ilk bağlantınız ve eşsiz bir an kurmanıza yardım eden doğal bir olaydır. Doktorunuza ve hemşirelerinize güvenerek en doğru şekilde süreci tamamlayabilir ve bebeğinize kavuşabilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet