İçeriği Atla

6 Haftalık Gebelik

Son Güncelleme 09, Mayıs, 2023

6 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 6. Haftası

6 haftalık gebelik dönemi içerisinde, bebeğiniz ortalama olarak mercimek büyüklüğüne erişmiş olur. Ancak bu haftayı tamamladığınızda ise bunun üç katı kadar büyümüş olur. Gebelikte 6. hafta içerisinde bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye başlar. Gelişmeye başlayan bu organlar, ilerleyen dönemde daha belirgin bir hal alır. Bu dönemde bebeğinizin kalbi düzenli bir ritimde atar ve vücudundaki kan dolaşımı da sorunsuz bir şekilde işlemeye başlar. Doğuma kadar geçen süre içerisinde bebeğinizin kalbi dakikada 150 defa atar, bağırsakları gelişir ve ilerleyen haftalarda ise ciğerlerin oluşumu başlar. Hamileleğin önemli haftalarından biri olan 6. haftada kaslar, beyin ve kemiklere ek olarak hipofiz bezi de oluşarak gelişmeye başlar. Hamileliğin 6. haftası vücudunuzun değişmeye başladığı ve hamilelik hormonu olarak bilinen HCG sebebiyle sıkça tuvalete çıktığınız bir dönemdir. Bu durum vücudun size hamile olduğunu hatırlatması olarak da nitelendirilebilir. Bu aynı zamanda böbreklerin kanınızı temizleme konusundaki verimine de dikkat çeken bir durumdur. Süreç boyunca yapılan gebelik takibi sayesinde rahmin karın boşluğuna yükselmeye başlayarak daha rahat hissetmenize neden olduğu gözlemlenir.

6 Haftalık Bebek Görüntüsü

6 haftalık bebek ultrason görüntüsü embriyonun 3 ila 5 mm boyutlarında olduğu bilgisini edinmenize olanak tanır. Bu döneme kadar temel haliyle oluşmuş olan dolaşım sistemi artık bebeğinizin kalbine kan pompalamaya başlar. İki milimetre kadar olan kalp embriyo vücudunun büyük bir kısmını oluşturur. 6 haftalık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizin kalbinin atışı sizinkinin iki katı kadar hızlı olur. İlerleyen dönemde de gelişimi hızlı bir şekilde devam ederek son aylara doğru doğumdan sonraki haline yaklaşmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin elleri, kolları, bacakları oluşmaya başlar ve bu durum ultrason yardımı ile görüntülenebilir. Aynı zamanda bebeğinizin sinir sistemi, beyni ve omurgası gibi temel vücut bölümleri de şekillenmeye altıncı haftadan itibaren başlar. 6 haftalık bebek görüntüsü ultrasonda belirgin olmayan bir şekilde karşınıza çıkar. Bu dönemde anne adayında artan hamilelik hormonları dolayısıyla fiziksel değişiklikler de oluşur. Göğüslerde hassaslaşma, sürekli bir şekilde idrara çıkma isteği ve kokulara karşı hassasiyet gösterme bu haftada normal düzeylerde görülür. Bunlar haricinde ekstrem bir durum yaşandığı zaman ise doktora danışmak ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

6 Haftalık Hamilelik Belirtileri

Gebeliğin altıncı haftası ilk trimesterin ikinci ayına dahildir. Siz bu süreçteyken bebeğiniz henüz dört haftalıktır ve gelişmeye yeni yeni başlamıştır. Gebelik süresince salgılanan hormonların iki farklı işlevi bulunur. 6 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler ile birlikte bebeğin de gelişimi devam eder. Bu dönemde sizin organlarınızın işleyiş şeklini de bahsi geçen hormonlar belirler. Anlaşılacağı üzere hamilelikte şikayet edilen pek çok durumun sorumlusu salgılanan bu hormonlardır. Gebeliği farklı açılarda düzene sokan hormonlar, 6. haftada yoğun bir şekilde çalışmaya başlar. Bundan dolayı da 6 haftalık hamilelik belirtileri ile karşılaşmak kaçınılmaz bir hal alır. Başta mide bulantısı ve mide yanması olmak üzere bitkinlik, kabızlık, sıkça idrara çıkma ve akıntı gibi durumlar 6 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alır. Mide bulantısı, bu haftada son derece yoğun bir şekilde görülebilir. İlk üç ay içerisinde sıkça yaşanan bu şikayet, gebelik 13-14 haftaya erişene kadar hafifler. Çoğu zaman bu şikayetler 5 ile 8 hafta arasında ortaya çıkar. Mide yanması ve hazımsızlık ise yaygın belirtiler arasında yer alır. İlerleyen dönemde daha şiddetli olabilen bu şikayet, genelde mideden yemek borusuna asit kaçması sonucu yaşanır. Reflü hastalığının da temel durumu olan bu şikayet hamilelikte 6 hafta belirtileri arasında bulunur.

6 Haftalık Gebelik Kesesi

Test yaptırdıktan sonra bebeğinizin ultrasonda görülmesi, kalp atışının dinlenmesi ve hareketlerinin hissedilmesi heyecanla beklediğiniz önemli süreçler arasında yer alır. 6 haftalık gebelik kesesi ultrason görünümü net olarak elde edilebilir. Gebelik kesesi, bebeğinize dair ultrasondaki ilk görüntüdür. HCG değeriniz 1000-3000 düzeyine eriştiğinde 6 haftalık gebelik kesesi görülebilir. Kese çapı 9 ila 12 mm civarındadır. Vajina ve karın bölgesinden yapılan ultrason muayenesinde kese 1 hafta daha geç görülebilir. Ancak 4.5 ve 5. haftada vajinal ultrasonda görülebilir. Aynı zamanda 6 haftalık gebelik kesesi boyutu transvajinal ultrasonografide 13 milimetreye ulaştığında izlenebilir. Bu oluşum gebeliğin normal getirisi olarak nitelendirilir. Kese oluştuktan sonra içerisinde embriyonun görülmesi ise 1 hafta 10 günlük bir periyottan sonra gerçekleşir. Hamilelikte bebeğin kalp atışı ise farklı haftalarda dinlenebilir. Transvajinal ultrasonda 5.5 hafta ya da 6. haftada kalp atışı kolayca duyulabilir. Karından yapılan ultrasonda ise birkaç hafta gecikmeli olarak duyulabilir. Bu süreçte bebeğinizin kalp atışını duymak için aceleci olmamanız ve stres yaşamamanız son derece önemlidir. Çünkü her zaman altıncı haftada bebeklerin kalp atısı duyulamayabilir. Bunun nedeni ise geç yumurtlama veya geç döllenme durumundan kaynaklı olabilir. Bu dönemde bebek kalp atışları duyuluyorsa tıpkı 5. haftadaki gibi dakikada ortalama 90 ile 110 arasındadır.

İkiz Gebelik

Tekil gebelikte rahminize bir zigot yerleşmesi görülürken ikiz gebelik döneminde yaşama tutunan iki zigot vardır. Tek bir yumurta döllenerek rahimde bölünen iki zigot olduğunda tek yumurta ikizi gebeliği yaşanır. Aksi durumda ise çift yumurta ikizi gebeliği yaşanır. Çift yumurta ikizleri iki farklı yumurta ve spermin bir araya gelerek döllenmesi ile oluşur. Zigotların kendilerine ait keseleri ve plasentaları bulunur. Cinsiyetleri birbirinden farklı olabilir. Doğum sonrasında boy, kilo ve büyüme hızlarında da farklılık gösterebilir. Tek yumurta ikizleri ise tek yumurta ve spermin bir araya gelmesi ile ana rahimde ikiye bölünmesi sonucu oluşur. Tüm genetik yapıları aynı olan ve görüntüleri de benzeyen ikizler, cinsiyet olarak da aynı rolü taşır. İkiz gebelik belirtileri olarak sayılabilecek; kilo alımı, aşırı bulantı ve kusma, aşırı yorgunluk ve karnın büyümesi normal hamilelik belirtilerinde olduğu gibi seyreder. İkiz gebelik ultrason görüntüleri baz alınarak kesin sonuca ulaşılır. Dolayısıyla belirtilerin hiçbiri kesin sonuç ortaya koymadığı için gebelik durumunun netlik kazanması ultrason ve yapılan testler sonucunda gerçekleşir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet