İçeriği Atla

Koşu... Hâlâ koşabilir miyim?

Son Güncelleme 01, Mayıs, 2023

Koşu... Hâlâ koşabilir miyim?

İster acemi, ister tecrübeli bir koşucu olun koşmanın sağlığınız için pek çok faydası olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak hamilelikte koşmaya devam etmek iyi bir fikir mi? Bu tamamıyla seviyenize bağlı. Koşu sporu yapıyorsunuz ve bunu yapmakta oldukça haklısınız!

Tüm dayanıklılık sporları gibi koşmak da kalp-damar sağlığı, kan şekeri kontrolü, kolesterol ve kemik sağlığı için harikadır, stresle başa çıkmanızı kolaylaştırır ve konsantre olmanıza yardımcı olur. İnce kalmanızı sağlaması da cabası. Bir anne adayı olarak hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için bunlardan vazgeçmek istememeniz normal. Neden olmasın? Ama dediğimiz gibi bu, tamamıyla seviyenize bağlı.

Düzenli spor yapan binlerce kadın koşucudan biriyseniz formunuza bağlı olarak üçüncü ve hatta dördüncü aya kadar favori sporunuza devam edebilirsiniz. Elbette her zaman önce doktorunuza danışmalı ve güvenli bir şekilde spor yapmaya özen göstermelisiniz. Öte yandan, başlangıç seviyesindeki bir koşucuysanız yürüyüş yapmanız (ki yürüyüş de gayet iyi bir dayanıklılık sporudur) ve koşmaya başlamadan önce bebeğinizin üç aylık olmasını beklemeniz daha iyi olacaktır.

- Doktorunuzdan izin aldıktan sonra hamileliğinizin dördüncü ayına kadar kendinizi çok yormadan koşmaya başlayabilirsiniz. Ondan sonra ise yüzme veya yoga gibi daha hafif bir sporu seçmeniz yerinde bir tercih olur. O zamana kadar koşunun sizin kadar bebeğinize de fayda sağlaması için ısınma ve dinlenmenin yanı sıra (bunlar olmadan olmaz) başka tedbirler de almanız gerek.

- Daha fazla sıvı almayı unutmayın. Spor aktiviteleri esnasında yeterince sıvı almanız hamilelik döneminde daha da önem kazanır. Spora başlamadan yarım saat önce 1/2 litre su için, egzersiz esnasında 10 dakikada bir (durarak) sıvı almaya devam edin ve spordan sonra sıvı tüketerek gerekli mineralleri depolayın.

- Her şeyden önce, kendinizi aşırı yormayın. Genellikle haftada 20 ilâ 40 dakikalık iki hafif egzersiz formda kalmak için yeterlidir. Bu esnada rekor kırmaya çalışmayın! Ve dizlerinizi sürekli darbelerden korumak için (attığınız her adımda ağırlığınızın beş katı dizlere biner) koşu antrenmanlarınızın yerine yüzme veya bisiklet gibi ağırlığınızı destekleyen ve dizlerinize çok yüklenmeyen başka spor faaliyetlerini seçebilirsiniz.

- İyi koşu ayakkabıları giyin. Ayakkabılarınızın koştuğunuz zemine ve ağırlığınıza uygun olup olmadığından emin olmak için bir ayak bası uzmanına danışmaktan çekinmeyin. Kısa bir değerlendirmenin ardından uzmanınız yürüyüşünüzü düzeltecek ve düşme veya tendon, kas zedelenmelerini engelleyecek bir taban kullanmanızı önerebilir.

- Göğsünüze bir iyilik yapın. Hamileliğin ilk ayından itibaren göğsünüzün ağırlaşmaya başladığını ve koşmanın zorlaştığını fark edeceksiniz. Önceden sporcu sütyeni kullanmamış olsanız bile artık bunun için geçerli bir nedeniniz var. Bu sütyenler göğsünüzdeki gerginliği azaltacaktır. Daha da iyisi, günlük olarak anne adayları için özel olarak geliştirilen bir bakım ürünü kullanın.

- Karnınızı koruyun. Karnınız büyüdükçe vücudunuzun ağırlık merkezi yer değiştirecektir. Dengenizi kaybetmemek için esnek ve düz zeminlerde koşmayı tercih edin. Ayrıca, karın bölgesi güçlendirilmiş taytlar giymeyi unutmayın, bunlar etkili ve üzerinize oturan kıyafetlerdir. Koşudan sonra karnınıza nemlendirici bir kremle masaj yapmayı (bedene sürtünen kıyafetler aşırı kuruluğa neden olur) ve ardından çatlak karşıtı bakım ürünlerini kullanmayı (koşmak bazen bunları teşvik edebilir) unutmayın.

- Pelvis bölgesindeki kaslarınızı güçlendirin. Pelvisi destekleyen kaslar hamileliğinizin doğru şekilde ilerlemesi için büyük önem taşır. Koşarken sürekli yere sert basmak karın ve pelvis bölgesindeki baskıyı arttırır. Bu baskıyı azaltmak için antrenman esnasında bu kasları güçlendirmeyi unutmayın.

- Her zaman vücudunuza kulak verin. Artık koşarken yalnız değilsiniz ve dolayısıyla iki kat dikkatli olmalısınız. En ufak yorgunluk belirtisinde düşme veya burkulma riskini göze almaktansa koşmaya ara vermelisiniz. Esas itibarıyla hamilelik esnasında doğumu kolaylaştırmak amacıyla bağlarınız esnekleşir ve bu süper esneklik durumu bileğinizi burkma veya dizinizi incitme riskinizi arttırır.

Kendinize dikkat etmenin tek yolunun koşmak olmadığını unutmayın, cildinizi de şımartın!

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet