İçeriği Atla

Bebeklerde Kusma Nedir?

4 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 02, Kasım, 2023

Bebeklerde Kusma Nedir?
İçindekiler
Bebeklerde Kusma Nedir? Bebeklerde Kusma Türleri Nelerdir? Bebeklerde Kusma Nedenleri Neler Olabilir? Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelmektedir? Bebeklerde Kusma Ne Zaman Tehlikelidir, Ne Zaman Doktora Götürülmelidir? Üşüten Bebek Kusar Mı? Kusma Bir Alerji Belirtisi Midir?

Bebeklerde Kusma Nedir?

Bebeklerde, özellikle ilk altı ay, beslenme sonrası kusma yaygındır. Normal olarak nitelendirilebilecek bu durum sindirim sisteminin gelişimi tamamlanana kadar devam eder.

Bir ila iki gün devam eden kusma çoğu zaman ciddi bir duruma işaret etmez. Etkisi hızlı bir şekilde zayıflar ve bir süre sonra yok olur.

Bebeklerde kusmanın en yaygın nedenlerinden biri gastroenterittir. Genellikle ishale de neden olan bir bağırsak enfeksiyonu olan gastroenterite bağlı kusmalar birkaç gün sürebilir. Ancak verdiği rahatsızlık dışında ciddi sorunlara yol açmaz.

Bazen kusma uzun süre devam edebilir ve sık kusma sonucu sıvı kaybı ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda bebeğin kaybettiği sıvı telafi edilmeli, kusma sıklığı ve kusmanın nasıl gerçekleştiği gözlemlenmeli, gerektiğinde tıbbi yardıma başvurulmalıdır.

Özet

Bebeklerde kusma, özellikle ilk altı ayda beslenme sonrası yaygın bir durumdur. Kusma türleri ve nedenleri farklıdır. Genellikle kusma, ciddi bir sorunun belirtisi değildir ve bebekler çoğu zaman kendiliğinden iyileşirler. Ancak bazı durumlarda doktora başvurmak gerekebilir. Kusmanın tehlikeli olduğu durumlar sıvı kaybı, ciddi kusma sıklığı, mermi türü kusma, yeşil kusma veya kanlı kusma gibi belirtilerle anlaşılabilir. Üşüme ve kusma ilişkili olabilir, ve kusma aynı zamanda gıda alerjisinin bir belirtisi olabilir. Alerji durumunda doktora başvurmak ve alerjik tepkimeyi tespit etmek önemlidir.

Bebeklerde Kusma Türleri Nelerdir?

BEBEKLERDE-KUSMA-TÜRLERI-NELERDIR-_1024X586PX[2].png

Bebeklerde birkaç farklı kusma türü vardır:

Possetting

Bebeklerde beslenme sırasında veya beslendikten hemen sonra ortaya çıkar. Kusmadan ziyade bebeğin aldığı besinin bir kısmını geri çıkarması, pasif olarak tükürmesi anlamına gelir.

Reflü

Bebeklerde sık görülen kusma türlerindendir. Zararsız bir kusma çeşidi olan reflü, bebeğin midesinin üst kısmındaki kapakçığın sütü tutacak kadar sıkı olmaması nedeniyle besinin yemek borusuna geri gelmesi ve ağız yoluyla geri çıkarılmasıdır.

Mermi Kusma

Bebeğin midesindeki içeriği zorla kusmasıdır. Mide çıkışındaki bir tıkanıklıktan ya da mide çıkışındaki kasın kalınlaşmasından kaynaklanabilir. Sık tekrarlanması, emzirmelerin çoğundan ya da  hepsinden sonra gerçekleşmesi durumunda tıbbi yardıma başvurulması önerilir.

Bebeklerde Kusma Nedenleri Neler Olabilir?

Sütle, hafif ve sıvı yiyeceklerle beslenmeye alışan bebeklerin midesi yaklaşık yirmi milimetre besin tutabilir. Mide dolduğunda ise içeriğindeki fazla besini dışarı atar. Bu, normal bir durumdur.

Ancak bazen kusma bir hastalık belirtisi olabilir. Kusmaya yüksek ateş ve ishal eşlik edebilir. Uzun süreli kusma bebekte sıvı kaybına neden olabilir. Bu gibi durumlarda tıbbi yardım alınması gerekir.

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür? blog içeriğimizi de inceleyebilirsiniz! 

Bebeklerde kusmaya neden olabilecek nedenlerden  en yaygın olanları aşağıdaki gibidir:

Gastroenterit: Bir bağırsak enfeksiyonu olan gastroenterit, çocuklarda kusmanın yaygın nedenlerindendir ve genellikle birkaç gün sürer.

Gıda alerjisi: Gıda alerjileri kusmanın nedenlerindendir. Kusma ile birlikte deride kabarma, kızarma, kaşıntı görülebilir. Yüzün belli bölgelerinde, dilde veya damakta şişme gıda alerjisinin diğer belirtileridir. Bebekte bu belirtiler gözlemleniyorsa, kusmaya neden olabilecek yiyeceklere dikkat edilmesi ve teşhis için alanında uzman bir doktora başvurulması önerilir.

Enfeksiyon: İdrar yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, menenjit, zatüre gibi enfeksiyonlar bebeklerde kusmaya neden olabilir. Bebekte kusma yanında yüksek ateş de gözlemleniyorsa tıbbi müdahale için doktor kontrolü önerilir.

Apandisit: Kusma, kalın bağırsağa bağlı apendiksin ağrılı bir şekilde şişmesi ile ortaya çıkan apandisitin semptomlarından biridir.

Zehirlenme: Bebeğin yanlışlıkla zehirli bir madde yutması, yemesi ya da içmesi kusmaya neden olur. Kusmanın böyle bir nedenden kaynaklandığı düşünülüyorsa mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alınması önerilir.

Konjenital Pilor Stenozu: Bebeklerde mermi türü kusmaya neden olan bu hastalık, mideden bağırsağa geçişin daraldığı, pilor bölgesindeki kas artışının neden olduğu bir durumdur. Kusma kuvvetlidir ve sonrasında bebek acıkarak beslenmek ister. Kusma iki hafta ila iki ay arasında sürebilir. Tedavi için uzman bir hekime danışılması önerilir.

İnvajinasyon: Halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak tanımlanır. Kusma ile birlikte bebek solgun görünebilir, susuzluk belirtileri gösterebilir.

Viral Gastrit: Hastalığın ilk belirtisi kusmadır. Sonrasında sulu dışkı gözlemlenebilir.

Hareket Hastalığı: Bebeklerin hareket halindeki bir araçta seyahat ederken sarsıntı kaynaklı geçici kusma durumudur.

Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelmektedir?

BEBEKLERDE-KUSMAYA-NE-İYI-GELMEKTEDIR-_1024X586PX[2].png

Bebeklerde kusma yaygındır ve çoğu bebek kustuktan sonra herhangi bir özel bakıma ihtiyaç duymadan iyileşir.

Kusma sonrası bebekler halsiz, aç ya da iştahsız olabilir; ancak bu durum geçicidir.  Bununla birlikte, çok ve sık kusan ve başka belirtiler de gösteren bebeklerin bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Bazen bebeğin beslenme pozisyonunu ve rutinini değiştirmek kusmayı azaltabilir. Yine uyku pozisyonu da sırt üstü olacak şekilde ayarlanarak uyku sırasında kusmaya karşı önlem alınabilir.

Bebeklerde kusmaya en iyi gelecek şey, su kaybını önlemek veya gidermek için sıvı takviyesi yapmaktır. Bunun için, kusan bebek emzirilmeye devam edilebilir veya bebeğe süt verilebilir. Sıvı kaybını gidermek için bebeğe su verilmesi de yararlıdır.

Kusma devam ediyor ve sıvı kaybının giderilemediğinden şüpheleniliyorsa uzman kontrolü düşünülebilir.

Kusma ile birlikte ishal ve yüksek ateşin de olduğu durumlarda bebeğin gözlem altında tutulması, sıvı takviyesi yapılması ve tıbbi yardım alınması önerilir.

Bebeklerde Kusma Ne Zaman Tehlikelidir, Ne Zaman Doktora Götürülmelidir?

Bebekler zaman zaman kusar ve bu durum genellikle ciddi değildir. Hazımsızlık, uzun süreli ağlama, öksürme, araçla seyahat bebeklerde kusma refleksini tetikleyebilir.

Ancak bebeklerde kusmanın tehlikeli olduğunu ve ciddiye alınması gereken durumların varlığına işaret edebileceğini belirtmek gerekir. Bu durumlar hakkında bilgi sahibi olunması ve bebeğin doktora götürülmesi gerektiğini bilmeliyiz.

Aşağıda bebeğin alanında uzman bir doktor tarafından görülmesi gereken başlıca durumlar sıralanmıştır:

  • Kusmanın ciddiye alınması gereken ana riski sıvı kaybıdır. Bebekler, yetişkinlere göre daha hızlı susuz kalabilir. Ağız kuruluğu, gözyaşı azlığı, uyuşukluk, hızlı nefes alma önemli susuzluk belirtileridir. Kusma kaynaklı sıvı kaybının devam ettiği ve önlenemediği durumlarda tıbbi müdahale gerekir.
  • Bebeğin kusması endişe verici boyutta ve sıklıktaysa, kusma yanında başka hastalık belirtileri de gözlemleniyorsa doktora gösterilmelidir. Uyuşuk, uykulu görünen ve beslenmeyle ilgilenmeyen ve sıklıkla kusan bebekler için tıbbi yardım gerekebilir.
  • Bebeklerde kusma sıklığı ve kusmanın türü dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Ara sıra kusma genellikle endişelenmeyi gerektirmez; ancak sık tekrarlayan ve mermi türü kusmalar daha ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir.
  • İki aylıktan küçük bebeklerde görülen sık ve kuvvetli  kusma bebeğin mide ile bağırsakları arasındaki geçidin daraldığına işaret edebilir. Bu da bebeğin ihtiyacı olan besinleri alamamasına yol açar.
  • Yeşil veya yeşilimsi sarı kusmuk bebeğin bağırsaklarındaki bir tıkanıklıktan kaynaklanıyor olabilir.
  • Bebeğinizin kusmuğunda kan bulunması, annenin meme uçlarının kanaması ve bebeğin bu kanın bir kısmını yutmuş olmasından kaynaklanabileceği gibi ciddiye alınması gereken bir sorunun da habercisi olabilir.
  • Bir ila iki günden uzun süren ve sık tekrarlayan kusma, kusma ile birlikte seyreden ateş veya ishal bir hastalık belirtisi olabilir.

Üşüten Bebek Kusar Mı?

Bebekler, bağışıklık sistemleri henüz gelişmekte olduğundan ve buna bağlı olarak çok güçlü olmadığından kolayca üşütebilir, soğuk algınlığı ve gribe yakalanabilir.

Üşüten bebeklerde burun akıntısı, ateş, öksürük gibi semptomlar görülebilir. Kusma da bu semptomlardan biridir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı ve kuvvetli öksürük nedeniyle bebeklerde kusma tetiklenebilir.

Bazı üşütme durumlarında ateş ve burun akıntısı gözlemlenmediği halde kusma görülebilir.

Kusma Bir Alerji Belirtisi Midir?

Kusma, bebeklerde gıda alerjisi reaksiyonunun en yaygın belirtilerinden biridir. Hafif bir alerjik reaksiyon seyrek kusmalara neden olabilecekken, sık ve kuvvetli kusma ciddi bir alerjik reaksiyonun belirtisi olabilir.

Özellikle inek sütü ile beslenen bebeklerde kusma bir alerji belirtisi olabilir. Yine özel mamaların içerdiği bazı gıda maddeleri de bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Hassas bir bağışıklık sistemine sahip bebekler için belirli yiyecekler ve gıda bileşenleri alerjik tepkimelere sebep olabilir ve kusmaya yol açabilir.

Alerji ani gelişebilir veya gecikmeli semptomlarla gözlemlenebilir. Her iki tip alerjide de kusma ana belirtilerdendir.

Bebeklerde alerji nedeniyle kustuğundan şüphelenilen bebeğin gözlem altında tutularak aldığı besinlerin içeriklerinin kontrol edilmesi, gerekirse uzman bir doktor aracılığıyla herhangi bir besin veya gıda maddesine alerjisi olup olmadığının araştırılması önerilir.

KAYNAKÇA:

  • https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/vomiting-in-children-and-babies
  • https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/vomiting-0-12-months/
  • https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vomiting-in-babies
  • https://www.babycentre.co.uk/a536689/vomiting-in-babies-whats-normal-and-whats-not
  • https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/children-and-vomiting
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-throwing-up
  • https://www.healthline.com/health/baby/baby-vomiting-no-feverhttps://www.healthline.com/health/baby/baby-vomiting-no-fever
  • https://readysetfood.com/blogs/community/food-allergies-baby-vomit
  • https://www.knowyourdoctor.com.cy/medical/possetting

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi #CİLT TİPLERİ
Atopik Dermatit ile Yaşayan Çocuklar ve Aileleri İçin 14 Eylül Rehberi
Atopik dermatit nedeni tam olarak bilinmese de birçok olası faktöre bağlı olarak deride meydana gelen immün sistem yanıtının neden olduğu cilt problemleridir. Temizlik malzemeleri, çeşitli... Daha fazla göster
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi #CİLT TİPLERİ
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi
Dünya Atopik Dermatit Günü: Farkındalık Yaratmanın Önemi Atopik dermatit veya insanlar arasında daha sık kullanılan ismiyle egzama, deride kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösteren kronik... Daha fazla göster
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi #CİLT BAKIMI VE BANYO RUTİNİ
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi
14 Eylül Atopik Dermatit Günü: Ailelere Özel Güncel Bakım ve Tedavi Rehberi 14 Eylül Atopik Dermatit Günü, atopik dermatit ile yaşayan kişilere yönelik farkındalığı artırmak... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet