İçeriği Atla

Baba Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı?

4 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 15, Kasım, 2023

Baba Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı?
İçindekiler
Baba Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı? Sağlıklı Baba Çocuk İlişkisi Peki, İlgili Baba Nedir? Gelin Beraber İnceleyelim…

Baba Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı?

Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için aile içi ilişkilerin kritik bir rol oynadığı biliniyor. Bu ilişkilerden biri de baba-çocuk ilişkisidir. İyi bir baba, çocuğunu fark edebilen, onun ihtiyaçlarını anlayan ve karşılayan bir role sahiptir. Psikolog Beyza İpek, sağlıklı baba çocuk ilişkisi hakkında bilgi verdi ve ilgili babalık konusunda merak edilenleri anlattı!..

Sağlıklı Baba Çocuk İlişkisi

BLOG_FOTOGRAF

Çocukların gelişim süreçlerinde ebeveynlerin destekleyici tutumlarının eşit olması oldukça önemlidir. Bakım veren olarak anne ve babanın ortak bir tutumla çocuklarıyla ilgileniyor olması çocuklarının ruhsal sağlığına yaptıkları bir yatırımdır. Bu yazımızda babaların tutumlarına değiniyor olacağım.

Çocukların ruhsal kimlik oluşumunda babanın rolü önemli bir yeri kaplamaktadır. Çocuğun ötekilerle kurduğu ilişki, iletişim, kurallara uyuyor olması, sorumluluk bilinci, kendisi ve dünyaya karşı geliştirdiği güven duygusunun artışı, dürüstlük gibi kavramlar baba ile kurulan ilişkinin dinamiklerini içermektedir.

Son yıllardaki araştırmaların sonucu çocuğun akademik ve iş yaşamındaki başarılarının da baba ilişkisinden oldukça etkilendiğini vurgular. Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren varoluşsal bir kaygı yaşar. Annenin memesi ile birleştiği anda ise var oluşunu koruduğunu ve hayatta olduğunu, doyurulduğunu anlar. Babayı fark etmesi ile birey olduğunu, anneden ayrı bir varoluşa sahip olduğunu fark etmektedir. Bu anlamda çocukların bağımsız, benliğinin ve değerlerinin farkında bir birey olmasını desteklemek için babanın iki çift gözünü görmeli ve hissetmelidir.

Peki, İlgili Baba Nedir? Gelin Beraber İnceleyelim…

blog_fotograf2

İlgili baba çocuğunu fark edebilen bir babadır. Çocuğun bilişsel ve motor becerilerindeki gelişimi, fizyolojik gelişimini, ilgi ve sevgi arayışını, iletişim ihtiyaçlarını fark edip bunlara uygun cevapları oluşturabilendir.

Çocukların bilişsel ve motor becerilerinde ilerleme fark edildiğinde onları pekiştirmek gerekmektedir. Babası tarafından takdir edilen, pekiştirilen çocuklar eylemlerinin devamlılığı için işaret görmüş olacaklardır.

Çocukla beraber bir etkinliğe başlayıp bitirmek, oyunlarına dahil olmak, yaratıcı oyunlar üretmek veya günlük yaşamdaki işlerde çocuğa beceri kazandırmayı destekleyen bir yön oldukça değerlidir. Birlikte puzzle yapmak, evcilik oynamak, balık tutmak, parka gitmek, mutfakta pratik bir atıştırmalık hazırlamak, ağaç dikmek çocukları besleyen etkinliklerdendir.

Baba ile çocuk arasındaki iletişim dili çocuğun ruhsallığında, yetişkinlik yaşamında kendisi ile kurduğu ilişkinin dinamiklerini oluşturacaktır. Babanın sınır çizen, alan yaratan tutumlarının örneğin: izin vermek, onaylamak, onaylamamak gibi noktaların nedenselliğinin açıklaması ve kararlı bir tutum sergilemesi gerekmektedir. Babanın psikolojik olarak esnek oluşu, siyah ve beyaz kadar katı olmaksızın hayatta grilerinde var olduğunu çocuğuna gösteriyor olması çocuğun psikolojik sağlamlılığını arttırıyor olacaktır.

İyi bir baba olmak çocuğun temel bakım ve ihtiyaçlarına cevap vermekle sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda anne ile kurulan bağda oldukça önemlidir. Beraber hayatı idame ettiren ebeveynler veya boşanmış ayrı ayrı yaşayan ebeveynler içinde çocuğun görebileceği, duyabileceği, hissedebileceği alanlarda iletişim dilinin sevgi ve saygı içerisinde gelişmesi çok önemlidir. Çocuğun gördüğü ilk partner ilişkisi unutmayın ki sizlersiniz.

Çocuklar yetişkinlik yaşamlarında gördüğü ve öğrendiği davranışları bilinçli veya bilinç dışı yollarla devam ettirme eğilimindedir. Anne ve babanızı nasıl görmek istediğinizi hayal edin ve çocuğunuzun yanında hayal ettiğiniz ebeveyn modelini ona gösterin.

 

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet