İçeriği Atla

Koronavirüsten Korunmak İçin El Yıkama

Son Güncelleme 06, Haziran, 2023

Koronavirüsten Korunmak İçin El Yıkama

UNICEF Tavsiyesi

Pandemiler esnasında ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması virüslerin yayılmasını engellemek adına alınabilecek en ekonomik, en kolay ve en önemli önlemlerden birisidir.

Ellerinizi doğru şekilde yıkamak için gerekli tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

1. Ellerimi Nasıl Doğru Şekilde Yıkarım?


2. Ellerimi Kaç Saniye Yıkamalıyım?

Ellerinizi en az 20 ilâ 30 saniye boyunca yıkamalısınız. Fikir vermesi adına bunu şu şekilde açıklayabiliriz: Bu süre, İyi ki doğdun şarkısını iki kez eksiksiz olarak söylenmesine denk gelmektedir.

Aynı durum alkol bazlı dezenfektan solüsyonlar için de geçerlidir: En az %60 oranında alkol içeren solüsyonları tercih edin ve tüm el yüzeyiyle temas ettiğinden emin olmak için ellerinizi en az 20 saniye boyunca ovuşturun.

3. Ellerimi Ne Zaman Yıkamalıyım?

COVID-19 virüsünün yayılmasını engellemek için aşağıdaki durumlarda ellerinizi yıkamalısınız:

  • Burnunuzu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra;
  • Kamuya açık alanlara çıktıktan özellikle de toplu taşıma araçlarını kullandıktan, market ve ibadethanelere gittikten sonra;
  • Eviniz dışındaki yüzeylerle ve parayla temas ettikten sonra;
  • Hasta bireylerle ilgileniyorsanız bu bireylerin bakımlarından önce, sonra ve onlarla ilgilenirken;
  • Yemek yemeden önce ve sonra.

Genel itibarıyla aşağıdaki durumlarda ellerinizi her zaman yıkamalısınız:

  • Tuvalete gittikten sonra;
  • Yemek yedikten sonra;
  • Çöp attıktan sonra;
  • Evcil hayvanlar da dâhil olmak üzere her türlü hayvanla temas ettikten sonra;
  • Bebeğinizin bezini değiştirdikten veya çocuğunuzun tuvalete gitmesine yardımcı olduktan sonra;
  • Elleriniz gözle görülür oranda kirlendiğinde.

4. Çocuğumun Ellerini Yıkamasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Bu işi kolaylaştırarak çocuğunuzun ellerini yıkamasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, tek başına su ve sabuna ulaşabilmesi için lavabonun önüne yükseltici bir basamak koyabilirsiniz. Ellerini yıkamasına yardımcı olurken sevdiği bir şarkıyı söyleyerek bunu onun için eğlenceli bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz.

5. Ellerimi Sıcak Suyla Mı Yıkamalıyım?

Hayır, ellerinizi yıkarken suyun sıcak olup olmaması önemli değildir. Sabun kullandığınız müddetçe soğuk su da mikrop ve virüslerin ortadan kaldırılmasında sıcak su kadar etkilidir.

6. Ellerimi Kurulamalı Mıyım?

Mikroplar kuru cilde kıyasla ıslak bir ciltte daha hızlı yayılır. Dolayısıyla ellerinizi özenli bir şekilde kurulamanız büyük önem taşır. Mikropların ortadan kaldırılmasında ve diğer yüzeylere bulaşmasını önlemede temiz havlular ve tek kullanımlık kâğıt havlular en etkili araçlardır.

7. Ellerimizi Yıkamak Mı Yoksa Alkol Bazlı Dezenfektan Kullanmak Mı Daha İyi?

Genel olarak doğru şekilde gerçekleştirildiğinde veya kullanıldığında ellerin su ve sabunla yıkanması ile alkol bazlı solüsyon kullanılması mikrop ve patojenlerin büyük kısmının ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir. Alkol bazlı solüsyonların dışarıda kullanımı genellikle daha pratiktir, ancak bu solüsyonlar pahalı veya acil durumlarda erişilmesi zor olabilir. Ayrıca, bu dezenfektanlar koronavirüsüne karşı etkili olmalarına rağmen her bakteri ve virüsü öldürmezler. Örnek vermek gerekirse, Noro ve Rota virüslerine karşı çok etkili değillerdir.

8.Sabun Bulamıyorsam Ne Yapmalıyım?

Sabun ve musluk suyuna erişiminiz yoksa en etkili çözüm yolu klorlu su ve en az %60 alkol oranına sahip solüsyonlardır. Bu ürünlere de ulaşamıyorsanız bakterilere karşı sabunlu veya küllü su kullanabilirsiniz ancak bunların etkinliği daha düşüktür. Bu yöntemlerden birine başvurmanız halinde su ve sabuna erişebildiğiniz anda ellerinizi yıkayın ve geçen süre zarfında kimseye ve hiçbir yüzeye dokunmamaya özen gösterin.

Covid-19: Egzama ve Ellerin Yıkanması, Fransız Egzama Derneği'nin Tavsiyeleri

Ellerin Sık Sık Yıkanması Egzamayı Ağırlaştırabilir

Egzama, %20'si 7 yaşın altındaki çocuklar olmak üzere 2,5 milyon Fransız vatandaşında görülen bir rahatsızlıktır. İçerisinde bulunduğumuz salgın hastalık döneminde ellerin sık sık yıkanması önemli bir tedbir olmakla birlikte el egzaması riskini arttıran bir unsurdur. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Fransız Egzama Derneği'nin tavsiyeleri aşağıda yer almaktadır.

Fransa Egzama Derneği'nin 24 Mart 2020 Tarihli Bildirisi

Ellerin sık sık yıkanması ve alkol bazlı jel kullanımı: El egzaması riskinin artışı nasıl önlenir?

İçerisinde bulunduğumuz dönemde elzem olmakla birlikte ellerin sık sık yıkanması egzama nedeniyle kuruyan ve yıpranan ciltleri daha da zayıflatır.

  • Egzama rahatsızlığı olanların ellerini yıkarken "sabun içermeyen" veya atopik ciltlere özel sabunları ya da yıkama yağlarını kullanmaları ve her zaman parfümsüz ürünleri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.
  • Yıkama işleminden sonra eller havluyla sert bir şekilde kurulanmamalıdır.
  • Ellerde yanma ve batma hissine neden olabilecek alkol bazlı jel kullanımı konusunda ise jel kullanımından sonra ellerin emolyent içerikli veya alerjik reaksiyona neden olmayan filtrelere sahip kremlerle nemlendirilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet