İçeriği Atla

Hamilelik Belirtileri - Gebelik Belirtileri Nelerdir? | Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

4 dakika okuma süresi; Son Güncelleme 26, Ekim, 2023

Hamilelik Belirtileri - Gebelik Belirtileri Nelerdir? | Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir, Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Annelik serüveni, başlangıcından itibaren unutulmaz anlarla dolu bir süreçtir. Anne adayı, minik meleğin varlığını hissetmeye başlandığı andan itibaren bambaşka biri haline gelir. Artık her şeye daha duyarlı, daha sevecen ve daha hassas bir kadın vardır. Hamileliğin ilk belirtilerini, her bünye farklı zamanlarda hissetmeye başlar. Bazı bünyeler, gelişmelere anında tepki verirken, bazı bünyelerin tepkileri daha ileri dönemlerde olabilir.

 

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Hamilelik belirtileri bünyeden bünyeye farklılık gösteren bir durumdur. Bazı kadınlarda belirtiler, döllenmenin oluştuğu günlerden itibaren hemen ortaya çıkarken, bazı kadınlarda hamileliğin 2. ayıdan sonra da görülebilir. Bazı anne adayları ise hamile olduklarını bile fark etmeyebilir.

Hamilelik belirtilerinin çoğu yalnızca gebelik dönemine özgü değildir. Bu nedenle, kadınlar özellikle çok erken hamilelik belirtileri ile karşılaştıklarında hamile olup olmadıklarını anlayamayabilir.

Çok yaygın olarak görülen en basit hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Adet gecikmesi
  • Göğüs ağrısı ve göğüs hassaslaşması
  • Kanamalar (Akıntılar)
  • Baş dönmesi
  • Sırt ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Cilt problemleri
  • Ruh hali değişimleri
  • Yorgunluk


Adet Gecikmesi

Adet gecikmesi, genellikle hamileliğin ilk ipucu kabul edilir. Bir ya da birden fazla adet dönemini kaçıran kadınlar, öncelikle hamilelikten şüphelenir. Ancak adet döngüsü düzensiz olan kadınlarda bu gecikme yanıltıcı olabilir.

 

Göğüs Ağrısı ve Göğüs (Meme) Hassaslaşması

Hamileliğin erken dönemlerinde hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu değişim, göğüslerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir. Ayrıca, bazı kadınlarda göğüs ucunda renk değişimleri olabilir ve damarlar daha belirgin hale gelebilir. Vücudun hormon değişimlerine adapte olmasının ardından göğüs hassasiyeti birkaç hafta içinde azalır.

 

Kanamalar (Akıntılar)

Bazı kadınlarda az miktarlarda kanama, akıntı ve lekelenmeler hamileliğin ilk belirtilerinden biri olur. Yerleşme kanaması olarak da bilinen bu akıntılar, döllenmiş yumurtanın rahmin iç tabakasına tutunması nedeniyle meydana gelir. Gebelik gerçekleştikten 10-14 gün sonra, adet kanamasına yakın bir dönemde görülebilir. Ancak bu lekelenme ve akıntı her hamile kadında görülmeyebilir.

 

Baş Dönmesi

Bayılma hissi ve baş dönmesi, hamilelikte normal karşılanan belirtiler arasındadır. Özellikle erken dönemde ortaya çıkan ve ilk trimester boyunca devam eden baş dönmesine damarların genişlemesi ya da kan şekerinin düşmesi neden olabilir.

 

Sırt Ağrısı

Oldukça yaygın olarak görülen hamilelik belirtilerinden biri sırt ağrısıdır. Bu ağrılar hamileliğin başlangıcında ortaya çıksa da bazı kadınlarda ilerleyen dönemlerde de görülebilir. Kadınlarda, özellikle 27. haftadan 34. haftaya kadar yoğun sırt ağrısı olabilir.

 

Mide Bulantısı

Mide bulantısı, hamileliğin erken belirtilerinden biri olsa da ilk üç aylık dönemde, bazen daha uzun süren periyotlarda görülebilir. Sağlıklı bir hamileliğin belirtisi olarak kabul edilir ve sabah erken saatler başta olmak üzere gece de dahil günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı kadınlar bulantıyı daha erken hissederken bazılarında bu belirti hiç görülmez. Bazılarında ise mide bulantısına kusma da eşlik eder. Hamilelik sırasında sabah bulantılarının nedeni tam olarak bilinmese de uzmanlar bu durumun hormonlarla ilgili olduğunu düşünmektedir.

 

Cilt Problemleri

Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler nedeniyle bazı cilt problemleri görülebilir. Kadınlara ya da bebeğe herhangi bir zararı bulunmayan bu sorunlar arasında kaşıntı, pigmentasyon ve bağ dokusu değişimleri, damar genişlemesi bulunur. Buna göre çatlaklar, cilt renginde farklılaşma, lekelenme, kıllanma, erkek tipi saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma gibi problemler görülebilir.

 

Ruh Hali Değişimleri

Hamile kadınlar, sıklıkla ruh hali değişimleri yaşar. Bu değişimin temel nedeni, beynin nörotransmitterlerini etkileyen hormonal değişimlerdir. Bazı kadınlar çok yüksek iniş çıkışlar yaşayabilir. Bazılarında ise mutluluk, depresyon ya da anksiyete durumları zaman zaman görülebilir. Hamilelik döneminde çok normal olan ruh hali değişimlerinde önemli nokta, bu değişimin görülme süresidir. Çok uzun süren depresyon ve kaygı bozukluğu yaşayanların bir sağlık kuruluşuna başvurmasında fayda vardır.

 

Yorgunluk

Hamileliğin özellikle ilk 12 haftasında kadınlar kendini normalden fazla yorgun hissedebilir. Bu dönemde vücutta yaşanan hormonal değişimler, kişilerin hasta, bitkin, duygusal ve üzgün hissetmesine neden olur.

Diğer Hamilelik Belirtileri:

  • İştahsızlık
  • Şişkinlik
  • Sık idrara çıkma
  • Kabızlık
  • Tat ve koku hassasiyeti
  • Burun tıkanıklığı
  • Bazı yiyecekleri yeme isteği
  • Uyuma isteği

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NE ZAMAN BAŞLAR?

 

Çoğu kadın, vücudunda yaşadığı değişimler nedeniyle “Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?” sorusuna yanıt arar. Gebelik belirtileri de regl öncesi dönemde yaşanan hormonsal değişimlere benzer bir seyir gösterebilir. Hamileliğin ilk belirtileri, döllenmenin oluşumundan sonraki 5-10 gün arasında hissedilebilir. Regl öncesi ve sırasında yaşanan şişkinlik hissi, hamileliğin ilk belirtilerinin arasındadır. Göğüslerde yaşanan hassasiyet, meme uçlarının ve çevresindeki halkanın koyulaşması da hamileliğe işaret eder. Göğüs ucunun etrafında görülen kabarcıklar, eskisinden daha belirgin hale gelir.

Hormonlarda meydana gelen değişimlerin neticesinde görülen göğüs uçlarındaki koyulaşma ve hassasiyetin, tek başına hamilelik belirtisi olduğu söylenemez. Aylık regl periyotlarındaki gecikme, hamileliğin en güçlü belirtisi olarak gösterilir. Her zamankinden daha fazla çalışmaya başlayan hormonlar, yumurtalıkları hareketlendirerek yoğun bir akıntı oluşturur. Şeffaf ve kokusuz olan vajinal akıntı, hamilelik belirtisi olarak sayılabilir. Akıntının rengi sarı veya yeşile benziyorsa, iyiye işaret olmayabilir. Hamilelik belirtileri akıntı olsa da, bu durumun normal olup olmadığıyla ilgili bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.

 

En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

En erken hamilelik belirtileri adet döneminin gecikmeye başlamasıyla ortaya çıkar. Adet ağrılarına benzer kasık bölgesindeki şişkinlik ve rahatsızlık hissi yaşanabilir. Kadınlar, hamile kalmaya çalıştıkları dönemlerde sürekli olarak vücutlarını dinler ve adet ile hamilelik belirtilerini kıyaslar. Ancak bu belirtiler adet dönemine rastladığı için anne adayları hamile olduğunun farkına varamayabilir. Rahimdeki yumurtaların, spermle buluşması neticesinde döllenme gerçekleşir. Ardından hamileliğin ilk günleri yaşanmaya başlar. En erken gebelik belirtilerinden biri, mide bulantısıdır.

Mide bulantısıyla birlikte, baş dönmesi yaşayan anne adaylarının sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Hamileliğin ilk döneminde; mide nöbetlerine, kramplar ve kusma eşlik edebilir. Hamileliğin ilk günlerinde yaşanan belirtilerden biri olan sık sık idrara çıkma isteği, birçok kişide görülen bir durumdur. Hormonların kan akışını hızlandırmasıyla böbreklerin çalışma hızı da öncekine göre hızlı olur. Gün içinde, tuvalete gitme ihtiyacı artarak yoğunlaşır. Bir süre sonra normale dönen idrar sıklığı, hamileliğin son döneminde tekrar ortaya çıkabilir. Bu dönemlerde, bol bol sıvı tüketilmelidir. Hamilelik hormonlarının bünyede toplanmasıyla, duygusal değişimler ve ağlama nöbetlerine baş dönmeleri de eşlik edebilir. Hormonların normalinden daha fazla çalışmaya başlamasıyla, anne adaylarında bazı duygudurum değişimlerinin yaşanması çok olağandır. Erken hamilelik belirtileri gebeliğin 12. haftasından sonra genellikle kaybolur.

 

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta: İlk 7 Günde Hamilelik Belirtileri Neler Olur? (İlk Hafta Hamilelik Belirtileri)

HAMİLELİK BELİRTİLERİ İLK HAFTA

 

Döllenmeyi takip eden ilk 7 gün içinde, belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kişiden kişiye değişen hamilelik belirtilerinden biri de kasık ağrılarının başlamasıdır. Bu, 3 günlük hamilelik belirtileri arasında da bulunur. Regl sancısını andıran hamilelik belirtileri kasık ağrısı ve kasılmalar üzerinde yoğunlaşır. Şişkinlik hissiyle birleşen ağrılar, minik misafirin habercisi olabilir. Bebeğin anne karnına yerleşmesi dönemini kapsayan ilk haftasında, bazen kanamalar görülür. Halk arasında, "üzerine adet görme" olarak da adlandırılan kanamalar kısa süreli olur. Kanamanın rengi pembe veya kahverengi olmakla birlikte, leke şeklindedir. Kanamalar, başlangıçta endişe verici bir durum olsa da sık görülen belirtilerden biridir. Kanama yaşayan anne adayı, bunu regl kanaması zannederken, hamile olduğu aklına gelmeyebilir.

 

1 Aylık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk ayında görülen erken belirtileri bazı kadınlar fark etmeyebilir. İlk hamilelik belirtileri herhangi bir hastalıkla da ilişkilendirilebilir.

  • şişkinlik,
  • ruh hali değişimleri,
  • idrara normalden sık çıkma,
  • göğüslerde hassaslaşma,
  • yorgunluk,
  • akıntı,
  • kramplar,
  • adet gecikmesi

    gibi belirtiler ilk ayda gözlemlenir. Bu belirtilerden birini dahi yaşayan ve hamile olabileceğinden şüphelenen kadınlar, evde kullanabilecekleri testlerden yararlanabilir.

 

Yüzde Yüz Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik şüphesi olan kadınlar, yazılı belirtilerden birini veya birkaçını gösteriyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Geciken regl kanaması, hamileliğin yüzde yüz belirtilerinden biri olarak gösterilse de düzensiz kanama yaşayanlar için kesin sonuç olmayabilir. İlk hamilelik belirtilerinden olan sabah bulantıları ve onu izleyen kusmaların sık sık yaşanması da akla hamileliği getiren belirtilerdendir. Kasık bölgesindeki sancıların devamlı hale gelmesi, sırta ve bele vuran ağrılar, baş dönmesi, kusma, kokulara karşı duyarlılık ve idrara sık çıkmak gibi belirtilerin yanında; duygusal değişimler, sürekli uyuma isteği, halsizlik şikâyetleri varsa yüzde yüz hamileliğe işaret olduğu söylenebilir.

Her hamile kadının bu belirtileri yaşaması zorunlu değildir. Hamileliğinin hiçbir ayında mide bulantısı, baş dönmesi yaşamadan doğum yapan kadınların varlığı da kayda değerdir. Hamileliklerinde bol bol su tüketen, dengeli beslenen ve kısa yürüyüşler yapan anne adaylarının sorunsuz bir hamilelik yaşadıkları bilinen bir gerçektir. Evde yapılan idrar testleri, kısa sürede, hamile olunup olunmadığına dair bir fikir verse de zaman zaman yanıltıcı olabilir. Bu yüzden, bir kadın doğum uzmanından destek almak yerinde bir karardır. Hamilelik şüphesi olduğunda yapılan kan tahlilinde, beta HCG hormon değerine bakılır. Bu değerin belli bir aralıkta olması, yüzde yüz hamilelik anlamına gelir. Ayrıca, ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi bebeğin varlığını kesin olarak gösterir.

 

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

HAMİLELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?

 

Hamileliğin ilk ipucu olan adet gecikmesinden de önce bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve yorgunluk, bazen adet gecikmesinden de önce kadınların hamilelikten şüphelenmesine neden olabilir. Bu durumda evde yapılabilen hamilelik testleri, şüphelerin giderilmesine yardımcı olur.

Tüm hamilelik testleri, kan ya da idrarda kadınlar yalnızca hamileyken bulunan ve özel bir hormon olan hCG’yi tespit eder. İnsan koryonik gonadotropin olarak da bilinen hCG, döllenen bir yumurta uterusa implante olduğunda ortaya çıkar. Bu hormon, hamileliğin her günü vücutta hızla birikir. Erken belirtiler görülmeye başlandığında yapılan testlerle bu hormon ve gebelik tespit edilebilir.

 

Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hamilelikte bebek gelişiminin takibi haftalara göre yapılır. Bu nedenle kadınların gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunu bilmesi büyük önem taşır. Gebeliğin hesaplanması için son adet kanamasının tarihinin net bilinmesi gerekir. SAT olarak da bilinen bu tarihe göre kadınlar kaç haftalık hamile olduğunu öğrenebilir. Ancak bu hesaplamada adet döngüsünün düzenli olması önemli bir noktadır. Yumurtlama döngüsü farklı olduğu için adet düzensizliği yaşayan kadınlarda gebelik hesaplaması net sonuç vermeyebilir.

Hamilelik süresi ile birlikte doğum tarihi de hesaplanabilir. Hamilelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta devam eder. Son adet kanamasının ilk günü bilindiği takdirde hem gebelik süresi hem de doğum zamanı bilinebilir.

 

Kaynakça:

  1. https://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-get-pregnant/knowing-if-you-are-pregnant
  2. American Pregnancy Association. Pregnancy Symptoms — Early Signs of Pregnancy. (https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/early-pregnancy-symptoms/) Accessed 4/9/2020
  3. https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/signs-and-symptoms-of-pregnancy/

 

‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet