SAĞLIK VE REFAH
Sıkça sorulan sorular
Son Güncelleme 11, Mayıs, 2023
Mustela uzmanlarından dermatolog Dr. Clarence De BELILOVSKY ile birlikte yazılmıştır.
Emzirmenin atopiye eğilimli cilt üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi var mıdır?
Bu, hakkında farklı görüşler olan bir konudur. Bazıları anne sütünün bebeği pek çok enfeksiyon ve alerjiden koruduğunu düşünüyor. Bu doğru. Bazılarıysa bebeğin alerjisi varsa alerjenleri almaması için çeşitli gıdaların bebeklerin diyetinden çıkartılması gerektiğini söylüyor. Ancak bu konuda herhangi bir kanıt yok. Bu noktada benimseyebileceğiniz en doğru yaklaşım doktorunuza danışmaktır. Atopiye eğilimli ciltler nadiren gıda alerjisiyle ilişkilidir, bu nedenle tercihiniz bu yöndeyse bebeğinizi sütten kesmenizi gerektiren herhangi bir neden olmamalıdır. Tam aksi!
Bebeğimin atopiye eğilimli cildini tedavi etmek için günlük olarak hangi özel cilt bakım ürünlerini ve tedavilerini kullanmalıyım?
Günlük olarak emolyent ürünler kullanın. Bebek ve çocuklara özel cilt bakım ürünleriyle zenginleştirilmiş formülleriyle emolyentler bebeğinizin cildini kaplayan yağ tabakasının yeniden oluşmasına, kendini yenilemesine ve cilt bariyerinin korunmasına yardımcı olur. Bu ürünlerin başka sıra dışı bir özelliğiyse kaşınma hissini hızla %95'e kadar azaltabilmeleridir! Mustela Stelatopia Emolyent Krem veya Stelatopia Emolyent Balsam gibi ürünler bu etkiye sahiptir. Bu ürünleri (örneğin, duştan sonra, hatta banyo sırasında) günde en az iki kere uygulayabilirsiniz. Özetlemek gerekirse; atopiye eğilimli ciltler için temel bakım ürünleri bunlardır. Almanız gereken bir tedbir de rahatsızlığın alevlendiği dönemlerde emolyent ürünleri akıntı görülen bölgelere uygulamamak. Bu durumda doktorunuz rahatsızlığınıza daha uygun bir tedavi belirleyecektir (bkz. Atopiye eğilimli ciltler nasıl tedavi edilir?).
Cildi atopiye eğilimli olan çocuğumu aşılatabilir miyim?
Kesinlikle. Aşılar atopiye eğilimli ciltleri olumsuz etkilemediği gibi çocuğunuzu difteri, tetanos veya çocuk felci gibi birçok hastalıktan da korur. Çocuğunuzda bu tür enfeksiyonların görülme riski düşük olsa da düzenli bir aşı kaydının olması önemlidir. Bu noktada verebileceğimiz tek tavsiye eğer rahatsızlığın alevlendiği bir dönemdeyseniz bebeğinizi daha da rahatsız etmemek için aşıların tarihini biraz daha ileriye almanız.
Çocuğum ne zaman alevlenme riskiyle karşı karşıya?
Bu, çocuğunuzun atopiye eğilim geçmişine ve hassasiyetine bağlı olduğu için alevlenmelerin zamanını tam olarak kestirmek mümkün değildir. Kesin olarak bildiğimiz tek şey atopiye eğilimli ciltlerin dönem dönem alevlendiğidir. Ara dönemler bebek ve çocuklara özel emolyent cilt bakımı ürünleriyle, evinizi havalandırmak ve çocuğunuzun terlemesine neden olacak etkinliklerden kaçınmak gibi tedbirlerle uzatılabilir. Ayrıca, bebeğiniz diş çıkardığında ve grip olduğunda ya da tıbbi terimiyle nazofarenjit geçirdiğinde alevlenme ihtimalinin arttığını biliyoruz.
Atopiye eğilimli ciltler kalıtsalsa alevlenmelerin şiddeti de kalıtsal mı?
Kesinlikle hayır. Eşiniz veya siz şiddetli kaşıntıdan muzdarip olsanız bile bebeğiniz için endişelenmenize gerek yok. Çocuğunuzun atopiye eğilimli cildi sizinkinden farklı olacağı için deneyimlerinizin aksine onun rahatsızlığı daha hafif olabilir.
Atopiye eğilimli cildi nedeniyle çocuğumun cildinde herhangi bir iz kalacak mı?
Hayır, hiçbir iz kalmayacak. Kızarıklıklar şiddetli olsa ve akıntılar görülüp kabuklansa bile ileride rahatsızlıktan hiçbir iz kalmayacak (bkz. Atopiye eğilimli bir cilt nasıl anlaşılır?). Bu iyi bir haber. Ve iki iyi haberimiz daha var. Atopiye eğilimli ciltler bulaşıcı değildir ve yaş ilerledikçe hafifleme eğilimi gösterir.
Alevlenmeyi önlemek için çeşitli gıdaları almamamız mı gerekiyor?
Her zaman böyle olmasına gerek yok. Gıda alerjisi veya intoleransının atopiye eğilimli cilde neden olması nadir görülen bir durumdur. Herhangi bir şüpheniz varsa yapabileceğiniz en iyi şey doktorunuza danışmak. Bununla birlikte bazı gıdalar cildi tahriş edebilir. Yerken dudaklara ve çevresine temas eden yiyecekler bağışıklık sistemini uyararak alevlenmeleri tetikleyebilir. Yine de herhangi bir şüpheniz varsa bir dermatolog veya doktora danışmaktan çekinmeyin.
Rahatsızlık alevlendiğinde çocuğumun lenf bezleri şişiyor. Bu normal mi?
Evet, bu olabilir. Rahatsızlık alevlendiğinde ciltte enflamasyon oluşabilir (bkz. Atopiye eğilimli ciltler). Vücudun kendini savunması gerekir ve lenf bezleri sadece bu nedenle şişmiş olabilir. Bölgesel kızarıklıkların enfeksiyon kaptığını mı düşünüyorsunuz? Merak etmeyin, bu da nadir bir durumdur. Bu noktada emin olmak için en doğru yol doktorunuza danışmaktır.
Atopiye eğilimli ciltlerle kontakt egzamanın farkı nedir?
Bu iki rahatsızlığın tek bir ortak yanı vardır o da ikisinin de alerjik bir reaksiyon olmasıdır. Atopiye eğilimli ciltler sıklıkla kalıtsaldır. Rahatsızlık doğumu takip eden aylarda ortaya çıkabilir ve çoğu vakada yaş ilerledikçe hafifler.1 Atopiye eğilimli ciltlerde bazı dönemlerde alevlenme görülürken alevlenmelerin nedeni bazen açıklanamaz ve ara dönemlerde rahatsızlık görülmez. Diğer yandan kontakt egzama sıklıkla ergenlik ve yetişkinlikte gözlemlense de tüm yaş gruplarını etkileyebilir. Nasıl oluştuğunu açıklamak kolaydır. Cildin çözücü, nikel, ilaç veya kauçuk gibi belirli malzemelerle temas ettikten sonra verdiği bir reaksiyondur. Alevlenme dönemi olduğunda belirli bir evrimi takip eden atopiye eğilimli ciltlerin aksine, kontakt dermatit geçtiğinde tedavi kesilebilir.
Atopiye eğilimli ciltlerde alevlenmeleri nasıl önleyebilirim?
Atopiye eğilimli ciltler tamamıyla önlenemese de rahatsızlığın alevlenmesinden kaçınmak için çeşitli tedbirler alınabilir. Öncelikle bebeğinizin cildini kaplayan yağ tabakasının yeniden oluşabilmesine destek olan ve cilt bariyerini korumaya yardımcı olan bebek ve çocuklara özel emolyent cilt bakım ürünlerine güvenebilirsiniz. Bu ürünler aynı zamanda kaşıntı hissinin hızla %95'e varan oranda azalmasına da yardımcı olur. Ayrıca, çocuğunuz için uygun bir ortam yaratmak üzere alabileceğiniz birkaç tedbir daha mevcuttur. Evinizi havalandırın ve peluş ayıcıkları ara ara çamaşır makinesine atmayı unutmayın!
1 Bkz. Atopik dermatitin tedavisi: İyileşir veya biter mi?