İçeriği Atla

Zihninizi düzenleyerek (Sofroloji) sakinliği yakalayın

Son Güncelleme 25, Mayıs, 2023

Zihninizi düzenleyerek (Sofroloji) sakinliği yakalayın

Hamileliğiniz esnasında deneyimleyeceğiniz duygular, stres ve diğer her şey kontrol altında olacak ve huzurlu bir doğum geçireceksiniz. Bunlar sofrolojinin size vaat ettikleri. Kas gevşemesi, derin nefes egzersizleri ve olumlu zihinsel konsantrasyonu bir araya getiren muhteşem bir teknik. Bir terapi yönteminden daha fazlası olan sofroloji her gün daha da iyi bir yaşam sürmenizi sağlayan yaşam sanatıdır.

Hem hamilelikte hem de sonrasında pek çok fayda sağlar.

- Daha iyi bir toparlanma süreci için: Zihinsel gevşeme ve kas gevşemesi sayesinde toparlanma sürecini optimize etmek üzere özellikle kaliteli bir uyku ile vücudunuzun dinlenmesini sağlar.

- Duygularla daha iyi şekilde başa çıkmak için: Görselleştirme çalışmalarıyla stresi başarılı bir şekilde yenmenizi sağlar, huzursuzluğa neden olan duyguları yeniden programlar ve bu duyguların olumsuz etkilerini sınırlar (baş ağrısı, sırt ağrısı, sindirim sorunları, cilt tahrişi vb.). Özgüveninizi geri kazanmak için: Negatif duyguları pozitif düşüncelerle değiştiren araçlar sağlayarak özgüveninizi yerine getirir ve iyimser olmanızı sağlar; bunlar sağlık ve uyumunun anahtarıdır.

- Doğuma daha iyi hazırlanmak için: Geleneksel hazırlıklar zaten sofrolojik unsurlar içermektedir. Dördüncü aydan itibaren stres ve kasılmalarla daha kolay başa çıkmak için sofroloji eğitimi almış bir ebeden (kadın doğum kliniklerinden bu konuda tavsiye alabilirsiniz) bu teknik hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Temel noktalar; nefes alma ve görselleştirmedir. Kas gevşemesi, derin nefes ve olumlu görselleştirmenin artılarını bir araya getiren sofroloji gerçekten stres seviyesini düşürme gücüne sahiptir. Düzenli egzersizle gündelik hayatınız daha sakin geçecek ve büyük gününüzde kullanabileceğiniz araçlar konusunda ustalaşacaksınız.

Düşünceleriniz nefes alma hızınızı etkiler, bu durumun tersi de geçerlidir. Nefesinizi (yalnızca göğüs kafesinizden) ciğerlerinize almaktansa karnınızdan almanız daha iyidir. Bu şekilde ciğerleriniz ve diyaframınız daha çok hareket eder. Bunun sonucunda da hücrelerinize daha çok oksijen gider, kalp atış hızınız düşer ve duygularınıza odaklanıp onları kontrol edebilirsiniz. Günde iki ya da üç kez egzersiz yapmak için veya stresli, yorgun ya da endişeli olduğunuzu fark ettiğinizde diyafram nefesini deneyebilirsiniz.

Uygulama: Rahat bir şekilde oturarak ya da uzanarak bir elinizi karnınıza koyun, gözlerinizi kapatın, kaslarınızı ve çenenizi gevşetin. Burnunuzdan iki derin nefes alarak karnınızı ve göğsünüzü şişirin, omuzlarınızı gevşetin. Daha sonra nefesinizi karnınıza alıp nefes verme sürenizi uzatın. Bunu, iki veya üç dakika boyunca tekrarladıktan sonra gözlerinizi açın.

Stres yapmamaya çalışmanın bir yararı yok. Süreci tersine çevirip özgüveninizi arttıran olumlu görselleştirmeler yapmadığınız müddetçe olumsuz düşüncelerle başa çıkmanın yolu yoktur. Bunu oyuncu (hareketleri hissederek) ve izleyici (hareketlerinizi izleyerek) bakış açılarından bir tanesini benimseyerek gerçekleştirebilirsiniz. Rahatlamak için çocuğunuzla birlikte gezmek isteyeceğiniz bir manzarayı hayal edebilirsiniz. Ve özgüveninizi arttırmak için bebeğinizin gelişimini güzel bir şekilde tamamlaması gibi bir başarıyı gözünüzün önüne getirebilirsiniz.

Uygulama: Rahatlayın, gözlerinizi kapatın, burnunuzdan diyafram nefesi alın ve nefesinizi yavaşça verin ve üç kez bu şekilde nefes alın. Düzenli nefes alın ve yüzünüzdeki kasları rahatlatın: alnınızdan omuzlarınıza kadar. Daha sonra görselleştirme aşamasına geçerek bunu tam anlamıyla deneyimledikten sonra yavaşça görüntünün kaybolmasına izin verin. İki kez derin nefes alın ve gözlerinizi açmadan önce vücudunuzu esnetin.

İlgili Blog Yazıları

Çocuklarda uykuda yatak ıslatma #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma
Çocuklarda uykuda yatak ıslatma Çocuklarda uykuda yatak ıslatma, birçok ailenin karşılaştığı yaygın bir sorun olup, hem çocuğun duygusal hem de fiziksel sağlığını etkileyebilir. İstatistiklere göre,... Daha fazla göster
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir? Bebeklerde görülen katılma nöbetleri, aileler arasında endişe ve korku yaratan bir konudur. Bebek ya da çocuklarda katılma nöbeti, onları sinirlendiren veya... Daha fazla göster
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? #BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Dil Bağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı, dilin alt kısmında görülen bağın normalden daha önde, kısa ve dokusu bozulmuş olması durumunu ifade eder.... Daha fazla göster
Daha Fazlasını Keşfet